Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Gallup: Kalaruoka maistuu, kun saa itse maustaa

Kala on hyvää ja terveellistä. Ravitsemusalan asiantuntijoiden mielestä kalaruokaa olisi syytä syödä paljon useammin, mutta kaikilla ei ole luonnikasta kalankäsittelytaitoa. Merikarvialta galluppiin tavoitetut osoittivat, että perkaaminen hallitaan ja aina perheestä löytyy joku joka osaa myös maustamisen jalon taidon. Aika usein kuulemma pelkkä suola riittää. Riitta Hanhilahti heittää puolisonsa kanssa Merikarvian mökille päästyään verkot vesille. Kokemäkeläisille meren antimet maistuvat. –Viikoittain täytyy saada kalaruokaa ja se toteutuu kyllä työmaaruokalassakin. Viikonloppuisin saamme mökiltä kalaa. Verkolla saimme juuri ahvenia ja siikoja. Keitto on aina hyvää, mutta meillä on myös oma savustuspönttö. Myös noormarkkulainen Olli Lehtokannel tykkää kalasta. Työnajokin on kotona selkeä. –Useamman kerran viikossa. Intohimoni on pilkkiminen, ja pilkillä nousee lähinnä ahventa. Suurin on ollut 920-grammainen. Perkaan fileiksi ja niistä sitten laiskan akan kalakukoksi tai himoahveneksi himosilakan reseptillä. Minä fileroin ja vaimo hoitaa loput. Merikarvialainen Risto Lehtonen syö kalaa vähintään kerran viikossa. –Kesällä useamminkin sitä kalaa mitä katiskalla tulee. Savustan pöntössä tai teen uunikalaa. Suola on tärkein mauste ja tietysti kermaakin joskus. Savustettu kala tarvitsee kylkeen vain kunnon ruisleipää, Lehtonen vinkkaa. Pirjo Ketolalle kala maistuu erityisesti aurajuuston kera. Hän kehottaa kokeilemaan ja yllättymään. –Kaksi kertaa viikossa yritämme syödä kalaruokaa. Uunilohta syömme paljon, eli tilliä sisään, folioon ja uuniin. Mausteeksi tarvitaan aurajuustoa ja smetanaa. Välillä ostamme savukalaa.