Luontotulkit uppoutuvat syvälle aina niin ihmeelliseen ja vivahteikkaaseen luontoon

Kauppatieteiden maisterit tiedostavat nyt luovan hattarapuolensa tarpeellisuuden kovan maailman kylkiäisenä

Laura Salonen sekä Eeva-Riitta ja Heikki Hytönen saivat kuulla yksityiskohtia Meri Mäntylän, toinen vasemmalta, ja Matilda Kääntän, oikealla, teoksista.

17.7.2021 19:00

Väriä, luovaa hulluttelua, luonnon yksityiskohtia ja leikkimieltä. Tätä kaikkea edustaa Matilda Kääntän ja Meri Mäntylän näyttelykokonaisuus. Näyttely avattiin tiistaina Galleria Vanhassa Savussa.

Kuvataideluokan aikoinaan käyneet naiset ovat kulkeneet pitkän taipaleen yhdessä ja löytäneet jälleen toisensa yhteisnäyttelyissä. Vuosi sitten heidän töitä oli esillä Tampereella. Siellä Kääntä jatkaa yhä taideyrittäjänä, mutta espoolaistunut Meri Mäntylä tekee edelleen myös ohjelmoijan työtä.

– Täytyy myöntää, että neljä näyttelyä tuli koottua aika nopealla aikataululla, Mäntylä kuvaa sivutointaan.

Mäntylän elämässä luovuus on kuitenkin yhä valtaamassa alaa. Meri-nimensä mukaisesti hänen pensselinsä johdattelevat yhä uudelleen merelle ja sen yksityiskohtiin. Nimi on enne, mutta sitä ovat myös juuret, sillä Meri Mäntylän edesmennyt vaari Vilho Huurre oli aikoinaan merimies ja syntyisin Merikarvialta.

– Isovanhempien luona vietin Porissa usein aikaa. Tutuksi tuli myös Reposaari.

Näyttely päätyi Merikarvian Vanhan Savun galleriaan kulttuuri- ja matkailutuottaja Noora-Mari Iisakkalan innostuttua naisten julkaisemasta Instagram-viestinnästä.

– Ilo ja värimaailma vetivät puoleensa tällaisena aikana, Iisakkala muistelee.

Pinkkejä pilviä maalatessa hattarat tempaavat hullutteluun. Tutkijaksikin tunnustautuva Mäntylä on saanut huomata olevansa aika pieni ja olematon, kun luonto pysäyttää havainnoimaan yksityiskohtiaan.

– Kun irrottautuu omasta kuplastaan, huomaa etteivät ne omat ongelmat lopulta isoja olleetkaan, jatkaa Kääntä.

Näyttely vie katsojan kukista pilviin ja purppurataivaalta metsän kautta merelle. Sekä Mäntylää että Kääntää kiehtovat luonnon moninaisuus ja sen ehtymättömät yksityiskohdat.

– Yöt ja päivät, etelä ja pohjoinen sekä vuodeajat, Matilda Kääntä hehkuttaa niin jylhiä kuin karumpiakin Suomen vaihtelevia maisemia.

Hänen missionaan on demokratisoida taidetta, että se olisi kaikkien ulottuvilla.

– Pari sataa euroa lisää laittamalla voi saada uniikin teoksen massajulisteiden sijaan kotia sisustamaan, Kääntä luo uskoa.

Paljon tilaustöitä tekevä Kääntä kertoo kuluttajien haluavan isoja teoksia koteihinsa.

– Taide ei ole ylellisyyttä, hän muistuttaa.

Meri Mäntylä havahtui leikkimielen kaikkoamiseen, mutta nyt luova minä on voimissaan.

Meri Mäntylä korosti myös, että kaikelle taiteelle on kysyntää. Hänen teoksensa ovat sisältä kumpuavia sielunmaisemia – osa itseä jopa siinä määrin, että kaikki teokset eivät ole myynnissä. Toisaalta puolison musiikkikin on yllyttänyt luomaan levynkansiin tunnelmia. Näitä biisikohtaisia teoksia on myös näyttelyssä.

Sekä Kääntä että Mäntylä ovat kokeneet, miten työ voi ylenpalttisena latistaa mieltä. Kovat arvot tarvitsevat nyt vastapainoa, joka löytyy luovuudesta – halusta luoda kaunista ja rennosti. Kääntä on saanut teoksiinsa myös tekstuuria ja kimalletta – mitään karua ei lopulta olekaan.

Karuus kääntyy voitoksi myös kierrättämällä. Senkin nuoret taiteilijat hallitsevat. Kirppikset ovat tuttuja ja löytyypä joidenkin teosten alta useampikin hylätty kerros –jopa kirosana. Vivahteet ja ulottuvuudet luonnikkaan elämän tekevät! Luontevaa!

– Hienoa, että tuotte iloa mukananne, kiitteli myös näyttelyn nähnyt sivistysjohtaja Johanna Tupila.

Näyttely on avoinna 15. elokuuta saakka.

Taide ei ole luksusta. Kauppatieteiden maisteri Matilda Kääntä on nykyisin taideyrittäjä, joka toivoo kotien sisustukseen enemmän uniikkia taidetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos