Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Pääkirjoitus: Viinit sopisivat mainiosti ruokakauppojen hyllyille

Oudolta vaikutti mielestäni koko syksyn käyty debatti ruokakaupassa myytävien juomien alkoholin prosenttipitoisuuden nostosta. Kyseessä oli hikinen 0,8 prosentin nosto. Viime vuonna kaupoissa sai myydä vain 4,7 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Tämän vuoden alusta alkaen alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettiin 5,5 prosenttiin. Käyty debatti vaikutti minusta oudolta, sillä en oikein tajunnut, miksi tuosta 0,8 prosentista piti nostaa niin kauhea meteli. Osa keskustelijoista kauhisteli uudistusta ja pelkäsi sen aiheuttavan pahaa jälkeä kansanterveydelle. Eihän jatkuva alkoholipitoisten juomien lipittäminen tietysti ole kovin hyvä asia. Monissa perheissä alkoholi aiheuttaa järkyttäviä tragedioita, mutta onko oikea ratkaisu sittenkään yrittää kaitsea kansaa kuin lapsilaumaa? En usko siihen, että alkoholin käytön rajoittamisyritykset juuri vaikuttavat kulutukseen. Päinvastoin; lapsellisimmat saattavat kuvitella, että alkoholissa on jotain erityisen kiehtovaa. Seuraavassa uudistuksessa olisi syytä päästää viinit ruokakauppoihin. Viini on erityisesti juhlapäivinä tärkeä osa ateriaa. Monissa Euroopan maissa viini kuuluu osana normaalia arkiateriaa. Tähän saakka monopolina toiminut Alko joutuisi uuteen kilpailutilanteeseen, mutta vallitsevan ideologian mukaanhan kilpailua pidetään talouskehityksen kannalta hyvänä asiana. Uskon, että Alkosta löytyisi kykyä menestyä myös kilpailussa ruokakauppojen kanssa. Kristiina Dyer