Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Kasalan kalasatama heräilee unestaan – Alueella on paljon potentiaalia

Kasalan kalasatamasta on hiljaiselon jälkeen muodostunut muutaman kalastajan tukikohta. Yksi heistä on Pasi Jokinen , joka on kesäaikaan jo muutaman vuoden kalastanut Kasalasta käsin. Juuri nyt hänen paattinsa tosin on Närpiössä, mutta tarkoituksena on jatkaa kalastusta myöhemmin tänä kesänä myös Kasalassa. Silakan verkkokalastus alkoi tänä keväänä huhtikuussa ja jatkuu aina syyskuulle saakka. – Siirsin paattini Närpiöön, koska siellä ostajat ovat lähempänä. Kun kalastaja aamuvarhain lähtee liikkeelle, niin helpottaa paljon, kun satamaan palattua ei tarvitse lähteä vielä ajamaan autolla pitkiä matkoja, että saa kalat perille, hän toteaa. Kasalan edustalla kalansaaliitkaan eivät tänä keväänä ole olleet kovin häävejä. – Hylkeet täällä häärivät. Ne hajottavat silakkaparvet ja ovat entistä pelottomampia. Uivat aina satama-altaaseen saakka. Hylkeet taitavat olla kalastajia viisaampia. Ne ovat oppineet rosvoamaan kalaa jopa rysistä. Onneksi sentään merimetsot eivät ole palanneet suurin joukoin, Jokinen juttelee. Kasalan edustalla työskentelee muutama muukin kalastaja. Jokinen toivoo saavansa seurakseen lisää kalastajia. Parannuksia satama-alueella tosin kaivataan. Esimerkiksi rakennukset tarvitsevat remonttia. Fileerauskone olisi myös tarpeen. Hänen sydämellään on Kasalan kalasataman kehittäminen. Hän näkee 1990-luvun alussa rakennetulla satama-alueella paljon potentiaalia. – Tämä on hieno paikka avomeren äärellä. Satamaan pääsee isommallakin paatilla. Laajalla asfalttikentällä esimerkiksi karavaanarit mahtuisivat hyvin parkkeeraamaan, Jokinen luettelee. Alue sopisi hänen mielestään matkailijoille, jotka viihtyvät luonnonrauhassa ilman suurempia palveluita. Hän itse on alkanut kehittää sataman palveluita myymällä savustettua kalaa satamassa lauantaisin. Hän on rakentanut rantaan pienen savustusuunin, missä kalat saavat kypsyä leppäpuun savussa. – Kala savustetaan miedossa lämmössä, noin 75–80 asteessa parisen tuntia. Satamassa liikkuu hänen mukaansa viikonloppuisin paljon mökkiläisiä ja muutakin väkeä. – Juhannusaattona saan seurakseni tänne muitakin myyjiä. Myyntiin tulee kalojen lisäksi ainakin villisikamakkaraa, perunaa ja mansikoita, Jokinen luettelee.