Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Kun elämä pettää, ruoka-apu tukee – ”Tämä on niin suuri apu”

Kun jääkaappi on tyhjä ja tulot minimissä, ei paljon naurata, tietää Ulvilassa asuva Sanna Halme . Hän kävelee kuitenkin äitinsä kanssa ulos Elämän Leivän Porin toimipisteestä maanantaiaamuna iloisesti jutellen. Mieli on huojentunut ainakin hetkeksi, kun mukaan on saatu aimo kassilliset ruokaa. Niillä pärjää taas vähän aikaa, ainakin torstain jakelupäivään asti. – Tämä on niin suuri apu, naiset kiittelevät ruokajakoa useaan kertaan. Sanna Halme kertoo odottavansa pitkän sairastelun jatkoksi päätöstä työkyvyttömyyseläkkeestä. – Tällä hetkellä olen käytännössä ilman tuloja. Elämme mieheni opintotuen varassa. Ruokajaot ja seurakunnan diakonia-apu tukevat arjessa pärjäämistä. Elämäntilanteet voivat muuttua äkisti, ja tulot romahtaa entisestä. – Miehelläni oli Venatorilla ihan hyväpalkkainen työ, mutta se meni tehtaan alasajossa. Hän on nyt opiskelija. Itse opiskelin lähihoitajaksi, mutta sairaudet pakottivat keskeyttämään, Sanna Halme kertoo. Hänen Porissa asuva äitinsä jäi leskeksi ja menetti poikansa kolmen vuoden sisään. – Jäin yksin, ja talouden tulot putosivat huomattavasti. Maksettavaksi jäi velkaakin. Velkajärjestely kestää vielä jonkin aikaa. Tiukkaa on, mutta onneksi on esimerkiksi näitä ruokajakoja, äiti toteaa. Hän ei halua nimeään julkisuuteen. Elämän Leivän ovelle Porin Viikkarissa alkaa kertyä jonoa jo aamu kahdeksan jälkeen, vaikka ovet aukeavat maanantaiaamuna vasta kymmeneltä. Jono kasvaa aamun tunteina ja kiemurtelee kohta pihan perälle. Jonossa on kaiken ikäistä väkeä, enemmän keski-ikäisiä ja eläkeläisiä. – Kävijämäärä kasvaa koko ajan, kertoo Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry:n toiminnanjohtaja Kim Tapper. Viikon aikana tavoitetaan noin 600 henkilöä, hän laskee. Ruokaa jaetaan omassa toimipisteessä maanantaina ja torstaina. Lauantaisin on erillinen jako opiskelijoille, mutta se on ollut nyt jonkin aikaa tauolla, sillä jaettavaa on joulun jälkeen yleensä vähemmän kuin muulloin. – Aloitamme opiskelijoiden omat lauantaijaot varmaan parin viikon kuluttua, Tapper arvelee. Kerralla on käynyt hänen mukaansa noin 50 opiskelijaa. – Haluaisimme tavoittaa enemmänkin. Jakopäivinä ruoan hakijat saavat poimia pöydiltä ruokatavaraa oman tarpeensa ja mieltymyksensä mukaan. Tietyissä ruokatarvikkeissa on kappalerajoitus. Lisäksi valmiiksi pakattuja ruokakasseja jaetaan muutamissa muissa kohteissa Porissa sekä Luvialla, muun muassa helluntaiseurakuntien tilaisuuksissa. Jaettavaa ruokaa saadaan ennen muuta kaupoista ympäri maakunnan sekä elintarviketehtaista. Ruoka-apua järjestävät Porissa useat muutkin tahot, kuten seurakunnat, Elämän Eliksiiri tai kaupungin ylläpitämät asukastuvat. Ruokakassien lisäksi jaetaan koulujen ja ravintoloiden ylijäämäruokaa. Kaikkiaan Porissa tarjottavan ruoka-avun piirissä on viikoittain 4 000–5 000 henkilöä. Vapaaehtoistyötä sen hyväksi tekee kaupungissa säännöllisesti noin 60 henkilöä. Lisäksi ruoka-aputoiminta tarjoaa parille kymmenelle mahdollisuuden esimerkiksi työkokeiluun ja kuntouttavaan työtoimintaan. Parhaillaan Porissa vietetään ruoka-avun teemaviikkoa, jolloin pyritään kasvattamaan yleistä tietoisuutta ruoka-aputoiminnasta sekä tuomaan esiin siihen liittyviä kehittämistarpeita. – Näkyvyyttä ja väärien mielikuvien oikaisemista, toivoo viikolta Elämän Leivän Kim Tapper. Hän haluaa oikaista muun muassa sen käsityksen, että kaikki ruoka-apua tarvitsevista ja hakevista ovat yhteiskunnan ulkopuolisia pudokkaita. Tapperin toiveena on jatkossa tavoittaa entistä enemmän avun tarvitsijoita. Siinä on omat haasteensa. Esimerkiksi Facebookissa tiedottaminen ei tavoita niitä, jotka eivät siellä ole aktiivisia. Ikäihmisillä taas voi liikkuminen olla hankalaa, eivätkä he pääse paikalle. – Tulevaisuudessa voitaisiin järjestää esimerkiksi pop up -tyylisiä ruokajakoja eri suunnilla. Kaupungillakin on esimerkiksi tyhjiä tiloja, Tapper visioi. Yhteistyötä eri toimijoiden välillä olisi järkevää myös tiivistää ja luoda esimerkiksi omat Satakuntaa sopivat standardit toiminnalle. Sosiaalinen ja sosiaalistava puoli ruokajakelussa ovat nekin merkittäviä. – Kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on hieno lisä ruokajaossa käymisessä. Ja saa ylipäätään syyn lähteä pois kotoa, Sanna Halme ja hänen äitinsä tuumivat. Osa saa myös kiinni työelämän kulmasta. – Meillä on vapaaehtoisten lisäksi mukana työllistymistoimien piirissä olevia ja yhdyskuntapalvelua suorittavia, Kim Tapper kertoo. "Kävijämäärä kasvaa koko ajan." Kim Tapper Satakunnan Elämän Leipä Sinulle ry:n toiminnanjohtaja