Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Tutkimus: Säännöllinen chilin syöminen vähentää kuolemanriskiä

Chili on varsin yleinen mauste, jota toiset rakastavat tulisesti ja toiset inhoavat. Italialaistutkimuksen mukaan säännöllinen chilin syöminen voi vähentää riskiä sydän- ja verisuonisairauteen liittyviä kuolemia ja riskiä kuolla aivoinfarktiin. Italialaistutkijoilla oli tarkastelussa 23 000 ihmisen terveystiedot kahdeksalta vuodelta. Tutkijat havaitsivat, että chilin syöjillä oli peräti 40 prosenttia pienempi riski kuolla sydänkohtaukseen kuin niillä, jotka eivät chiliä syöneet. Aivoinfarkteihin chilillä oli vielä enemmän hyvää vaikutusta. Chilin syöjiksi laskettiin ne, joiden ruuassa tätä maustetta oli vähintään neljä kertaa viikossa. Tulisesti maustetut ruuat näyttäisivät siis voivan lisätä elinvuosia. CNN:n haastatteleman , tutkimuksen johtaja Marialaura Bonaccion mukaan kiinnostavaa oli sekin, että kuolemanriski näytti vähenevän oli tutkittavan ruokavalio millainen tahansa. Chili kyytipoikana kasviksille Voisiko siis minkä tahansa ruuan kuorruttaminen chilillä tai chilin nauttiminen mättöruuan päälle tehdä tyhjäksi kaiken sen pahan, mitä epäterveellinen ruoka voisi muuten aiheuttaa? Tuskin. Tutkimus oli laaja, mutta siinä on heikkouksia. Tutkimus ei osoita suoraa syy-seuraussuhdetta chilin syömisen ja terveyden välillä. Lopultakin voi olla kysymys esimerkiksi siitä, mitä muuta hyvää chilin syöminen tuo ruokavalioon. On mahdollista, että paljon chiliä syövät käyttävät myös paljon yrttejä ja muitakin mausteita, jolloin todellinen terveysavain löytyykin tuoreen ruuan ja kasvisten syömisestä. Voi olla niin, että chili tekee terveellisistä ruoka-aineista maistuvia ja siksi niitä tulee syödyksi. Chilin syöminen saattaa sen olla merkki siitä, että ihmisen ruokavalio ylipäätään kallellaan terveellisen ruokavalion suuntaan. Chiliä ei kannata alkaa syödä kertaheitolla suuria määriä. Varovaisuus kannattaa Kasvitieteilijä Sinikka Piippo kertoo teoksessaan Rakkauden rohdot, että chilin hyödyllisyys ja haitallisuus riippuu ainakin määristä. Chilin sisältämät kapsaikinoidit ärsyttävät Piipon mukaan voimakkaasti limakalvoja. Syödään chiliä sitten mistä syystä tahansa, vaikkapa yleisstimulanttina, se voi aiheuttaa joillekin peräaukonärsytystä, ihoärsytystä ja jopa rakkuloita. Siksi chili ei välttämättä sovi lainkaan sellaiselle, jolla on esimerkiksi mahahaava, liikahappoisuutta tai korkea verenpaine. Myös ärtyvästä suolesta ja peräpukamista kärsivien kannattaa olla hyvin varovaisia chilin syömisen suhteen. Chili voi myös lisätä lääkkeiden maksa-aineenvaihduntaa. Italialaistutkijat ovat kuitenkin niin innostuneita tuloksistaan, että he haluavat seuraavaksi selvittää, mitkä ovat ne mekanismit, joiden kautta chili voisi terveyteemme vaikuttaa.