Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Mitä ja miten tuotettua ruokaa sinä aiot syödä 20 vuoden kuluttua? Peltojen tuottoa lisättävä pidentämällä vuokra-aikoja 10-vuotisiksi, että niitä kannattaa salaojittaa

MERIKARVIA Uusia innovaatioita kehitellään ruuantuotantoon, mutta ne eivät syrjäytä peltoja. Pellot on saatava tuottoisammiksi ja vuokrapeltoja on saatava lisää ja lähempää. Vihreiden kasvien kyky sitoa auringon energiaa on edelleen tehokkain keino tuottaa ravintoa Helsingin yliopiston agroekologian professori Juha Heleniuksen mukaan. Sanoma Suomi areenalla oli selkeä: Nykyistä maataloustuotantoa pitää muuttaa kestävämpään suuntaan. Pellot ovat keskittyneet muutamille viljelijöille myös Merikarvialla, ongelmana on vuokrapeltojen liian lyhyet vuokra-ajat ja niiden sijainti. Viljelijät ajelevat sesonkiaikoina satoja kilometrejä ristiin kuntarajat ylittäville vuokrapelloille. Nykyinen ruuantuotannon ja kulutuksen järjestelmä kiihdyttää ilmastonmuutosta, köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta ja kuormittaa vesistöjä. Ekosysteemissä myös kasvien pölyttäminen on varmistettava. Jotain on tehtävä, sanoi myös Merikarvian Viljelijä-illassa taannoin puhunut Pyhäjärvi-instituutin kehityspäällikkö Jari Ruski . – Tarvitaan 10 vuoden sopimuksia, että vuokraajan kannattaa investoida peltoihin, Ruski toteaa. Hän korostaa, että pidemmät sopimukset ovat eduksi niin peltojen vuokraajalle kuin vuokranantajalle. Ruski vertaa tilannetta asunnon arvon säilyttämiseen. Jokainen haluaa varmistaa, että arvo säilyy. Myös peltoihin on investoitava mm. salaojittamalla, mutta kuka investoi jos vuokra-ajat ovat lyhyet.