Mennyt vuosi oli yhä koronan sävyttämä, mutta myös kohtaamisia kertyi paljon

Kummallisen kodikasta -tunnelma paistaa merikarvialaisten elämänmenosta paikallislehden katsauksessa.

Vuodet eivät ole veljiä, ei edes hyvinvointivointialueille siirryttäessä. Ensi vuoden budjetti on Merikarvialla reilusti yli miljoona euroa alijäämäinen, mutta edelleenkin muuttujia on suuntaan jos toiseen ja useita.

26.12.2022 15:00

Vuoden vierivät vauhdilla. On aika katsastaa, mitä Merikarvian vuoteen mahtui. Covid19 ei jättänyt rauhaan, mutta reippain mielin kunnassa järjestettiin tapahtumia pitkin vuotta niin kylillä kuin kirkonkylässä.

Tammikuussa 2022 käytiin aluevaalit ja Marika Uimaluoto (sd.) nousi komealla 583 äänen saaliilla 69 valtuutetun joukkoon 495 ehdokkaasta. Maarit Viikilä (kesk.) sai niin ikään luottamustehtäviä varajäsenenä.

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuutettu Marika Uimaluoto oli valmis ihan aluehallitukseen asti, mutta siellä Pohjois-Satakuntaa edustaa nyt kankaanpääläinen Keijo Kerola.

Tuorilan jääkaukaloa valaisevat nyt kaivatut valot. Krookanlahdella potkuteltiin ja luisteltiin antaumuksella.

Koronatestejä ryhdyttiin tekemään kotioloissa niin, että ne hetkellisesti loppuivat apteekista. Rokotteitakin jonotettiin tempauspäivinä. Abeilla oli omat haasteensa selviytyä yo-kirjoituksiin. Valtion koronatukiaisia osa yrityksistä sai, osa ei.

Helmikuussa S-marketin kylmäasema torjuttiin. Yksi syy oli kirkon läheisyys. Merikarvian veteraaniyhdistyksen keräys sankarihautausmaan uudistamiseen käynnistyi ja saman tien kivien hionta ja maalaus sekä lyhtytempaus kivityöntekijä Joel Dyerin, talkoolaisten ja LC Merikarvian toimesta.

Lukiolaisten määrän lisäämiseksi kunta viritti ilmaisen ajokorttikurssin. Ehtona on lukion suorittaminen loppuun. Abit pääsivät juhlimaan penkkareita. Nuorisoneuvosto herätteli ikätovereitaan vaikuttamaan. Vauvat polskivat Rysällä omalla vuorollaan.

Rauhanyhdistyksen tilat valmistuivat. Avajaisjuhlia päästiin kuitenkin viettämään vasta syksyllä. Venäjä päätti hyökätä Ukrainaan ikimuistoisena päivänä 24. helmikuuta.

Rauhanyhdistyksen uusi toimitalo valmistui keväällä, mutta avajaisia juhlittiin syksyllä.

Maaliskuussa yritteliäisyyttä ja sisukkuutta ilmaisivat sekä Esko Strömsholm, 80, että Kati Niittyniemi henkilöhaastatteluissaan. Kauppiaspariskunta Vuollo viritteli jo kesäksi jäätelökiskaa. Omat korona-ajan viritykset vaadittiin myös Ouraooppera-yhdistyksessä. 6 näyttelijän Täydelliset häät -treenit alkoi Lauttijärvellä.

Avantouinti- ja koirajutut vakuuttivat, että harrastaa voi yhdessä ja yksin. Näin siitäkin huolimatta, että viralliset koronatartuntaluvut ylittivät 200:n rajan.

Tuulivoimahankkeet maakunnassa puhuttivat. Ukrainalaisille ryhdyttiin keräämään avustuksia autioituneen kerrostalon elävöittämiseksi.

Ukrainalaisille löytyi koteja Merikarvialta sekä kunnan että yksityisten vuokrahuoneistoista. Eetu Aaltonen toimi ukrainalaisten tukena ja lahjoitusten vastaanotossa.

Ikäviä uutisia kantautui, kun ilkivallantekijät iskivät apteekkiin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti osaltaan bensan hinnan huimaan nousuun.

veneilijöille hinta oli kesällä jo huimissa lukemissa Krookassa.

Bensalitran hinnan korotukset yli 2,20 euron koettelivat monen alan yrittäjiä.

Urheilussa Antti Kriikkulan menestystaival jatkui.

Huhtikuussa kunnan tulos vuodelta 2021 ylitti kaikki odotukset parin miljoonan plussallaan. Hyvä vire ylsi myös kunnan, MTK:n ja oppilaiden Terve ruoka -messuille, jotka otettiin hyvin vastaan. Koivuniemen Herra osoittautui oivaksi messutilaksi, joten tapahtumalla toivottiin oikeutetusti jatkoa.

