Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Eurovaalikone Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät Tulospalvelu

Äijäkurssin antia: Suolasta eroon, mausteita lisää – merikarvialaiset miehet osaavat yllättää

MERIKARVIA Lauttijärven koulun ruokakurssilla silputtiin, paistettiin, keitettiin ja leivottiin. Tällä kertaa asialla eivät olleet Lauttijärven martat vaan martit. Keittiössä ja salissa leijailivat herkulliset tuoksut ja aromit. Iältään 3-80 -vuotias miesryhmä kokkasi ahkerasti ja vain kurssin kuopus Väinö Varsamäki tyytyi katselemaan. Nuorimmat kokit olivat Saku ja Sami Helminen , jotka kertoivat kurssin alussa osaavansa voidella leipänsä ja käydä valmiiseen ruokapöytään. Kurssilla he oppivat muun muassa maustamaan ja paistamaan broilerin fileitä. Topakka leipuri Mika Myllykallio paljasti, että kotona ruuanlaitto menee hänellä enemmän pihvin paistamisen puolelle. Mikko Rinne tunnusti ruokavuorollaan suuntaavansa Merikebapiin. Jouko Vanhatalo totesi keittiöaskareensa olevan perunoiden kuoriminen, vaikka Leena-Sisko -vaimo paljasti miehensä osallistuvan toki enemmänkin kokkaamiseen. Jorma Heikkilän vastuulla keittiössä on riisipuuron keitto Marja-vaimon karjalanpiiraisiin. Nyt Vanhatalo ja Heikkilä valmistivat yhdessä keltaista siskonmakkarakeittoa, mikä maustettiin curryllä, kurkumalla ja mustapippurilla parivaljakko Harri Tattarin ja Mikko Rinteen ahertaessa valkosipuliperunoiden kimpussa. Ahkerasti miehet hioivat taitojaan ja opettelivat uusia äijäruokakurssilla. Tommi Varsamäki paljasti, että hän laittaa kotonaankin ruokaa harva se päivä, mutta leipominen on Annele-vaimon hommia. Kurssin jälkeen sekin varmasti onnistuu Tommilta. Kuvaskankaalainen Harri Tattari kertoi, miten hän kerran yllätti vaimonsa. - Valmistin ruskeaa kastiketta, mihin lisäsin hyvin maustettua nötköttiä hirvestä, peurasta ja villisiasta. Suurin osa kurssilaisista eivät olleetkaan vasta-alkajia, joten myöskin pohjaan palamisilta vältyttiin. Tommi Varsamäki luonnehti kurssin parhaaksi anniksi lopputuloksen sekä porukassa olon ja tekemisen meiningin. Kurssilaisia ohjasi Lounais-Suomen Marttojen kotitalouden asiantuntija Sari Raininko . Miehille suunnatuilla ruokakursseilla opetellaan laittamaan kevyempää ruokaa ja vähentämään suolan ja rasvan käyttöä. Tällainen äijäruokakurssi oli kurssin vetäjälle toinen laatuaan. - Reseptit on suunniteltu sydänystävällisiksi ja käytämme niissä hyviä rasvoja, hän valisti. Kurssin tarkoituksena on havahduttaa miehet syömään hyvin, mutta terveellisesti sekä houkutella heitä lisäämään kasvisten käyttöä. Tavoitteena on vähentää suolan käyttöä lisäämällä sen sijaan rohkeasti muita mausteita. - On myös tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaisen rasvan laatuun eli suosia pehmeitä rasvoja. Olet elämäsi tärkein mies, huolehdi terveydestäsi ja elä pitkä elämä, kiteytti Raininko.