Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Verotiedot

Kokeile rohkeasti uutta perinteisen rinnalle joulupöytään

Bataattilaatikko sopii vegaanillekin. Suussasulavan piparkakkurahkan valmistaa nopeasti ja se on kaikkien herkkua. Myös kinkun voi vaihteeksi koristaa uudella tavalla, esimerkiksi pestolla tai sinappi-fariinisokeri-aprikoosihillokuorritteella. Joulunmakuinen juuresvuoka Laktoositon, gluteiiniton. 8 annosta Voit valita ruokaan haluamiasi juureksia! Esimerkiksi: 3 porkkanaa 3 perunaa 1/2 juuriselleriä 1/2 lanttua 4 dl ruokakermaa tai kuohukermaa, laktoositon 1 1/4 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl inkivääriä 1-2 rkl siirappia Vuoan voiteluun 1 rkl pehmeää voita Pinnalle 1-2 rkl voita (1/2 dl korppujauhoja tai mantelijauhoja) Kuori ensin juurekset. Raasta ne karkeaksi raasteeksi käsin tai monitoimikoneella. Voitele laakea uunivuoka ja levitä raasteet siihen, sekoittele. Huom! Voit myös käyttää kaupan valmiita peruna-juuressekoituspusseja! Sekoita astiassa ruokakermaan/kermaan suola, mustapippuri, kaneli, kardemumma, inkivääri ja siirappi. Kaada seos juuresraasteen päälle. Ripottele pinnalle korppujauhoja tai mantelijauhoja ja muutama voinokare. Kypsennä 175 asteessa noin 50-60 min. Makea bataattilaatikko Vegaani, laktoositon. 6 annosta 2-3 dl soija- tai kaurakermaa noin kilo bataatteja 0,5 dl vehnäjauhoja 2-3 rkl siirappia 0,5 tl kardemummaa 0,5 tl kanelia 1 tl suolaa 2 rkl sitruunamehua Pinnalle 3 rkl korppujauhoja tai mantelijauhoja 2 rkl margariinia, valitse vegaanille sopiva (esim. Keiju 70% laktoositon) Laita uuni päälle 150 asteeseen. Kuori bataatit. Lohko pienemmiksi ja keitä niitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Voit toki myös käyttää kaupoissa myytävää valmista bataattisosetta! Lisää jauhot, siirappi ja mausteet. Sekoita hyvin. Voitele uunivuoka, kaada seos siihen. Laita päälle korppujauhoja tai mantelijauhoja, ja muutama margariininokare. Paista uunin alatasolla noin 1,5 tuntia. Makea bataattilaatikko sopii mainiosti suolaisen kinkun tai seitanin kera! Vinkkejä kinkun koristeluun Kinkun voi koristella sinappihunnun lisäksi gluteiinittomasti. Muita vaihtoehtoja koristeluun ovat erilaiset pestot, fariinisokeri, juustot/juustoraasteet, vaahterasiirappi, omenahillo, appelsiinimarmeladi, hunaja tai eri sekoitukset näistä. Myös maissihiutaleita ja mantelilastuja voi käyttää. Hedelmäinen kinkun kuorrute Gluteiiniton 2 tl sinappijauhetta (tai sinappia) 2 rkl fariinisokeria 1 dl aprikoosihilloa 2 rkl appelsiinimehua/sitruunamehua Sekoita kaikki ainekset keskenään. Voitele kinkku seoksella. Kuorruta kinkkua 250 asteessa noin 10-15 minuuttia. Pestokuorrute kinkulle Gluteiiniton, laktoositon Vihreää tai punaista pestoa, makusi mukaan
Mantelilastuja tai maissihiutaleita Sivele kinkku pestolla. Ripottele päälle halutessasi mantelilastuja tai maissihiutaleita. Kuorruta uunissa 250 asteessa kunnes pinta on kauniin värinen. Mehevät joulutorttuletit Tällä tavalla saat meheviä torttuja ja hilloa joka puraisulla! Ota torttulevyt sulamaan. Leikkaa sitten levyt kahtia. Kauli levyä hieman pitemmäksi. Leikkaa kummallekin reunalle viisi sakaraa. Levitä keskelle pitkittäin reilusti luumuhilloa, ainakin kaksi teelusikallista. Lähde letittämään vuorotellen päällekkäin ylhäältä alaspäin sakaroita kunnes saavut ”pitkon” alapäähän. Käännä viimeiset kaksi sakaraa nätisti ”pitkon” alle. Voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Rommi-suklaa-taatelikakku Laktoositon, gluteiiniton. 15-20 henkilölle. 1 dl tummaa rommia tai rommiaromia 250 gr kuivattuja taateleita 1 dl vettä 2 dl fariinisokeria 
150 g voita, laktoositon 150 g tummaa suklaata, laktoositon 3 munaa 3 1/2 dl-4 mantelijauhoja 2 tl leivinjauhetta 1/4 tl suolaa
1/2 tl jauhettua neilikkaa Vuoan voiteluun 2 rkl voita, laktoositon
2 rkl mantelijauhoja Kuorrute 25 gr nokare voita 100 g tummaa suklaata, laktoositon
100 g valkosuklaata, Dammenberg laktoositon valkosuklaa, (hopeisia kuularakeita tmv.) Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, uuniritilä alimmalle tasolle. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (vetoisuus 1,5 l) mantelijauhoilla. Silppua taateleita pienemmäksi, ja laita ne, vesi ja rommi kattilaan. Hauduta taatelit matalalla lämmöllä pehmeiksi, noin 5-10 minuuttia. Lisää sekaan fariinisokeri ja voi ja anna sulaa. Lisää myös paloiteltu suklaa sekaan, anna sulaa. Sekoita mukaan keskenään yhdistetyt kuivat aineet ja lopuksi munat. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla noin tunti tai kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä kunnolla, ettei se repeile kaadettaessa, ja kumoa se sitten. Kuorruta vasta jäähtyneenä. Jaa palanen voita kahtia, laita kumpaankin kulhoon pala ja sulata paloiteltu tumma ja valkoinen suklaa erillisissä kulhoissa mikrossa. Käytä mikron mietoa tehoa, sekoittele välillä, noin 3x2 min. Voita laitetaan siksi että suklaa sulaa siihen paremmin, ja suklaan pinta näyttää kuorrutuksessa kauniin kiiltävältä. Yhdistä suklaat toisiinsa mutta älä sekoita. Valuta sula suklaa kakun päälle. Saa kovettua hieman ennen tarjoamista. Voit lisätä vielä kuorrutuksen pintaan esimerkiksi hopeisia kuularakeita. Pehmeä piparkakkurahka Laktoositon. 4-5 henkilölle. 5 dl kuohukermaa, laktoositon 3 prk piparkakkurahkaa, laktoositon 1 rkl piparkakkumaustetta tai muita joulumausteita 7-8 piparkakkua muruina, laktoosittomia pipareita ja hopeakuulia koristeluun Vispaa kerma vaahdoksi, sekoita se rahkaan. Mausta piparkakkumausteella tai kanelilla, kardemummalla ja neilikalla. Sekoita joukkoon murskatut piparkakut. Säästä osa rahkan päälle ripoteltavaksi. Vinkki! Voit maustaa tätä rahkaa myös soseilla tai marmeladeilla, kuten omenasoseella tai hedelmien, kuten omenanpaloilla.