Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Kahvipöydän kingi vie kielen

Kultaisella 80-luvulla juhlat kruunasi voileipäkakku. Mitä toivoikaan juhlapöytään ammattikoulusta valmistunut poikani muutama vuosi sitten? No tietysti voikkarikakkua. Nuorten miesten juhlissa voikkarikakku oli kahvipöydän ehdoton kingi, ja viimeiset viipaleet sipaistiin amisviiksien taakse boolia aloitellessa. Voileipäkakkutarjoilussa voit varautua hurjaan menekkiin! Seuraava kinkku-voileipäkakun ohje on kotoisin 1980-luvulta. Retrokakun tapaan aineet pilkotaan omin pikku kätösin paitsi salaattitäytteen kohdalla ylellisesti lintsataan ja ostetaan valmissalaatti. Kinkkuvoikkarikakku 1 pieni tumma vuokaleipä 1 pieni vaalea vuokaleipä Kostuttamiseen lihalientä Salaattitäyte: 400 g rasia italiansalaattia Kinkkutäyte: 150 g kinkkufilettä 1 herkkukurkku 1-1,5 dl kermaviiliä 1-2 tl sinappia Päälle: 200 g savuporosulatejuustoa ¼ dl maitoa Koristeluun: 2 dl hienonnettua persiljaa Pala kurkkua Pilko kinkku ja herkkukurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita kermaviilin sekä sinapin kanssa. Leikkaa leivistä kuoret ohuelti pois. Leikkaa tummasta leivästä 4 viipaletta ja vaaleasta 6. Leivät tulevat kakkuun ristikkäin ja ne kostutetaan lihaliemellä. Tee kakku tasaiselle alustalle jolle olet valmiiksi laittanut tuorekelmua niin että voit lopuksi kääriä kakun kelmuun kostumaan. Alimmaiseksi tulee 2 viipaletta vaaleaa leipää ja niiden päälle kinkkutäyte, seuraavaksi 2 tummaa viipaletta ja niiden päälle salaattia. Näitä kaksi kerrosta ja viimeiseksi päälle vaaleat viipaleet. Kääri kakku tuorekelmuun. Laita kevyt paino kakun päälle ja anna kakun vetäytyä viileässä. Kun alat koristella kakkua, tasoita reunat. Sulata juusto kuumaan maitotilkkaan ja päällystä kakku ripeästi juustolla. Tuputa kakun kyljet täyteen persiljasilppua ja leikkaa tuore kurkunpätkä viipaleiksi, joista voi vääntää lehviä kakun päälle. Suolainen kuorrute on vielä pykälää parempi, jos laitat sulatejuuston sekaan savupororouhetta. Kuorrutteesta tulee rouhean näköinen, ja kurkkukoristeiden sekaan voi tehdä rullia savuporoleikkeleestä. Myös muut koristeet toimivat, kuten kuvassa kirsikkatomaattikimara. Kinkkukakku on ollut perheemme suosikki, mutta kokeiluista huolimatta hyvää kalakakkua ei ole löytynyt. Tänä keväänä bongasin kuitenkin S-ryhmän Yhteishyvä-julkaisusta toast skagen -kakun, joka katkarapujen ystäville kuulosti varsin houkuttelevalta. Siis kokeilemaan! Toast skagen -kakku 300 g paahtoleipää 325 g tummaa vuokaleipää, Maalahden limppu sopii hyvin. Kostutukseen kalalientä Täyte: 180 g katkarapuja pakasteesta 250 g mascarponejuustoa 200 g maustamatonta tuorejuustoa 120 g smetanaa 1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna 2 rkl limen mehua 1 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria jauhettuna Koristelu: 2 prk smetanaa 180 g katkarapuja 1 punasipuli, lime, mätiä, salaattia, ananaskirsikoita ym. Tee täyte. Sulata katkaravut ja sekoita niiden kanssa juustot, smetana, ruohosipuli, limen mehu, suola ja pippuri. Leikkaa leivistä ohuesti kuoret pois. Hienonna tumma leipä sauvasekoittimella karkeaksi muruksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka tuorekelmulla. Asettele pohjalle paahtoleipää. Kostuta kalaliemellä. Levitä puolet täytteestä vuokaan. Taputtele täytteen päälle leivänmurut. Levitä loput täytteestä, peitä paahtoleivällä ja kostuta. Laita kakun päälle kevyt paino ja laita kakku jääkaappiin vetäytymään. Kun otat kakun esille, vaahdota smetana sähkövatkaimella ja levitä kakun päälle. Koristele runsaalla kädellä Kakun koristelu on nykymuodin mukaisesti ylenpalttisen runsas ja tekee kakusta vieläkin paremman. Kuvan kakkuun laitoin päälle pehtoorin salaattia, limeviipaleita ja kirsikkatomaatteja sekä keon katkarapuja. Kakusta tuli upea ja varsin suunmukainen, voin lämpimästi suositella! Ohjeen punasipulikukkanen epäilytti, mutta se on kyllä hieno lisä kakun värimaailmaan. Tee koriste leikkaamalla punasipulin kannasta ohut pala, jotta sipuli pysyy pystyssä, mutta kerrokset eivät irtoa toisistaan. Kuori sipuli ja leikkaa kahdeksaan osaan viiltämällä kaksi ristiä ylhäältä alaspäin niin, että kanta pysyy ehjänä. Täräytä mikrossa täydellä teholla noin 30 sekuntia, jotta kukka aukeaa. Jos kakkua jää seuraavaan päivään, kannattaa voimakasta makua tuova sipulikukkanen ottaa kakun päältä pois.