Vireä Merikarvian-Siikaisten kansalaisopisto juhlisti 50-vuotistaivaltaan.

Uskoa paremmasta huomisesta toivat myös maatilan investoinnit Terhi ja Antti Vuorelan tilalla sekä muuttovoitto kunnan väestökehityksessä. Myös europarlamentaarikko Laura Huhtasaari asettui perheineen Merikarvialle asumaan.

Italianmastiffi Kleopatra on Laura Huhtasaaren uskollinen vartija Merikarvian uudessa kodissa.

Myös Hirvikosken tila löysi uudet yrittäjät Harri ja Elisa Laineesta. Norkoolin päiväkoti alkoi pullistella entisestään.

Huoliakin oli, koska Merikarvialla todettiin olevan vain neljä väestösuojaa. Venäjän toimet Ukrainassa sävyttivät tilannetta, joten kotivara nostettiin esiin.

Kunnan palveluksessa aloittivat vakinaisina kirjastotyöntekijä Helena Lehtonen ja asiakaspalvelija Tarja Kuusinen. Sanna Kouki valittiin rehtoriksi Pasi Kosken tilalle. Merikarvialaiset juuret omaava Kirsi Varhila valittiin Satakunnan hyvinvointialuejohtajaksi.

Toukokuussa Kasalassa Pasi Jokinen viritteli massiivista savustuspönttöä kesäjuhlia varten. Kylät elävät Merikarvialla ja Merikarvian jokipäivä osoitti jälleen mahtiaan samoin kuin Alakylän norssipäivä ja nuorten abiturienttien Vanhojen tanssit.

Upeita asuja ja upeita tansseja. Vanhojen tanssit järjestettiin koronan vuoksi poikkeuksellisesti vasta huhtikuussa.

Krookan Plassi alkoi näyttää mallia myös muille franchising-periaatteella levittäytyvänä. MuuMaan farmilla puolestaan viriteltiin tansseja ja sankarihautausmaan kunnostus todella valmistui kaatuneiden muistopäivään mennessä. 4H-yhdistys juhli 80-vuotistaivaltaan.

Kivimestarina sankarihautakivien hionnasta ja maalauksesta vastasi Joel Dyer.

Pohjois-satakunnnan Leader-hankkeiden 25-vuotistaipaleelta maineeseen nousi supervoimana MTK Merikarvian ja kunnan Terve ruoka -messuhanke. Palkinnon vastaanottivat Milla Ruuhikorpi ja Noora-Mari Iisakkala.

KESÄKUUSSA Merikarvia heräsi tapahtumavyöryyn joka kylällä. Campingillä norjalaiskokki viritteli antimia kesämatkailijoille ja koulukeskuksessa alkoi mittava matemaattis-luonnontieteellisten aineiden luokkien remontti. Rehtori Pasi Koski saateltiin haikein puhein eläkkeelle.

Kilatia-yrityksen menestystä takaamassa on merikarvialaislähtöiset Markus Venesranta ja Maria Ala-Luopa. Yhtä menestyksellinen oli myös Täydelliset häät -näytelmä Krookan estradilla. Ouraoopperasta tuli kuluneeksi 20 vuotta.

Johan oli farssissa säpinää, kun Krookassa vietettiin Täydellisiä häitä.

HEINÄKUUSSA Muuntamokahvilaan löytyi yrittäjäpariskunta Las Vegasista ja kunnassa piipahti Amerikan sukulaisia. Paikallisia kiinnosti Haminaholman tarina. Pikku kakkosen show paikallisen MLL:n kanssa veti Krookkaan 1300 ihmisen väkijoukon, lähinnä lapsiperheitä. Suosittu oli myös juhannustori.

Kesäsäpinää ihasteltiin ja lämpöaaltoja taltutettiin ilmalämpöpumppuja asentamalla. Mieltä painoi poikkeuksellisen alhainen syntyvyys.

ELO- SYYSKUUSSA Taksiyrittäjät ryhtyivät sähköistämään autojaan ja omakotitaloasujat aurinkopaneeleilla kattojaan. Innon Miko Tähkänen hyppäsi korkeutta SM-kisoissa. Liikuntakulttuuria lisättiin sallimalla alle 17-vuotiaille ilmaiset uinnit Rysällä. Kirjasto puolestaan viritetään ensi vuonna omatoimikirjastoksi.

Merikarvian kirjasto muuttuu omatoimikirjastoksi ensi vuoden alusta alkaen. Käytännössä kirjastoon pääsee silloin vapaammin kulkemaan myös iltaisin.

