Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Perunamuusi, jonka kaavit kattilan reunoja myöten: ”Mikä mieletön yhdistelmä ”

Peruna on suomalaisen keittiön kulmakivi. Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki on kuitenkin huomannut, että kotikeittiöiden kattiloissa kypsyy yhä useammin riisi tai pasta. Mansikkamäki kauhistui, kun kuuli, että Suomessa saattaa olla pieniä lapsia, jotka eivät ole koskaan syöneet perunaa. Asialle oli tehtävä jotain. –Haluan nostaa perunan arvostusta, sillä peruna on loistava raaka-aine. Muutama vuosi sitten Mansikkamäeltä ilmestyi Muna-kirja, joten nyt oli perunan vuoro. Ruoan parissa 16 vuotta työskennellyt ruokatoimittaja kääri hihat ja perehtyi perunan maailmaan. Peruna-kirjassa on iso joukko herkullisia perunareseptejä sekä lisäksi paljon tietoa perunasta. Perunamuusi on yksi Mansikkamäen suosikeista. Erityisen herkullisen muusista saa, kun perunat kypsentää paahtaen. –Mikä mieletön yhdistelmä: paahdetut perunat ja ruskistettu voi. Jos perunan paahtaa uunissa, ei sitä kannata ikinä kuoria ennen sitä. Paahtaminen on suosikkitapani valmistaa peruna, Mansikkamäki kertoo. Paahdettu perunamuusi ruskistetulla voilla 1 kg jauhoisia perunoita 2 dl täysmaitoa 2 tl suolaa 100 g voita 1. Tee voi valmiiksi. Sulata voi kattilassa. Anna voin sulaa ja ruskistua vähitellen. Älä päästä palamaan. Voin muututtua vaalean ruskeaksi, siitä lähtee voimakas pähkinäinen tuoksu. Silloin se on valmista. Anna sakan laskeutua kattilan pohjalle. Voit tehdä tämän hyvissä ajoin etukäteen. 2. Siivilöi ruskistettu voi talteen esimerkiksi pienen tiheäreikäisen siivilän läpi, ettei sakkaa pääse mukaan. Kuumenna sitä vähän ennen muusiin lisäämistä. 3. Pese perunat ja kuivaa niiden pinta. Nosta ne uunipellille ja paahda 230 asteessa kypsiksi. Kokeile kypsyyttä pitkällä tikulla. Kovassa lämmössä paahdetut perunat saavat voimakkaan paahtuneen maun. 4. Halkaise perunat kuumina ja kaavi perunaa isolla lusikalla ulos kuoresta. Kuoren lähellä oleva kohta on parhaimman makuista.Purista paahtunut peruna perunapuristimen läpi lumeksi. 5. Lisää joukkoon lämmitettyä maitoa, suolaa ja kuumennettua ruskistettua voita. Sekoita kevyesti. Voit säästää vähän ruskistettua voita ja tarjoilla sen pöydässä. Lähde: Sanna Mansikkamäki & Pia Inberg: Peruna (Readme 2018)