Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Kondiittori opasti leipojia – kuppikakkuja joka makuun

Sähkövatkaimet surisivat kotitalousluokassa, kun leivontakurssilaiset vatkasivat muffinssitaikinaa. Mukana oli tyttöjä ja poikia, nuoria ja vanhempia, kun kondiittori Krista Uusimäki opetti kakkukurssin ensimmäisenä iltana kuppikakun leipomisen saloja. Ne ovat nyt hyvin trendikkäitä, mutta Yhdysvalloissa niitä leivottiin jo 1800-luvun alussa. Osa kurssilaisista valmisti leivonnaiset suklaasta, osa sitruunasta. Voisi sanoa, että muffinssi muuttuu kuppikakuksi silloin, kun se saa hartioilleen komean kuorrutuksen. Pohjan tekemisessäkin on omat niksinsä, sillä siistimpi lopputulos saadaan, jos taikina ei laiteta lusikalla vuokaan vaan se pursotetaan. Täytteeseen käytetään aitoa voita ja tummaa suklaata ja vaaleisiin kakkuihin tuorejuustoa ja voita. Koristelu pursotetaan erilaisia tyllia apuna käyttäen, ohjaajan mukaan vain mielikuvitus on rajana. Voisiko sokerimassan sijasta käyttää herkullista marsipaania? – Se sisältää mantelia, eikä sovi kaikille, tietää ohjaaja. Kurssilaisista nuorimpia olivat Anna Arvola, Anni Laine ja Oliver Ojamo . Heillä kaikilla riitti intoa ja 10-vuotias Anni Laine on jo konkari alalla. – Leivon juuri lähtiessä sokerimassakakun naapuriin syntyneelle pojalle, hän totesi vaatimattomasti. Kurssilla opittiin myös suklaakoristeiden tekoa leivinpapereita apuna käyttäen. Krista opetti myös erilaisten pursottimien käyttöä sekä kaksivärisen sokerimassakuorrutuksen tekoa. Sini Hietasalo opiskelee kondiittoriksi ja hän innostui kovasti värkkäämään suklaasydämiä. – Suklaakoristeilla saa leivonnaisiin näyttävyyttä. Suomessa kuppikakut eivät varmaankaan ole syrjäyttäneet perinteisiä pullia kahviloissa. – Vaikka lapset katselevatkin ihaillen kuppikakkuja, kyllä tavallista pullaa menee enemmän, Herkkupuotia pitävät Krista Uusimäki kertoi. Krista itse on myös hyvin innostunut kakkujen tekemisestä ja koristelusta. Hän taikoo suklaasta vaikka taitavan perhosen taipuvine siipineen. – Joskus ennen liikkeen aukeamista melkein unohtaa ajankulun, kun alkaa muovata suklaakoristeita. Kakkukurssin järjestää Merikarvia-Siikaisten kansalaisopisto.