Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Näin valmistat täydellisen kuohkeita lihapullia

Lihapullat ovat helppo ja maukas arkiruoka, mutta usein niistä tulee joko liian kuivia tai ne hajoavat jo pannulla kypsennyksen aikana. Korppujauhojakin taikinassa voisi käyttää, mutta pitääkö niille tehdä jotain ennen jauhelihaan sekoittamista? Voiko pullia maustaa jotenkin tavallisesta poikkeavasti? Pyysimme helsinkiläiseltä kotitalousopettaja Inka Valimalta vinkkejä siihen, miten täydellisten lihapullien valmistus onnistuu. Kuohkeita lihapullia Moni kotikokki haaveilee pinnalta sileistä, mutta sisältä kuohkeista lihapullista. – Kuohkeuden saavuttamiseksi suosittelisin lisäämään taikinaan ehkä jopa kuohukermaa tai kevyesti vispattua kananmunan valkuaista, tehdä lihapullat ikään kuin kalapullareseptillä. Tällöin kermaa tai kananmunaa tarvitsee kuitenkin aika paljon suhteessa itse lihaan. Täyslihapullia ei saa millään kuohkeiksi pelkästään teknisillä keinoilla, Valima kertoo. Sileän ulkopinnan saamiseksi lihapullat voi pyöritellä rypsiöljyllä kostutetuilla käsillä. – Jos lihapullista haluaa terveellisempiä, kädet voi kostuttaa myös pelkällä vedellä. Jos pullat pyörittelee kädet öljyisinä, paistinpannulle ei tarvitse lisätä erikseen paistorasvaa, Valima neuvoo. Lihapullien maun vuoksi, Valima paistaa lihapullia hetken ensiksi pannulla ja kypsentää loppuun uunissa. – Paistan lihapullia ensiksi hetken lähes savuavan kuumalla pannulla ja siirrän sitten uunivuokaan ja annan niiden paistua siellä kypsiksi. Eli paistinpannulla ei ole tarkoituskaan saada lihapullia kypsäksi asti, vaan siinä saadaan niihin vain se maukas pinta. Aineksissa voi käyttää luovuutta Jos lihapullataikinassa haluaa käyttää esimerkiksi kaurajauhoja tai perinteisimmin hyödynnettyjä korppujauhoja, tulisi ne muistaa turvottaa ennen jauhelihaan sekoittamista. Jauhot voi sekoittaa joko nesteeseen tai esimerkiksi kermaviiliin. Valima itse käyttää lihapullissa usein vanhaksi mennyttä vaaleaa leipää. Hän upottaa leivän palaset kermaan ja seoksen turvottua sekoittaa sen jauhelihan joukkoon. Myös ylijäänyt, oikein sileä perunamuusi sopii lihapullataikinaan. Perunasose voisi Valiman mukaan tehdä myös pullien koostumuksesta sileämmän. Sipuli lihapullissa jakaa jonkin verran mielipiteitä. – Jos esimerkiksi lapset eivät pidä raa’asta sipulista lihapullissa, sipulijauheista saa makua ja sileämmän lopputuloksen. Yleisesti ottaen lihapulliin voi lisätä pitkälti mitä vain. – Kannusta siihen, että käytetään niitä kaapinpohjia ja omaa luovuutta. Lihapulliin käyvät esimerkiksi erilaiset vihannekset hienonnettuna, yrtit, juustot - en oikeastaan keksi yhtään juustoa, joka ei lihapulliin sopisi! Yhden tärkeän vinkin Valima antaa lihapullien valmistukseen. Suolan lisääminen lihapulliin kypsennyksen jälkeen on melko haastavaa, minkä vuoksi Valima neuvoo paistamaan ensiksi pienen koepalan. Näin pystyt lisäämään taikinaan vielä tarvittaessa mausteita, ennen koko satsin paistamista. Lihapullat mozzarellatäytteellä.