Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Suolistosairaus on runnellut satojen tuhansien suomalaisten elimistön - näyttelijä Jasmin Hamid kärsi omituisista vatsakivuista, kunnes lääkärin diagnoosi muutti koko elämän

Jasmin Hamid tutkii kahvilan valikoimia ja valitsee itselleen mansikkasmoothien. – Eihän tähän ole lisätty leseitä? hän vielä varmistaa myyjältä. Tämänkaltaisten kysymyksien esittäminen on näyttelijänä ja kaupunginvaltuutettuna työskentelevän Hamidin arkea. Hamidilla diagnosoitiin 17-vuotiaana keliakia eli autoimmuunitauti, jossa gluteenipitoinen ruoka vahingoittaa hänen suolistoaan. Tämän vuoksi hänen täytyy pysyä läpi elämänsä tiukalla gluteenittomalla ruokavaliolla. – Olen sellainen ravintolan unelma-asiakas, että kysyn aina annosta tilatessa ja vielä sen tullessa pöytään, että eihän tässä varmasti ole gluteenia, hän kertoo ja naurahtaa. – Ei siinä ole mitään noloa. Tiedän, että monet kokevat sen niin, jos jono seisoo takana ja itse joutuu kyselemään. En kuitenkaan tee niin kiusatakseni. Kun Hamid sai keliakiadiagnoosin, hän oli vasta lukiossa. Omituiset vatsakivut ja -oireet ilmestyivät yhtäkkiä. – Jos on keliakialle altistava geeni, sairaus voi puhjeta milloin vain. Minulla oireet alkoivat ihan puun takaa. Ensin hän epäili oireiden johtuvan laktoosi-intoleranssista. Maidon pois jättäminen ei kuitenkaan auttanut. Hamid oli onneksi sattumalta lukenut keliakiasta lehdestä ja osasi sen vuoksi hakeutua lääkäriin. Loppujen lopuksi diagnosointi kävi melko kivuttomasti: sairaus ei ollut ehtinyt vielä vaurioittaa hänen suolistoaan. – Monestihan ihmisillä ohutsuoli ehtii vaurioitua pahasti, ennen kuin he saavat diagnoosin. Jotkut saattavat ajatella, että vatsavaivat kuuluvat elämään, ja niiden kanssa eletään pitkäänkin. Hamid sanoo, ettei ollut ennen tajunnut, missä kaikessa gluteenia oikein on. – Alkuun tuntui, että en voinut syödä mitään. Nyt taas tuntuu, että voin syödä mitä vain, Hamid kuvailee suhtautumistaan diagnoosiin. Hamid on ehtinyt elää keliakian kanssa jo niin pitkään, että sen hoidosta on tullut helppoa. – Kaipaan ainoastaan pullien ja munkkien kaltaisia tuoreita herkkuja. Vappuna olisi ihanaa syödä tuoretta munkkia, eikä sellaista pakastimesta kaivettua. Tuoretta gluteenitonta pullaa on tosi vähän saatavilla. Gluteenin vältteleminen on Hamidista haastavaa lähinnä ulkona syödessä, sillä kotioloissa perheellä on selkeät säännöt. – Meillä kotona ainoa gluteenipitoinen asia on mieheni omat leivät. En ikinä ottaisi vahingossa hänen ruispalojaan. Hamid kertoo, että hänen erityisruokavalionsa otetaan yleensä hyvin huomioon työpaikoilla. Keliaakikkona hän on kuitenkin tottunut aina kantamaan eväitä mukanaan. – Jos vaikka lennollakin tilaan oman aterian, en voi ikinä tietää, jos sitä ei tulekaan. Minulla ei ole sitä vaihtoehtoa, että voisin ottaa tavallisen sämpylän, jos gluteenittomat ovat lopussa tai joku muu on syönyt ne. Hamid kertoo, että nyt jo pitkään vallalla ollut gluteeniton ruokavaliotrendi haittaa jonkin verran keliaakikkojen elämää. Myyntiin on tullut entistä enemmän gluteenittomiksi kutsuttavia tuotteita, joiden valmistus tai säilytys on liian huolimatonta keliaakikolle. – Koska gluteenittomasti syöviä on enemmän, kauppojen valikoimat ovat kyllä lisääntyneet. Tämä on kuitenkin aiheuttanut sen, että jos kysyn ravintolassa ruoan gluteenista, minulta kysytään usein, että olenko sille kauhean herkkä. – Tuntuu, että nykyään tätä asiaa joutuu entistä enemmän varmistelemaan. Ennen tätä buumia ravintoloissa ja kahviloissa oltiin tosi tarkkoja kontaminaation riskistä. Trendin vuoksi monet myös pitävät gluteenittomia ja tavallisia tuotteita vaihtokelpoisina keskenään, minkä vuoksi keliaakikkojen täytyy olla entistä tarkempia tilauksissaan. Keliakiaa sairastava saattaa saada rajuja vatsaoireita esimerkiksi vain parista gluteenia sisältävästä leivänmurusta. Hamid kertoo, että hänelle käy näin pari kertaa vuodessa. – Yleensä pystyn jäljittämään, mistä paikasta oli kyse. Tiedän sitten, etten voi mennä sinne enää uudestaan. Usein kyseessä ovat tällaiset vähän rennommat street food -paikat. Hamid saa gluteenista yleensä ylävatsavaivoja, kuten vatsan turvottelua ja närästelyä. Häneltä menee silloin myös ruokahalu. – Silloin vedän vain kombuchaa ja jogurttia ja odottelen. Muille keliaakikoille tai gluteenittomasti syöville Hamid vinkkaa kuitulisistä. Gluteenittomasta ruokavaliosta ei saa yhtä helposti kuituja kuin tavallisesta. Muuten hän huolehtii vatsansa hyvinvoinnista maitohappobakteeripitoisilla ruoilla ja juomilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kombucha eli sienillä ja bakteereilla käynyt tee, hapatetut maitotuotteet ja hapankaali. – Moni keliaakikko, joka saa diagnoosin aikuisena, kokee elämänmuutoksen hirveän raskaana ja isona. Itse muistan oireideni olleen niin ärsyttäviä, että oli iso helpotus kuulla, ettei kyseessä ollut mikään tämän vakavampi sairaus. Monille keliakiadiagnoosin saaneille voi tulla järkytyksenä se, kuinka moni tavallinen ruoka-aine sisältää gluteenia. Verrattuna esimerkiksi laihdutuskuurista johtuvaan ruokavaliomuutokseen keliakian hoitona toimiva ruokavalio on myös poikkeuksellisen ehdoton, mikä saattaa aluksi tuntua vaikealta. – Aluksi voi tulla sellainen olo, ettei mitään voi syödä. Tosi nopeasti sitä kuitenkin oppii muistamaan ja hahmottamaan, missä kaikessa on gluteenia ja missä ei. – Alkuun pitää tietysti käydä läpi kaikki ainesosaluettelot aina joistakin lihaliemikuutioista lähtien. Keliakiadiagnoosin vasta saaneelle Hamid vinkkaa, että käynti ravitsemusterapeutin luona voi olla kannattava, jotta ruokavalio pysyy riittävän monipuolisena rajoituksista huolimatta. Hamid matkustelee paljon, ja esimerkit ulkomaanmatkoista tulevat välillä esiin hänen puhuessaan. Mitkä maat sopivat ruokakulttuurinsa puolesta parhaiten keliaakikoille? Etelä-Amerikasta Hamid suosittelee Meksikoa, sillä siellä valmistetaan paljon luonnostaan gluteenittomia, maissipohjaisia ruokia. Yhdysvaltojen suurkaupungit ovat myös hyvä kohde. Edes pizzan ja pastan luvattu maa Italia ei ole Hamidin mukaan poissa keliaakikon laskuista, päinvastoin. – Sieltä löytyy paljon gluteenittomia taikinaruokia, kuten pizzoja. Välimeren keittiö on myös todella selkeä, eikä siellä tehdä minkäänlaisia epämääräisiä mössöjä tai kastikkeita. Yksi paikka sen sijaan on jäänyt mieleen päinvastaisesta syystä. – Euroopan maista Itävalta ja erityisesti sen vuoristo tuntuu olevan gluteenin kannalta kaikkein huonoin maa. Tuntuu, etten ole koskaan syönyt siellä mitään muuta kuin kanasalaattia. ”En tunne syyllisyyttä siitä, että syötän vauvalle valmissosetta” Jasmin Hamid oli haastattelua tehdessä viime kesänä vanhempainvapaalla. Hänen esikoisensa Adil syntyi viime vuoden loppupuolella. – Olen vähän yllättynytkin siitä, että olen työorientoituneena ihmisenä viihtynyt niin hyvin kotona. Ajattelin aiemmin, että kaipaisin nopeasti takaisin töihin ja kokisin vauva-arjen tylsänä, mutta niin ei ole käynyt. Päinvastoin se on ollut ihanaa. Täysin vauvan lumoihin hän ei ole kuitenkaan jäänyt. Hamid kirjoittaa suosittua sijoitusblogia, ja kaksi kuukautta vauvan syntymän jälkeen hän jo näytteli televisiosarja Sorjosen kuvauksissa. – Minua kysyttiin mukaan juuri, kun olin tehnyt raskaus­testin. Ajattelin silloin, että kyllä se jotenkin järjestyy. Näin jälkikäteen mietin, miten se oikein onnistui. Ajatteleminenkin hengästyttää. Hamid näyttelee Sorjosen kolmannella tuotantokaudella, joka kuvattiin viime talvena. Hamidin Adil-poika ja tämän lastenhoitaja kulkivat mukana kuvauspaikoilla ja viettivät aikaa hotellissa. Kokemus on jäänyt Hamidin mieleen hektisenä. – Olin jokin aika sitten tekemässä kohtauksiin jälkiäänityksiä, kun minulle tuli tosi vahva muistijälki siitä, että tuossa talossa me olimme ja silloin kerran vauva alkoi huutaa toisessa huoneessa kesken kohtauksen. – Jokaisella tauolla, kun muut menivät heittämään läppää, minä menin johonkin nurkkaan pumppaamaan maitoa. Hamid suhtautuu äitiyteen rennosti. Hän haluaa kannustaa muitakin äitejä päästämään irti riittämättömyyden tunteesta. Hän on esimerkiksi kertonut sosiaalisessa mediassa, ettei ole jaksanut ilmoittautua vauvajumppiin tai -uinteihin ja ettei hän tunne syyllisyyttä siitä, että syöttää vauvalleen valmissoseita. Päivitysten saama vastaanotto on ollut pelkästään positiivinen. Monet ovat olleet helpottuneita ajatuksesta, ettei kaikkea tarvitse suorittaa. – Ei porkkana tiedä, kuka sen on keittänyt. Eivät ne ravintoarvot siitä muutu. Hän ei myöskään ota stressiä siitä, että vauva on välillä lastenhoitajan hoivissa. – Koska olen huomannut, että he pärjäävät keskenään, en ole missään vaiheessa tuntenut syyllisyyttä siitä, että olen tehnyt töitä. Meikki ja hiukset Tiina-Maria Valanti/Toimisto. Tyyli Mirkka Siusluoto. Tiedustelut: Viininpunainen neuletakki Nanso/www.nansoshop.com, viininpunaiset housut ja maksimekko Second Female/VIlla Tremondo 09 621 6007, vaaleanpunainen paita Gant/Profashion 020 754 5030, lenkkarit New Balance/info@sultrade.fi, v-aukkoinen neule Boomerang/www.boomerangstore.com, hattu Kn Collection/www.kncollection.fi, keltainen neule Kari Traa/www.karitraa.com.