Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Karjalanpiirakat juhlistavat joulua – herkun kruunaa munavoi

Kansalaisopiston kurssilla vaalittiin vanhoja karjalaisia perinteitä leipomalla piirakoita. Kurssia ohjasi kotitalousopettaja Paula Korpunen . Lähes sadan paistetun piirakan lisäksi iloittiin yhdessä tekemisestä. Piirakoiden tarveaineet ovat yksinkertaiset, mutta niiden tekemisessä on monta niksiä muistettavana. Puuron voi keittää joko riisihiutaleista tai -ryyneistä. Täytteeksi sopii myös riisi-ohrapuuro suhteessa 1/3 ohraa ja 2/3 riisiä. Jos käyttää kokonaisia ohrasuurimoita, niitä on liotettava puuroa varten yön yli. Kuoritaikina tehdään veteen ja alustetaan ruis- ja vehnäjauhoilla. Paras tulos tulee sihtijauhoista ja taikinaa pehmentää loraus öljyä. Taikinasta leivotaan kakkaroita ja ne kaulitaan ohuiksi. Kuoren päälle levitetään puuro ja reunat rypytetään. –Minusta se on poimuttamista, sillä ryppyjähän ei piirakkaan saa jäädä tai ne palavat uunissa, sanoi opettaja. Piirakoita ei paisteta leivinpaperin päällä, sillä se ei kestä 250–300 asteen lämpöä, vaan palaa. Sen sijaan pellille ripotellaan ruisjauhoja. Paistokset ovat kypsiä, kun täytteeseen ilmestyy “teerenpilkkuja”. Uunituoreet herkut eivät kuitenkaan ole heti valmiita syötäväksi, vaan paiston jälkeen ne voidellaan voi-vesiseoksella. Piirakat ladotaan astiaan ja laitetaan liinan alle pehmenemään. Itäsuomalaisen herkun kruunaa munavoi. Paula Korpusen mieleen muistuu eräs tilaisuus hänen ensimmäisestä työpaikastaan, kun vieraaksi odotettiin presidentti Urho Kaleva Kekkosta. Buffet-pöytään oli leivottu niin pieniä cocktail-piiraita, että herätti ihmetystä, miten ne oli tehty. Piirakat oli rypytetty cocktail-tikkuja apuna käyttäen. Kurssilla nuorin leipuri oli 4-vuotias Sandra Sjöblom , joka innostui pyörittämään kakkaroita. Lähes kaikille oppilaille piirakan paisto oli uusi kokemus, eikä opettajankaan lapsuuskodissa Koittankoskella niitä leivottu. Leila Itäjärvi kertoi, ettei hän ollut elämässään aiemmin koskaan tehnyt piirakoita. Kurssilla ne syntyivät Leilalta ja hänen työpariltaan Rebecca Saagilta kuin vanhoilta tekijöiltä. Opettaja kertoi, että vanhan sanonnan mukaan kuoren pitäisi olla niin ohut, että sen läpi näkyy seitsemän kirkon tornit. Näytti siltä, että häneltä itseltään sekin onnistuu. 1 dl vettä 0,5 tl suolaa 2 dl ruisjauhoja 1/2 dl vehnäjauhoja