Äänioikeutetut huomio: Ilmoitus äänioikeudesta tulee Suomi.fi-viestien käyttäjille sähköisesti

Ilmoitus äänioikeudesta eduskuntavaaleissa tulee sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Äänioikeutetun kannattaa kurkata Suomi.fi-viestinsä, ilmoitus äänioikeudesta saattaakin löytyä sieltä.

3.2. 15:00

Jo lähes miljoona äänioikeutettua saa tänä vuonna ilmoituksen äänioikeudestaan eduskuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Ilmoitus tulee sähköisenä kaikille niille äänioikeutetuille, joilla on käytössä Suomi.fi-viestit, kertoo digi- ja väestötietovirasto tiedotteessaan.

Kaikki sähköisen ilmoituksen vastaanottajat eivät kuitenkaan muista tai huomaa, että he saavat ilmoituksen sähköisenä.

”Kaikki Suomi.fi-viestejä käyttävät äänioikeutetut saavat paperipostin sijaan ilmoituksen äänioikeudestaan eduskuntavaaleissa sähköisessä muodossa. Jos siis et saa helmi-maaliskuun vaihteessa ilmoitusta äänioikeudesta postitse, kannattaa kurkata Suomi.fi-viestit ja tarkistaa samalla, että oma sähköpostiosoite on siellä oikein. Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun”, muistuttaa Suomi.fi-viestien palveluomistaja Maria Juka-Lahdenperä Digi- ja väestötietovirastosta.

Sähköiset ilmoitukset ekoteko

Ilmoitusten lähettäminen sähköisenä on myös merkittävä ekoteko, sillä se säästää miljoonia sivuja paperia.

”Jo nyt Suomi.fi-viestejä käyttävien äänioikeutettujen ansiosta säästyy yli neljä miljoonaa paperiarkkia. Jos tämä säästyvä paperimäärä koottaisiin yhdeksi pinoksi, siitä muodostuisi noin 400 metriä korkea paperikasa. Se vastaa lähes 2,5:ta Näsinneulaa”, havainnollistaa Juka-Lahdenperä.

Jos kaikki eduskuntavaalien äänioikeutetut saisivatkin ilmoituksen äänioikeudestaan tänä vuonna sähköisesti, säästyisi paperia lähes 16 miljoonaa arkkia. ”Tästä paperimäärästä kertyisi noin 1,6 kilometriä korkea pino, mikä vastaa yli viittä Eiffel-tornia päällekkäin”, kertoo Juka-Lahdenperä.

Digi- ja väestötietovirasto kannustaa ottamaan Suomi.fi-viestit käyttöön 9.2.2023 mennessä. Tällöin saa jo tämän kevään eduskuntavaalien ilmoituksen äänioikeudesta paperipostin sijaan sähköisenä. Äänioikeutetun ei tarvitse tulostaa sähköisesti saapunutta äänioikeusilmoitusta mukaan äänestyspaikalle.

Suomi.fi-viestit saa käyttöön lataamalla Suomi.fi-mobiilisovelluksen tai tunnistautumalla osoitteessa https://suomi.fi/viestit. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä varmenteella. Ottamalla Suomi.fi-viestit käyttöön saa jatkossa myös useiden muiden viranomaisten lähettämän postin sähköisenä.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Fakta

Mikä Suomi.fi-viestit?

Digi- ja väestötietovirasto kannustaa ottamaan Suomi.fi-viestit käyttöön 9.2.2023 mennessä, näin saa kevään eduskuntavaalien äänioikeusilmoituksen sähköisenä.

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen sähköinen postilaatikko, joka korvaa paperipostitse saapuvan viranomaispostin.

Palvelua käyttävät useat viranomaiset ja määrä kasvaai.

Saapuneet viestit voi lukea Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai tunnistautumalla Suomi.fi-verkkopalveluun osoitteessa https://suomi.fi.

Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun.

Suomi.fi-mobiilisovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen myös suoraan sovelluksen kautta.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos