Ilmatieteen laitoksen meteorologi: Valkea ratsuväki pelastaa Satakunnan joulun

Joululaulusta tutut hanget korkeat nietokset ovat Satakunnassa melkoisia harvinaisuuksia.

Torstaina lumipeite hupeni, mutta jouluksi sää on kuitenkin kääntymässä pakkaselle. Tuorilan joulukuusi valaiskoon pimeintä vuoden aikaa.

23.12.2022 13:15

Satakuntalaiset ovat viime päivinä saaneet kyntää adventtiloskassa. Vaan sen verran ripeään lumi on vesisateessa sulanut, että huoli valkeasta joulusta on kasvanut.

Torstaiaamuna jalat kastuivat, mutta vielä Merikarvialla oli maa valkoisena. Porissa lumensyvyys oli yhdeksän senttiä. Sitten sunnuntain lunta oli sulanut 14 senttiä. Kankaanpään Niinisalossa oli sentään yhä 19 senttiä lunta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ville Siiskonen rauhoittaa perinteisen joulumaiseman ystäviä.

Siiskosen mukaan Suomen yllä oleva lauha ilmamassa liikkuu vähitellen pohjoiseen ja lännestä alkaa tulla kylmempää ja kuivempaa ilmaa maahamme.

Satakunnassa se tarkoittaa lumisadetta perjantaiaamuna, jonka jälkeen loppuviikko ollaan nollan alapuolella.

”Vielä torstain aikana lumi sulaa Satakunnassa, mutta perjantaina tuleva valkea ratsuväki turvaa sen, että Satakunnassakin on valkoinen joulu”, ennustaa Siiskonen.

Aatonaaton aikana lunta arvioidaan kertyvän maan etelä- ja itäosissa noin 2–8 senttiä. Lännestä tulevan lumisateiden ennustetaan liikkuvan vahvimmillaan hieman Satakunnan eteläpuolelta, joten täällä lumikertymä on lähempänä kahta kuin kahdeksaa senttiä.

Joulurauha julistetaan jouluaattona Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Porin Raatihuoneenpuistossa ja Rauman torilla noin parissa pakkasasteessa.

Ilma on puolen päivän aikaan poutainen ja mahdollisesti aurinko voi pilkahtaa.

Joulupäivänä talvinen sää jatkuu. Poutaisessa säässä lämpötila on 5–10 pakkasastetta tuulen lisätessä pakkasen purevuutta.

Maanantaina eli tapaninpäivänä etelänpuoleinen virtaus alkaa voimistua ja sää hieman lauhtuu. Tuuli merialueilla on navakkaa, jopa kovaa.

Satakunnassa on odotettavissa varsin perinteinen lumijoulu.

Ilmatieteen laitoksen mukaan valkean joulun todennäköisyys on Lounais-Suomessa 60–80 prosenttia, rannikon tuntumassa 50 prosenttia.

Samanlaiseen johtopäätökseen voi päätyä, kun tarkastelee Porin rautatieaseman mittauspisteen jouluaaton lumensyvyyksiä vuodesta 2010 lähtien.

Niiden mukaan Porissa on viime vuosina koettu kahdeksan valkeaa ja viisi lumetonta jouluaattoa.

Joululaulusta tutut hanget korkeat nietokset ovat täällä päin melkoisia harvinaisuuksia.

Viime aikojen mahtavin lumijoulu koettiin jouluaattona 2012, jolloin rautatieasemalla mitattiin lunta 27 senttiä.

Pahin skenaario ei toteudu

Joulun säähän kiinnitettiin tänä vuonna poikkeuksellista huomiota jo etukäteen.

Sähkön hinnan ja kulutuksen pelättiin pomppaavan jouluna huippulukemiin ja johtavan jopa sellaiseen sähköpulaan, että kinkun paisto olisi uhattuna.

Ilmatieteen laitos julkaisee kahdesti viikossa energiasääennusteen, joka kuvaa säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen.

Energiasää on erittäin heikko, kun tuuli on heikkoa ja pakkanen kireää.

Torstain ennusteen mukaan kauheimmat jouluskenaariot eivät toteudu. Alkuviikon hyvä energiasää muuttuu tavanomaiseksi, kun sää kylmenee selvästi jouluna, mutta muuttuu samalla tuulisemmaksi.

Ennuste ei kerro sitä, mikä on sähkön hinta tai kuinka paljon sitä on saatavilla. Hyvän energiasään aikaan sääolot ovat kuitenkin Suomessa suotuisat energiatasapainolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos