Rintakehän keskeytymätön painelu on tärkeintä elvytyksessä - Elämänmeno - Merikarvia-lehti

Monen kavahtama suuhun puhaltaminen on elvytyksessä toissijaista – katso videot oikeaoppisesta paineluelvytyksestä ja sydäniskurin toiminnasta

Maallikkoelvytyksen yleisin harhaluulo on se, että potilaalle tulee jotain vahinkoa, jos rintakehää painellaan ”väärin”. Myös sydäniskurin käyttöä arkaillaan. Laite on tehty niin varmaksi, ettei sillä voi aiheuttaa potilaalle haittaa.

Keskiviikkona vietettiin Maailman elvytyspäivää. Tampereen päätapahtumassa kauppakeskus Ratinassa Simo Räsänen, 62, Kaavilta harjoitteli elvytystä lääketieteen kandidaatti Max Enwaldin opastamana. –  Yllättävää, kuinka kovaa ja syvälle täytyy painaa koko vartalon voimalla, Räsänen totesi. Enwald on neljännen vuosikurssin kandi Tampereen lääketieteellisestä tiedekunnasta.

24.10.2019 13:19

Mitä tehdä tilanteessa, jossa joku menee elottomaksi? Hengittämätön tai epänormaalisti hengittävä autettava voi olla työkaveri, oma lapsi tai vaikka satunnainen ohikulkija kadulla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ensihoitolääkäri ja Pirkanmaan lääkärihelikopteritukikohdan vastaava lääkäri Piritta Setälä kannustaa yrittämään rohkeasti potilaan pelastamista, sillä maallikkoelvytys lisää selviytymismahdollisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos