Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Herkuttelua ihanan vegaanisti – Mitä ovat cashewkerma, aquafaba ja kvinoa?

Vege -ruokakurssilla valmistettiin muun muassa cashewkermaa, tomaattivaahtoa ja aquafabaa eli vegaanista marenkia. Opittiin myös, että kvinoaa voi käyttää vaihtoehtona couscousille, riisille, hirssille, tattarille tai pastalle. Tällä vegaanikurssilla kaikki reseptit olivat myös gluteenittomia ja miedosti maustettuja. Reseptejä muutettiin lennossa myös pähkinättö-miksi. Cashewpähinä ei ole oikeasti pähkinä vaan munuaispuun siemen. Ensi töikseen kurssin vetäjä Karoliina Järvinen käänsi jo päivällä reseptejä englannista suomeksi. Kurssilla valmistui neljän ruokalajin lounas. Jos on kuvitellut, että kasvis-ruoka on dieettiruoka, erehtyy. Voin asemasta käytetään esimerkiksi kookosöljyä. – Vegaaniruoasta saa kaiken tarvitsemansa, kun se on täysipainoisesti ja monipuolisesti koostettu. Ainoastaan B12 vitamiinia pitää ottaa purkista lisänä. Samahan se on sekaruokavaliossa, sen pitää myös olla täysipainoista ja monipuolista, jotta elimistö saa siitä kaiken tarvitsemansa, ohjaaja kertoi. Luokassa tuoksui basilika ja valkosipuli. Illallinen aloitettiin pehmeällä, paahdetulla porkkana-kookosheitolla, palan painikkeeksi oli lisätty kurpitsansiemeniä ja itsetehtyä cashewkermaa. Kaiken kruunasi basilika, mikä toi makua ja lisäväriä keittoon. – Tämä resepti otetaan meille talteen, totesi Anne Kosma. Monet tulivat ruokakurssille hakemaan ideoita ruuanlaittoon ja jotkut eivät syö lihaa lainkaan. Kasvissyönti on kasvava trendi, joten on hyvä tuntea kasvisruokien maustaminenkin. Anne Vastamäki-Ahola kertoi huomanneensa, että esimerkiksi useita reseptejä voi käyttää korvaamalla jauhot gluteenittomalla vaihtoehdolla. – Reseptejä on maailma täynnä, kertoi Karoliina Järvinen ja lupasi seuraavan kurssinsa Monoviikoille. Karoliina on ollut vegaani jo pitkään, joten vegaaninen ruokavalio on hänelle tuttu.