Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Tutkijaluonne Suvi Luoma tuomaroi yritysten ruokaideoita TV-sarjassa

Moni kankaanpääläinen lienee hieraissut silmiään katsoessaan Neloselta Suomalainen menestysresepti -ohjelmaa, joka on ruoka-alan innovaatiokilpailu. Televisio-ohjelmassa kuusi kilpailijaa rakentaa omista ruokaideoistaan uutta kotimaista menestystuotetta. Yksi tuomariston jäsenistä näyttää kankaanpääläisistä ehkä kovin tutulta. Sitähän Kankaanpäästä kotoisin oleva Suvi Luoma , omaa sukua Virolainen, monelle onkin, vaikka on asunut muualla jo pitkään. Vierailut vanhempien luo tuovat hänet kuitenkin vielä säännöllisesti kotikonnuille. Suvi Luoma on mukana ohjelman tuomaristossa jo toista kautta. Hänellä on osaamista vaativan kisan tuomariksi, sillä hän työskentelee Foodwestin tutkimusjohtajana. Kankaanpäästä hänen tiensä vei lukion jälkeen Jyväskylän ammattikorkeakouluun, josta hän valmistui tradenomiksi. Opinnot jatkuivat, ja hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2005. Ennen Foodwestiin siirtymistään Suvi Luoma työskenteli kuusi vuotta markkinatutkimuksen parissa Kantar TNS Oy:ssä. Hän myöntää olevansa tutkija luonnoltaan, ja nykyinen työ tarjoaa innostavia haasteita. – Enimmäkseen työni on asiakaskonsultointia. Miksi lähtisin, kun tämä on kivaa työtä, Suvi Luoma vastaa nauraen kysymykseen, aikooko hän olla Foodwestissä eläkeikään saakka. Foodwestin tutkimusjohtaja pitää työnsä parhaana puolena sitä, että saa olla mukana uusien elintarvikeinnovaatioiden kehityksessä. Hänellä on missiona, että kaikki tähtää kuluttajan tyytyväisyyteen, pitää olla entistä kuluttajalähtöisempi. Suomalainen menestysresepti -ohjelmakonsepti on S-ryhmän, ja Suvi Luoma on ollut ideoimassa sitä yhdessä SOK:n kanssa. Toisen tuotantokauden voittaja selviää tämän illan ohjelmassa. Jatkokausista ei ole vielä tehty päätöksiä. – Tämä on ollut ihan mieletön matka, tosi hieno pesti, Suvi Luoma sanoo tuomarikaudestaan. Tänä vuonna kilpailijoiden taso on todella kova, jopa kovempi kuin ensimmäisellä kaudella. Viime vuoden voittaja oli tamperelainen Leivon Leipomo Boltsiksi nimetyillä siemenpyöryköillään. – Boltsi erottui joukosta selkeämmin kuin nyt mikään, sillä taso on niin kova ja tasainen, Suvi Luoma kertoo. Hakijoita toiselle kaudelle oli reilut 70, esivalintaan pääsi noin 30 ja lopulta mukaan valikoitui kuusi. Yksi kisaaja putosi pois kesken kaiken omasta tahdostaan. Kaikki kuusi finalistia saivat s-ryhmältä 15 000 euron kehityslahjakortin Foodwestin palveluihin. Voittaja saa tuotteensa S-ryhmän kauppojen valikoimiin sekä runsaasti näkyvyyttä. Oman osansa julkisuutta jokaiselle kilpailijalle tuo tietysti myös televisionäkyvyys. Pienille yrityksille suunnatun kilpailun edellytyksenä oli korkeintaan 15 miljoonan euron liikevaihto. Yksityishenkilöille se ei siis ole tarkoitettu. Jokaisessa jaksossa on ollut erityisteema, esimerkiksi tuotekehitys, riskienhallinta ja markkinointi. Helpolla kilpailijat eivät päässeet. "Suomalainen menestysresepti 2020 -kilpailussa on nyt todella kova taso. Suvi Luoma Tutkimusjohtaja, Foodwest Oy