Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Pikainen kurkistus etiopialaiseen keittiöön – jälkiruoaksi kahvia popcornin kera

Lauttijärven martat pääsivät pistäytymään Etiopian kynnyksellä, kun Leena-Sisko Vanhatalo kertoi maan ruokakulttuurista. Illassa ei alettu kokkailemaan, vaan perillä odotti valmis pitopöytä. Leena-Sisko oli alkanut valmistelut jo edellisenä päivänä, sillä injera-leipä, jota meikäläiset kutsuvat mieluummin letuiksi, oli alettu hapattaa jo edellisenä päivänä. Niiden raaka-aineena käytetään etiopialaisesta teff-jauhoa, mikä on valmistettu teff-heinän siemenistä. Etiopialaiset ruuat ovat reilummin maustettuja kuin suomalaiset. Berbere-mausteseos olikin joillekin paikalla olleille jo tuttua. Siitä oli valmistettu Doro-berbere kanapata, mikä koristellaan korianterilla. Berber on maustesekoitus, joka antaa ruoalle syvänpunaisen värin ja tulisen maun. Ruuista tutuin oli maultaan ehkä hieman lempeämpi linssipata. Sipuli on lähes jokaisen ruoan mauste. Jälkiruuaksi maistui kahvi popcornien kera. Kahvinkeitto on jo Etiopiassa oma pitkä seremonia, mikä alkaa kahvin paahtamisella. Kahviseremonian lisäksi jokaisen naisen täytyy hallita kanan käsittely eli kyniminen ja paloittelu. Marttaliitto ja Kynnys ry tukevat Etiopiassa vammaisten naisten järjestöä EWDNA:a. Se edistää vammaisten naisten kouluttautumista ja työllistymistä sekä ympäristön esteettömyyttä. Martat ja EWDNA kehittävät vammaisten naisten kotitaloustyöpajoja. Marttaillankin ruokaohjeet on kerätty ja testattu Etiopiassa syksyllä 2016. Etiopiassa, pinta-alaltaan 104 300 m3 kokoisessa maassa, asuu noin sata miljoonaa ihmistä.