Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Kaikkien aikojen paras kaalilaatikko: ”Jos loppuelämä pitäisi syödä vain yhtä ruokaa, olisi se tämä”

Kaalilaatikko on hieno suomalainen kotiruoka. Siitä ei pääse mihinkään, toteaa Pippuri.fi:n keittiömestari Risto Mikkola . Mikkolalla on kaalilaatikkoon lämmin suhde. Myös sen takia, että se on hänen vaimonsa lempiruoka. Moni rakastaa kaalilaatikkoa, mutta se ei kuitenkaan paistattele parrasvaloissa. – Voisi jopa sanoa, että kaalilaatikko on hyljeksitty kuuluisuus. Sille löytyy paljon faneja, jotka eivät pidä suosikistaan ääntä, Mikkola toteaa. Jokin aika sitten Mikkola oli ystävänsä Mika Pikkis Tuomosen kanssa lounaalla ja kumpikin miehistä valitsi ruoaksi kaalilaatikon. – Ei ole äitini veroista, totesi Mikkolan lounasseura suoraan. Tämän päivän Arjen luksus -ruoka onkin pitkälti sama kuin Tuomosen äidin tekemä kaalilaatikko. Siihen tarvitaan hyvää riisipuuroa, huolella haudutettua jauhelihaa ja sipulia, freesattua kaalia ja reilusti tummaa siirappia. Kun nämä kaikki on tehty, sekoitetaan kaikki raaka-aineet keskenään ja kaadetaan päälle muna-maitoseos. Sen avulla laatikko saadaan jämäkäksi ja kiinteäksi. – Jos loppuelämä pitäisi syödä vain yhtä ruokaa, olisi se kaalilaatikko, toteaa Social Burgerjointin perustaja Tuomonen. Kaalilaatikon kaaliksi tulee valita syyskaali, sillä kesän hentoiset varhaiskaalit eivät samalla tavalla mausta laatikkoa. Sen ja kesäkaalien kerät ovat löyhiä ja rapeita, ja kokoonsa nähden ne ovat kevyempiä kuin syyskaalit. Syyskaalit ovat tiiviimpiä ja suurempia. Vasta lokakuussa korjattavat talvikaalit ovat erityisen tiiviitä ja painavia. Kaalilaatikko Riisipuuro 1 dl puuroriisiä 1 dl vettä 4 dl täysmaitoa 1 tl suolaa 1. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä, kunnes neste on imeytynyt riiseihin. 2. Lisää maito ja hauduta välillä sekoittaen, kunnes maito on imeytynyt riiseihin. 3. Lisää lopuksi suola ja sekoita puuron joukkoon. Jauheliha 600 g nautajauhelihaa 2 sipulia 2 tl suolaa 0,5 tl mustapippuria 0,5 dl ketsuppia 2 rkl rypsiöljyä 1. Ruskista jauhelihat paistinpannulla rypsiöljyssä. 2. Lisää kaikki loput raaka-aineet ja hauduta 20 minuuttia. Freesattu kaali 1 kg keräkaalia suikaleina 0,5 dl rypsiöljyä 2 tl suolaa 0,5 tl mustapippuria 2,5 dl vaahterasiirappia 1. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää kaalisuikaleet. 2. Hauduta kaalia kannen alla 10 minuuttia, kunnes se on hieman pehmentynyt. 3. Mausta vaahterasiirapilla, suolalla ja pippurilla. Hauduta 20 minuuttia. 4. Sekoita keskenään riisipuuro, jauheliha ja kaalit. Levitä kaalilaatikkoseos uunivuokaan. 1 kananmuna 3 dl täysmaitoa 1. Kaada päälle munamaito ja sekoita. Paista 160-asteisessa uunissa 2 tuntia. Jos kaalilaatikon pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä kaalilaatikko alumiinifoliolla. Puolukkajogurtti 2 dl ruokajogurttia 1 dl pakastepuolukoita 1 rkl sokeria ripaus suolaa 1. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään. Moraleda Chardonnay 2017, 9,68 € Kaalilaatikon kylkeen käy mikäpä muukaan kuin raikas valkoviini. Tällainen mukavan hinta-laatusuhteen valkoviini Espanjan viileämmältä alueelta Navarrasta on Moraleda Chardonnay. Chardonnay-rypäleet tulevat Valle de Yerrin alueelta, joka sijaitsee Urbasa- ja Andía-vuorten suojassa, aivan lähellä Pyreneiden vuoristoa. Korkeutta näillä vuorilla on jopa 1000 metriä merenpinnasta, joten valkoviinissä on luonnostaan raikasta hapokkuutta. Vuoristo löytyy muuten kuvattuna myös tuotteen etiketissä. Viinin tuoksu on raikas ja tyylikäs, ja siinä voi havaita trooppista hedelmää ja sitruksia. Samanmoiset aromit toistuvat maussa, joka on kuiva, hapokas, viheromenainen, yrttinen ja raikas.