Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

7 helppoa ja edullista ruokavinkkiä suolistosi terveydeksi - yhdessä kuukaudessa matala-asteinen tulehdus kuriin

1. Kaurapuuro banaanilla Ruokavaliosi on avaintekijä sen suhteen, miten suolistosi voi. Tämä taas vaikuttaa siihen, millainen on puolustusjärjestelmäsi tila. Prebiootit ovat ruuan sulamatonta kuitua ja muita ainesosia, joista hyvät ja hyödylliset vatsan bakteerit pitävät. Prebiootit ovat probioottien "ruokaa". Esimerkiksi kaurapuuro ja kasvikset ovat hyviä prebioottien lähteitä. Myös banaanissa, purjosipulissa ja valkosipulissa on prebiootteja. 2. Suosi täysjyvää Kuitupitoinen ruoka ja täysjyvävilja tekevät suolistolle hyvää, jos tällaiselle ruokavaliolle ei ole esteenä esimerkiksi allergia. 3. Omenat ja mustikat Omenat, mustikat, linssit ja pavut ovat sellaista syötävää, jotka voivat pitää suoliston haitallisia bakteereja kurissa. 4. Muista hapattaminen Trendikkäissä huippuravintoloissa ei voi nykyisin olla törmäämättä fermentoituun ruokaan. Suolen kannalta tämä on vallan mainio asia. Fermentoiminen on hapattamista, hapattaminen taas on ikivanha tapa säilyttää ja valmistaa ruokaa. Hapankaali on fermentoitua ruokaa, samoin esimerkiksi trendijuoma kombucha ja korealainen kiinankaalista valmistettu kimchi. 5. Nauti värikkäästä ruuasta Yksi hyvä nyrkkisääntö suolistoystävällisessä ruokailussa on suosia värikästä ruokaa. Se tapahtuu helposti syömällä erivärisiä marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Näin saat ruuasta polyfenoleja, jotka tekevät meille hyvää. 6. Karta makeutusaineita Runsas sokerinsyönti ei ole hyväksi, eikä runsas makeutusaineidenkaan käyttö. Esimerkiksi aspartaamin on havaittu voivan vaikuttaa suoliston bakteeristoon haitallisesti. 7. Ryhdy kasvissyöjäksi Useissa tutkimuksissa on todettu, että kasvisruoka tekee hyvää suoliston bakteeristolle eli mikrobiomille. On jopa näyttöä siitä, että vegeruokavalio voi yhdessä kuukaudessa alentaa kolesterolia ja matala-asteista tulehdusta elimistössä. Lähde: The Guardian