Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Merikarvialla voit valita: Lounastauko käy minilomasta – tuhdit annokset

MERIKARVIA Lounastauko on se hetki päivästä, kun voi irrottautua työstä. Tauon tarkoitus on piristää, joten lounashetkeä ei pidä suorittaa vaan nauttia siitä kuin pikkulomasta. Talvikaudella Merikarvialla on peräti kuusi vaihtoehtoista lounaspaikkaa. Ne tuovat kuntaan myös kaivattuja naistyöpaikkoja yli 10. Tuorilan ja keskustan SEO-Palvelu Oy:n noutopöytien lisäksi palvelee Herkkupuoti, josta saa keittoja. Kebab- ja pizza-annoksia on tarjolla ja grilliaterioita saa torilta vielä iltaisinkin. Köffiltä lounaan saa joka päivä ja uutuutena keskiviikkoisin nautitaan kansainvälisiä makuja. –Venäläistä, thaimaalaista, kreikkalaista ja italialaista, Karoliina Hakala luettelee Köffin kansainvälisten keskiviikkojen makuelämyksiä. –Lohikeitto on yksi suosituimmista, kertoo Herkkupuodin yrittäjä Krista Uusimäki . –Meillä on aina useampi vaihtoehto ja salaattipöydässä viisi eri salaattia, toteavat Tuorilan ja Keskustan SEO-palvelu Oy:n kokit Outi Puistonen ja Sirpa Himmanen. SEOn ruokalistat ovat omanlaisensa ja kiertävät eri rytmissä. Varmimmin ovat tiedossa lähinnä maanantain lohikeitot ja torstain kalapäivät. Madettakin saa sesonkiaikana! Lohikeittopäivät ovat suosittuja molemmilla SEOilla. Outoa on se, ettei ruodotonta lohta saa Merikarvialta vaan fileroitu lohi on tilattava tukusta. Rekkakuskeja ja linja-autoseurueita valtatieltä seisovan pöydän ääreen nappaava Köffi on palvellut lähes 40 vuotta. Pikku-Köffi aloitti myllyllä jo vuonna 1979 Anne ja Jukka Ruissalon ennakkoluulottomuudella. Pikku-Köffi aloitti 1989 ja laajeni 2001. Toisessa polvessa tyttäret Karoliina Hakala ja Katariina Ruissalo tarttuivat ohjaksiin vuonna 2008. Ronskien miesten makuun vastaa myös SEOn lounastarjonta. Koska monet miehet aloittavat työpäivänsä aikaisin, alkaa lounasaikakin jo 10.30 ja venyy kello 14 asti, Köffillä jopa tunnin pidempään. –Senkin jälkeen ovat grillituotteet valmistettavissa, Hakala toteaa joustavuudesta. Lounaspaikoissa puolivalmisteita ei käytetä juuri lainkaan. Raaka-aineet halutaan tuoreina ja mahdollisimman läheltä. Myös perunat kuoritaan itse, ja muusi on taatusti tehty perunoista. Aamulla itse tehdyt leivonnaiset ovat Köffin myyntivaltti samoin kuin Herkkupuodissakin ja omat munkit leivotaan aamuvarhain myös Tuorilan Seolla. –Me todellakin kuorimme perunat itse, Karoliina Hakala toteaa Köffin strategiasta. –Ei tulisi mieleenkään tehdä muusia jauheesta, toteaa Himmanen. Yksilölliset ketjuista vapaat lounaat ovat paljon tien päällä liikkuville tervetulleita. –Kotiruokaa sen pitää olla. Meillä on 4 viikon listalla myös silakkalaatikkoa, maksakastiketta ja läskisoosia, Puistonen kiteyttää. Lauantaisin Keskustan SEOlla saa keittolounaan. Työnjaossa Tuorilan SEO pitää huolen, että lounaan saa sunnuntaisin. Isänpäivänä lounas oli yllättävän suosittu. Siihen tarpeeseen vastasi myös Merikievari. Herkkupuodin lohikeitto tunnetaan lounastajien keskuudessa jo hyvin ihan kylän paraatipaikalla. Päivästä ei voi ihan takuuvarma olla lohen saatavuudesta johtuen, mutta sekään ei haittaa sillä muutkin sopat maistuvat. –Lähdin kokeilemaan, kun asiakkaat toivoivat. Kesällä meiltä sai myös salaatteja, juuri yrityksensä yksivuotissynttäreitä viettänyt Krista Uusimäki kertoo. Kokkina lounaskahvilassa häärii Uusimäen äiti Tiina Kaurahalme . –Peruskotiruokaa, Uusimäki kiteyttää lounastajien toiveet. Toiminta noin 40-paikkaisessa kahvilassa on vielä sen verran pientä, että keittojen perunat ehditään kuoria itse. Tunnelmallinen pihviravintola Merikarvialta puuttuu. Kokit arvioivat, ettei kunnan asukasmäärät riitä sellaisen menestymiseen, vaikka naapurikunnista tulisi herkuttelijoita. Pieni intiimi tila tosin kunnasta voisi löytyäkin. –Jos vaikka joku nimekäs kokki pyörittäisi sellaista viikonloppuisin, kuului vieno toive. Kesän kolkutellessa Merikarvialla heräävät kukoistukseensa myös Rantahuoneen ja Merikievarin lounasravintolat. MeriCampingin kahvilasta saa lisäksi grilliaterioita. Lisää kuvia www.merikarvialehti.fi "Meillä on aina useampi lounasvaihtoehto plus keitto ja salaattipöydässä viisi eri salaattia." Sirpa Himmanen ja Outi Puistonen Keskustan ja Tuorilan SEO-Palvelu Oy:n kokit