Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Tulospalvelu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Herkullisempaa et voitaikinasta saa - ei ihmekään, että leivosta jonotetaan tuntitolkulla

Joulun jäljiltä saattaa pakastimessa vielä olla voitaikinapaketteja. Ja vaikkei niitä siellä olisikaan, ovat portugalilaiset pastel de nata -leivonnaiset niin herkullisia, että kannattaa paketti hankkia. Pippuri.fi:n keittiömestari Risto Mikkola oli muutama vuosi sitten kolme viikkoa Portugalissa. Hän tunnustaa syöneensä sinä aikana aikamoisen keon vaniljaisia leivonnaisia. Leivoksia etsivä matkailija löytää Lissabonista samalta näyttäviä herkkuja kahdella eri nimellä. Pastel de natan lisäksi myydään myös pastel de Belém -leivosta. Mutta ainoastaan Lissabonin Belemin kaupunginosassa olevassa kahvila-leipomossa valmistettua herkkua voidaan kutsua pastel de Belémiksi. Sen sanotaan olevan valmistettu aidolla ja alkuperäisellä reseptillä, joka on ainoastaan kolmen leipurin hallussa. Kahvila on ollut toiminnassa vuodesta 1837 lähtien. Kahvilan edessä onkin aina pitkä jono, kun suosikkileivosta jonotetaan parhaimmillaan tunteja. Viimeisen päälle hyvää Jos et pääse Portugaliin maistamaan rapean taikinan ja pehmeän vaniljakreemin yhdistelmää, löytyy Helsingistä leipomo, jossa valmistuu yhtä täydellisiä leivonnaisia. –Kun haluat syödä viimeisen päälle hyvän pastel de natan, mene BW-ravintoloiden Levain-kahvilaan Helsingissä, neuvoo Mikkola. Jos teet leivoksia kotona, muista olla tarkkana taikinan paksuuden kanssa (tai paremminkin ohuuden), miten se laitetaan vuokaan, minkä kokoista vuokaa käytetään (ei saa olla liian pieni, eikä iso). Paistamisessa on nimittäin se juju, ettei lehtitaikina saa jäädä raa'aksi, muttei myöskään palaa, ja vaniljakreemin tulee paistua sopivasti. Pastel de natan paistaminen ei ole kaikkein helpointa puuhaa. Mutta ehdottomasti kannattaa tarttua haasteeseen. Pastel de nata 1 pkt voitaikinalevyjä 1 rasia pieniä muffinssivuokia (folio) vehnäjauhoa Täyte: 4 dl kermaa 2 dl maito 1 dl ruokosokeria 1 sitruunan kuori 1 vaniljatanko ¼ tl kanelia 6 kananmunan keltuaista tomusokeri 1. Irrota vaniljatangosta siemenet. Laita vaniljasiemenet, vaniljatanko, kerma, kaneli, maito ja sitruunan kuori kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia, jäähdytä hieman. 2. Sekoita sokeri ja keltuaiset keskenään. Vaahdota kevyesti ja siivilöi jäähdytetty liemi seoksen päälle. Sekoita tasaiseksi. 3. Kauli voitaikinalevyt pöydällä puolet ohuemmaksi, leikkaa muffinssivuoan kokoiseksi ja painele muffinssivuoan sisälle reunaa myöten. Painele haarukalla muutama reikä vuoan pohjaan taikinaan. 4. Kaada täyte vuokaan ja kypsennä 180-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Jäähdytä hieman ja sirottele päälle tomusokeria.