Veneilykausi jatkui. Korona jylläsi yhä ja koronavirukseen pureutui myös Merikarvialla mökkeilevä evoluutiobiologi Tuomas Aivelo. Merikarvialla nähtiin mökkeilemässä myös koristähti Lauri Markkanen. Taksiyrittäjä Heikki Ruohomäki palkittiin vuoden yrittäjänä Yrittäjämarkkinoilla.

Millaista mahtoi olla Alakylässä Kuggin rannassa 1300-luvulla. Sekin selvisi paikallislehdestä.

Hunajaa paikallisilta ja koulumaailmasta, kun 26 aloitti lukion. Ilmainen ajokortti täkynä toimi. Ilouutinen oli myös hävikkiruoan jakelu kunnan ja seurakunnan yhteistyönä.

Sopua vai laiskuutta, mutta seurakuntavaaleissa Merikarvia koki sopuvaalit. 15 ehdokasta tarkoitti 15 kirkkovaltuutettua. Monet konkarit luopuivat.

Monet kirkkovaltuutetut jättivät vaalit väliin puheenjohtaja Veli Tiitisen tapaan. Ensi kirkkovaltuustokausi järjestäytyy sopuvaalien jäljiltä tammikuussa 2023. Tiitinen toimi yhtenä talkoolaisena myös sankarihautausmaan kunnostushankkeessa.

LOKAKUUSSA kerhoiltiin kunnolla, kun Suomen malli toi lapsille mahdollisuuden harrastaa telinevoimistelua, improvisointia ja kuntonyrkkeilyä muun muassa. Päiväkodin yksi ryhmä Niiskula ehti asettua Kauppatien varren kiinteistöön yhdessä kansalaisopiston kudontapiirin kanssa. Mutta asuntokauppa ontuu, myyntiajat pitkittyvät syrjäseudun kohteissa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kävi kalassa Eumerin Olli Ojamon vieraana.

Suomen Yrittäjien tj. Mikael Pentikäinen vieraili kunnassa ja yllättyi kokemastaan Eumerin ja MuuMaan vieraana. Paikallisten yrittäjien järjestäytymisaste häikäisi. Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila puolestaan piti kuulemastaan Merikarvialla Kiilarinteen vierailun yhteydessä.

Tuulivoimahankkeita on viritetty pitkän kaavan mukaan Merikarvialle. Uusi hankkeita nousee, mutta vanhat eivät etene.

Ilmatar Energyn tuulivoimahankkeet Pohjois-Merikarvialla saivat myötätuulta. KorpiMatti ja Köörtilä sen sijaan olivat yhä ”jäissä”. Merialueille Merikarvian edustalle paljastui isompiakin merituulihankkeita.

MARRAS- JOULUKUUSSA Merikarvian Yrittäjien pj. Henna Viikilä valittiin Suomen vuoden yksinyrittäjäksi. Kutsu linnan juhlille kuului pakettiin. Ilouutisia sateli, kun kuntaan avattiin toinen pankki – Isojoen POP-pankki. Sekakuoro juhli jo 120-vuotiastaivalta.

Taulut seinään, sohva koeistuttavaksi ja lapsille leikkipaikka. Isojoen POP-pankki sai Merikarvialla hyvän vastaanoton asiakkailta. Kuvassa asiakaspalveluvastaavat Soile Hietaoja ja Taina Yli-Yrjänäinen sekä toimitusjohtaja Marja Savioja, keskellä.

Historiaa koskevat tarinat kiehtovat aina ja Amerikkaan kunnasta muutti moni.

Sähköistyminen yltyi, kun S-Marketin ja Tuorilan SEO:n pihaan toteutettiin latausasemat autoilijoille.

Naapuriseurakuntien kuten Siikaisten ajautuminen Kankaanpään seurakuntaan sai myös Merikarvian seurakunnan pohtimaan edellytyksiä itsenäistymiseen.

Koulukeskuksen kolme luonnontieteiden luokkaa remontoitiin nykyajan vaatimusten mukaisiksi.

Luonnontieteiden uudistuneita tiloja kelpasi ihastella koulukeskuksessa. Hieno lukupaketti oli myös Merikarvian joulu -lehti. Alakylästä viritteillä on kokonainen kirja.

Merikarvia-lehden ensimmäiset testilehdet ilmestyivät joulukuussa 1982. Edessä on juhlavuosi, kun ensimmäinen tilattava lehti kolahti postilaatikkoon 5. tammikuuta 1983.

Hyvää alkavaa vuotta 2023 oman paikallislehden parissa!

Kunta hankki omistukseensa entisen Valintatalon kiinteistön. Se puretaan ja tilalle suunnitellaan ikäihmisten palveluasuntoja.

Merikarvia siirtyy osaksi usean kunnan jätehuoltoyhteistyötä.

Lisätty Terve ruoka -messujen saama palkintokuva keskiviikkona 28.12. 2022 kello 10.12.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos