Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Piknik kuuluu kesään – Näillä eväillä hurmaat, nappaa tästä valmis menu

Lämmin kesäsää houkuttelee ulos syömään. Mikäs sen ihanampaa kuin istua perheen tai ystävien kanssa rauhassa viltillä ja nauttia itse tehdyistä herkuista tai noutoruoasta? Miljööksi sopii loistavasti myös kotipiha – aina ei ole pakko lähteä merta edemmäs kalaan. Piknikille sopivia eväitä on pilvin pimein. Tämän jutun resepteillä loihdit eväät, joista lähtee sopivasti nälkä, mutta ei tule liian täysi olo. Ruoat kannattaa valmistaa kannellisiin astioihin, jotta ne kulkevat helposti mukana. Limejuustokakku valmistetaan suoraan purkkiin, joka on helppo napata jääkaapista mukaan. Eväät kannattaa pakata kylmälaukkuun. Ruoat kestävät hetken kuljetuksen myös ilman viilennystä, mutta liian kauan niitä ei kannata lämpimässä pitää. Mansikka-vuohenjuustosalaatti on parhaimmillaan juuri nyt, kun kotimaiset mansikat voi laittaa tuoreeltaan rucolapedin päälle. New Yorkin kaduilta vaikutteita saaneet bageltin saavat täytteeksi kylmäsavulohta, tuorejuustoa ja kapriksia sekä ihanan raikkaan tomaatti-mozzarellatäytteen, mutta vaihtoehtoisesti bagelit voi täyttää millä itse mielii. Itse tehdyissä bageleissa on takuuvarmasti vesirinkeleille ominainen sitkeä sisus ja rapsakka kuori. Jos haluaa valmistaa ruoat pikavauhdilla, voi bagelit ostaa myös valmiina. Janon sammuttaa itse tehty jäätee, jossa maistuu minttu ja sitruuna. Piknikmenu (neljälle hengelle) Mansikka-vuohenjuustosalaatti 250 g tuoreita kotimaisia mansikoita Noin 70 g rucolaa 200 g vuohenjuustoa 1/2 dl pinjansiemeniä (tai esimerkiksi saksanpähkinöitä) päälle paksua balsamicokastiketta Tee näin: Huuhtele ja kuivaa rucola ja mansikat. Viipaloi mansikat pitkittäin muutamaan osaan. Leikkaa vuohenjuustosta kiekkoja. Levitä rucola tarjoiluastian pohjalle, lado päälle mansikat ja vuohenjuusto ja ripottele niiden päälle pinjansiemenet. Lopuksi kruunaa salaatti pursottamalla balsamicoa ohuina nauhoina päälle. Hurmaavat bagelit (8 kpl) 2 tl kuivahiivaa 1 ½ rkl sokeria 3 ¼ dl vettä 9 dl vehnäjauhoja 2 tl suolaa Pinnalle seesamin- tai unikonsiemeniä Kylmäsavulohitäyte (4 bagelille) 150 g maustamatonta tuorejuustoa 100 g kylmäsavulohiviipaleita 1 punasipuli kapriksia mustapippuria sitruunan mehua Tomaatti-mozzarellatäyte (4 bagelille) 4 tomaattia 200 g mozzarellaa tuoretta basilikaa tuorejuustoa (noin 50 g) mustapippuria oliiviöljyä Tee näin: Mittaa kädenlämpöistä lämpimämpi (42-asteinen) vesi mitta-astiaan. Lisää kuivahiiva ja sokeri noin puolikkaaseen vesimäärästä toisessa astiassa. Älä sekoita aineita keskenään, vaan anna seistä viitisen minuuttia. Sekoita sitten niin, että hiiva liukenee veteen. Sekoita jauhot ja suola toisessa kulhossa ja tee kolo keskelle. Kaada vesi-hiivaseos koloon. Sekoita ja lisää samalla vettä mitta-astiasta niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja on tarpeeksi paksua. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla noin 10 minuuttia, kunnes se on pehmeää ja joustavaa. Sivele iso kulho öljyllä ja anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin tunti). Paina taikina alas ja anna levätä vielä 10 minuuttia. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele palloja. Tee jauhotetulla sormella reikä pallon keskelle ja pyörittele rinkeliksi. Nosta rinkelit kevyesti öljytylle (paljaalle) uunipellille ja anna kohota ilman liinaa 10 minuuttia. Mittaa isohkoon kattilaan kaksi litraa vettä ja 2,5 teelusikkaa suolaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Nosta rinkeli kiehuvaan veteen ja keitä noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta. Nosta rinkeli reikäkauhalla takaisin öljytylle pellille. Voit keittää kaksikin rinkeliä kerralla, jos kattilaan mahtuu. Ripottele kostealle pinnalle siemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Täytä jäähtyneet ja halkaistut bagelit. Kylmäsavulohitäyte: Levitä runsaasti tuorejuustoa halkaistun bagelin kumpaankin osaan. Laita kylmäsavulohiviipaleita pohjaosan päälle. Purista sitruunasta mehua ja rouhi mustapippuria kalan päälle. Laita kalan päälle viipaloitua punasipulia ja kapriksia oman maun mukaan. Tomaatti-mozzarellatäyte: Viipaloi tomaatit ja mozzarella siivuiksi. Sipaise maustamatonta tuorejuustoa maltillisesti bagelin kumpaankin osaan, lado päälle tomaatit ja mozzarella, rouhi mustapippuria ja lorauta vähän oliiviöljyä päälle. Laita väliin vielä muutama basilikan lehti ennen kuin asetat hattuosan pohjaosan päälle. Limejuustokakku purkissa 8 kaurakeksiä 1½ rkl voita sulatettuna 2 dl vispikermaa 180 g vaniljatuorejuustoa 1½ rkl ruokosokeria (tai tavallista hienoa sokeria 1 rkl) puolikkaan limetin mehu noin 1 tl limetin kuorta Koristeluun: tuoreita marjoja kaurakeksi murustettuna tuoretta minttua Tee näin: Laita keksit pakastepussiin ja murskaa ne esimerkiksi kaulimella. Sekoita keksimuru ja voisula keskenään. Painele seos kannellisten lasipurkkien pohjalle (tilavuus vähintään 2,5 dl). Sekoita tuorejuustoon sokeri ja raastettu limen kuori ja purista puolikkaan hedelmän mehu sekaan. Vatkaa kerma ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Annostele seosta purkkeihin keksipohjan päälle. Älä painele täytettä tasaiseksi, vaan anna sen jäädä purkkiin epätasaisesti. Koristele jälkiruoka ennen piknikille lähtöä esimerkiksi tuoreilla mansikoilla, keksimurulla ja mintun lehdillä. Raikas jäätee 1,5 litraa vettä 6 teepussia (vihreää maustamatonta teetä) agavesiirappia (tai esim. steviaa) 2 luomusitruunaa tuoretta minttua jäitä Tee näin: Laita vesi ja teepussit jo edellisenä iltana tai vähintään muutama tunti ennen tarjoilua jääkaappiin kannelliseen kannuun tai karahviin, anna tekeytyä. Poista teepussit, lisää joukkoon pestyt sitruunaviipaleet, agavesiirappia makeutukseksi, mintun lehtiä ja jäitä. Jos haluat pullottaa jääteen ohutkaulaiseen pulloon, lisää sitruunaviipaleet ja minttu jo hyvissä ajoin teepussien joukkoon, jotta tee ehtii maustua ennen pullottamista.