Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Uusi valoisa koti rakennetaan perheen tarpeita vastaamaan

Päiviälän perheessä eletään odotuksen hetkiä. Uusi koti on viimeistelyä vaille valmis ja muutto on edessä syyslomalla. –Odotan jo omaa huonetta, sanoo pian 11-vuotias Hilja Päiviälä . –Minäkin odotan tyttöjen omia huoneita ja ylipäätään lisätilaa, jolloin on helpompi pitää kodissa järjestystä yllä, sanoo perheen äiti Ilona Päiviälä . Viisihenkisen perheen nykyinen koti on kooltaan 110 neliömetriä. Pihassa on lisäksi erillinen 30 neliömetrin pikkutalo tyttöjen käyttöön. Päätalolla on ikää 85 vuotta. Vaikka vanha kotikin on rakas, on nyt luvassa uudenlaista asumismukavuutta, kun neliöitä onkin 200 ja tiloissa avaruutta aivan toisella tapaa kuin aiemmin. Uusi koti on perheen itse suunnittelema, joskin piirtäminen jäi ammattilaisen tehtäväksi. –Lähdimme siitä, että perusratkaisut ovat helppoja ja yksinkertaisia toteuttaa. Talo on yksikerroksinen ja pohjaratkaisultaan suorakaiteen mallinen. Tämä taas mahdollisti varsin ison talon rakentamisen kohtuullisin kustannuksin, toteaa perheen isä Janne Päiviälä . Heti kodin sisääntulon jälkeen päästään isännän työhuoneeseen. Kohta 9-, 11- ja 13-vuotiaiden tytärten huoneet löytyvät sen takaa omasta kulmauksestaan. Niiden läheisyydessä on talon toinen wc, joka on nuorten neitien tarpeita ajatellen varustettu pitkällä pöytätasolla ja isolla peilillä. Kahden tytön huoneessa on kolme komeroa yläkaappeineen, yhdestä löytyy vaatehuone, kuten vanhempien makuuhuoneestakin. Keittiö-ruokailutilaa ja olohuonetta erottaa osin seinä, mutta keittiössä puuhailijalla säilyy kuitenkin yhteys muuhun tilaan. Talon toisessa päädyssä ovat vanhempien makuuhuone sekä kodinhoitohuone ja saunatilat kaksine suihkuineen ja runsaine löylytiloineen. –Saunan massiivinen ja tumma sisustus on minun toiveeni mukainen, muuten on menty perheen naisten mielen mukaan, Janne Päiviälä kertoo. Avaruuden tuntua lisäävät 280 senttiä korkeat huoneet. –Olemme tottuneet vanhan talon korkeisiin huoneisiin, Päiviälät sanovat. Sen sijaan sen pienten ikkunoiden mukanaan tuomaa pimeyttä ei tule ikävä. Uuden kodin ikkunoilla onkin korkeutta 160–200 senttimetriä. –Itse asiassa ostin ikkunat käyttämättöminä jo vuosia sitten huutokaupasta. Laitoin rakentamisen ehdoksi, että niiden pitää sopia uuteen taloon, Janne Päiviälä naurahtaa. Lämmitysmuodoksi Päiviälät valitsivat maalämmön. Talosta löytyy tavallista nykypäivän tekniikkaa ja ekologisia ratkaisuja, kuten led-valaistus. –Meille oli tärkeää, että talo on rakennettu paikkakunnan yrittäjien työnä ja tarvikkeet tilattu lähes yksinomaan paikallisilta yrityksiltä, Pomarkussa asuvat Päiviälät korostavat. Sisustuksessa toistuu valkoisen ja harmaan sävyjen lisäksi beige väri, jolla on onnistuttu luomaan lämpöä vaaleuteen. Värit toistuvat läpi koko talon. Toisiinsa yhteydessä oleviin aulatiloihin, olohuoneeseen ja keittiöön on käytetty samaa valkeaa tapettia. Makuuhuoneissa on valkoisen lisäksi yksi kuviollinen tehosteseinä. –Tytöt ovat kukin valinneet oman huoneensa tapetin. Hauskasti ne kuvastavat jokaisen persoonaa, Ilona-äiti toteaa.