Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Persoonallisia omenahilloreseptejä – Omenan ja marjan liitto inspiroi ruokabloggaajaa

Omenat ovat kypsyneet tänä vuonna pari viikkoa tavallista aiemmin ja pyöreää herkkua riittää. Mehun lisäksi omena kelpaa paloiteltuna piiraisiin ja jälkiruokiin sekä tietysti hilloksi. Jos suurta satoa haluaa hyödyntää aiempaa kekseliäämmin, voi hilloon käyttää hedelmän lisäksi myös erilaisia marjoja. Ruokabloggaaja ja entinen kokki Marika Kaila kehittää työkseen reseptejä, joita julkaisee Ranteita myöjen taikinasa -nimisessä blogissaan. Kaila sai pari vuotta sitten äidiltään tyrniä ja karpaloa ja siitä kimmokkeen testata marjaisaa tvistiä hillossa. Ja yhdistelmä natsasi. –Kaikki uudet makuparit löydän kokeilemalla. Aina ei mene putkeen, mutta ennalta ei voi tietää, Kaila sanoo. Onnistunut lopputulos saattaa vaatia paljon reseptin hiontaa ja useita kokeilukertoja, mutta se on valmiin reseptin hinta. Yksi Kailan toissa syksynä kehittämistä uusista hillo-ohjeista on omena-karpalohillo. Siihen tulee kilo omenoita, 100 grammaa karpaloita, puoli desilitraa vettä, desilitra hillosokeria, puoli desilitraa fariinisokeria, 2 teelusikallista aitoa vaniljasokeria ja puolikkaan sitruunan mehu. Omenat pestään ja niistä poistetaan madonsyömät ja siemenkodat. Hedelmät kuitenkin paloitellaan kuorineen. Palaset laitetaan kattilaan karpaloiden ja veden kera. Seosta kiehautetaan noin 10–15 minuuttia välillä sekoittaen. Sitten joukkoon lisätään sokerit ja sitruunan puolikkaasta puristettu mehu. Lopuksi hillo soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Kattila laitetaan vielä 180-asteiseen uuniin ilman kantta noin puoleksi tunniksi. Hillo jäähdytetään ja säilötään kylmänä lasipurkkeihin. Toinen resepti puolestaan on tyrni-omenahillo. Sen valmistamiseen käytetään kilo omenoita, 200 grammaa tyrniä, puoli desilitraa vettä, puolikkaan sitruunan mehu ja puoli desilitraa fariinisokeria. Hilloa tehdessä toimitaan muuten samoin kuin omena-karpalohilloa valmistettaessa, mutta kiehautuksen jälkeen lisätään vain fariinisokeri sitruunan mehun kanssa. Ja kas, kotitekoiset hillot ovat valmiita nautittaviksi vaikka lättyjen tai piiraiden päällä.