Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Satakunnan Yrittäjät

Suomalaisen ruoan alkulähteillä – ”Kaikki suomalainen ruoka on toteutettu niin, että ihmisoikeudet ovat kunnossa”

Kaksitoista kotitalousopettajaa Satakunnasta retkeili viime perjantaina ruoan alkulähteillä Siikaisissa ja Merikarvialla. Matka aloitettiin Vanhatalon tilalla Otamolta. Merikarvian käyntikohteita oli Jaakkola potato farm ”läänin rajalla”sekä Gastropub The Merry Monk. Opintomatkan takana on Suomi syö Satakunnasta – Sikses parasta lähiruokaa -hanke. Jaakkolan perunatilalla vieraat otti vastaan itsekin retkellä mukana ollut MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Jaakkola . Hän kertoi perunatilan toiminnasta. Tilaa viljelevät Anna-Kaisa Jaakkolan puolison Ville Jaakkolan lisäksi hänen isänsä Arvo ja Jussi-veli on mukana tilan ja yrityksen töissä. Kuutisen vuotta sitten perunatilaa laajennettiin Metsälästä Merikarvian puolelle, kun Lähteenkorvan saha ja höyläämö lopetti toimintansa. Tila työllistää vaihtelevasti kymmenkunta henkeä. Työntekijät tulevat Thaimaasta, Virosta ja Ukrainasta. Heistä thaimaalaiset ja virolaiset asuvat Suomessa. Suomalaista työvoimaa on vaikea saada. Anna-Kaisa Jaakkola kertoo, että ulkomaalaisille työntekijöille maksetaan sama palkka kuin suomalaisille. – Kaikki suomalainen ruoka on toteutettu niin, että ihmisoikeudet ovat kunnossa. Perunaa Arvo Jaakkola on viljellyt vuodesta 1984 lähtien ja pakkaamotoimintaa on myös ollut pitkään. Vuonna 2010 aloitettiin myös perunoiden kuorinta. Yritys panostaa laatuun ja he tarjoavat perunoita veitsikuorittuina annosperunoina, muusiperunoina sekä moneen kokoon ja muotoon leikattuina perunatuotteina, myös esikeitettyinä. Perunaa tilalta myydään pääasiassa kouluihin ja ravintoloihin Tampereelle, Turkuun ja Keravalle. Viljelystä on 60 hehtaaria ja tällä hetkellä nostamatta 35 hehtaaria. Perunanviljely kiinnosti retkeläisiä ja asiantuntevia kysymyksiä sateli yrittäjille. Merikarvian kotitalousopettaja Katri Viikilä tiedusteli, mitä merkitystä perunoiden idättämisellä on ennen kylvämistä. – Tilallamme ei perunoita idätetä, sillä se on käytännössä hankalaa suuren määrän takia, eikä siitä ole ollut vastaavaa hyötyä. Pitkät idut katkeavat herkästi istutusvaiheessa, Anna-Kaisa Jaakkola kertoi. Ville Jaakkola täsmensi, että riittää jos perunassa on pieni piikki, se lähtee siitä nopeammin kasvamaan kun istutetaan lämpöiseen maahan. Matka jatkui Kallträskistä Krookkaan ja retkikunnan johtajana toimi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Anna Kari. Hänen mielestään Merry Monkin visiitti oli lämminhenkinen ja ihana päätös illalle. – Merry Monkin yrittäjän Maija Munkin ja Lähteenmäen tilan Milla Ruuhikorven välillä on huikea yhteistyö, mikä maistui lautasella iltapalalla. Anna Kari totesi, että on ihailtavaa kuulla, miten selvää yrittäjälle on, mistä hän tuotteensa haluaa ja miten hän arvostaa lihan alkuperää. Tuottajan tekemä työ on arvossaan. – Retkipalaute oli positiivista ja opettajat supervoimaantuneita. Sikses parasta lähiruokaa -hankkeessa on mukana ProAgria, Satafood ja Pyhäjärvi-instituutti. "Tilallamme ei perunoita idätetä, sillä se on käytännössä hankalaa suuren määrän takia, eikä siitä ole ollut vastaavaa hyötyä. Pitkät idut katkeavat herkästi istutusvaiheessa. Anna-Kaisa Jaakkola