Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Pääkirjoitus: Maito ei edelleenkään tule pelkästään purkista

Kuinka moni kaupunkilaislapsi tietää, mistä maito tulee? Vanhan vitsin mukaan päiväkoti-ikäisten vastaus on jo vuosia ollut sama: "purkista" . Samalla ajatuskaavalla raha ei tule työnteosta, vaan kortilla seinästä. Myös maaseudulla suhde alkutuotantoon on käynyt aiempaa etäisemmäksi. Lehmä, navetta, talikko, heinäpaali ja lypsykone ovat nykyään tuttuja vain harvoille. Nykyaikaiset pihattonavetat teknisesti monimutkaisine laitteistoineen ovat uppo-outoja useimmille aikuisillekin. Se on harmi. Ymmärrys yksinkertaisista perusasioista olisi omiaan nostamaan elintarviketuotannon arvostusta. Kun suhde jokapäiväisen ja arkiseen asiaan, ravintoon, syntyy mielikuvien perusteella, syömisestä uhkaa tulla tarpeettoman monimutkaista. Eettiset valinnat ja erilaiset erikoisruokavaliot ovat totta kai 2020-luvulla yksilön oikeus, mutta arkirealismin lisääntyminen olisi kaikkien etu. Viljelijöiden osaamista tarvitaan myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ruuantuotannon tehostuminen on näkynyt sekä kuluttajien että tuottajien kukkarossa – toki eri tavoilla. Vaikka ruuan kalleudesta puhutaan paljon, ruokamenojen osuus kuluttajien kulutusmenoista on pienentynyt reilusti. Kolikon kääntöpuolella on se, että ruokakorin halventuessa tuottajien ansiot ovat entistäkin tiukemmassa. On vaikea keksiä huonoa siitä, jos ruokaa ja tuottajia arvostettaisiin nykyistä enemmän. Arvostus syntyy tiedosta ja ymmärryksestä.