Tampereella kehitettiin maailman tarkin menetelmä suoliston vaurioiden tutkimiseen - Elämänmeno - Merikarvia-lehti

Jopa puolet suomalaisista keliakiapotilaista sairastaa tautia tietämättään – uusi menetelmä tuo ison parannuksen: ”Tällaista ei ole aiemmin maailmassa tehty”

Keliakian tunnistaminen on haastavaa monesti lääkärillekin. Tampereen yliopistossa kehitetty uusi mikro-CT-menetelmä voi parantaa merkittävästi taudin varhaista tunnistamista. Huomaamatta jäänyt tauti voi aiheuttaa vakavia vaurioita, kuten kuten luuston haurastumista, lyhytkasvuisuutta ja jopa hedelmättömyyttä.

Tampereen yliopiston professoreilla Kalle Kurpalla (oik.) ja Jari Hyttisellä on syytä hymyyn, sillä heidän tutkimusryhmiensä yhteistyönä kehittämällä menetelmällä saadaan ainutlaatuisen tarkkoja kuvia keliakian vaurioittamasta ohutsuolesta.

28.11.2021 6:00

Tampere

Uuden 3D-kuvantamismenetelmän avulla voidaan tulevaisuudessa saada entistä tarkempia keliakiadiagnooseja. Sillä pystytään myös tunnistamaan ihmisiä, joilla keliakiaa ei tällä hetkellä käytössä olevilla keinoilla havaita.

Tampereen yliopiston tutkijat ovat jo aikaisemmin osoittaneet, että röntgentomografinen mikroskopia eli mikro-CT-menetelmä toimii hyvin keliakian aiheuttamien vaurioiden kuvantamisessa ohutsuolessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos