Ukrainan sota aktivoi alueemme reserviläiset

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti liittymisryntäyksen reserviläisyhdistyksiin.

Janne Ojala esittelee SRA:ssa käyttämäänsä asevyötä. Koronan jälkeen vyö pääsee jälleen tositoimiin, kun ammuntatoiminta on käynnistymässä parin vuoden tauon jälkeen.

20.2. 19:00

Moni asia muuttui vuosi sitten, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Sodan kumu kantautui myös Pohjois-Satakuntaan.

Kankaanpään Reserviläiset on jo vuosikymmenien ajan pitänyt yllä reserviläisperinteitä alueellamme, mutta naapurimaan hyökkäys Ukrainaan sai valveutuneet ja maanpuolustuksesta kiinnostuneet ihmiset hakeutumaan reserviläisyhdistykseen.

”Meillä on jo vuosien ajan jäsenmäärä ollut tasaisesti noin 70 henkilöä. Jäsenmäärissä ei ole ollut suuria vaihteluita. Vuosittain meihin liittyy muutama henkilö mutta samalla myös menetämme muutaman jäsenen pääosin luontaisen poistuman kautta. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Kankaanpään Reserviläisiin on liittynyt noin 30 henkilöä. Eli jäsenmäärämme on nyt kasvanut 70 jäsenestä sataan jäseneen”, kertoo Kankaanpään Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Janne Ojala.

Sota aiheutti sen, että maanpuolustusasiat nousivat tapetille myös Suomessa.

”Ihmisiä alkoi kiinnostamaan esimerkiksi paikallispuolustus aivan uudella tavalla. Myös varautumisasiat nousivat esiin. Sitä kautta valveutuneita kansalaisia alkoi liittymään reserviläisyhdistyksiin.”

Kankaanpään Reserviläiset on viimeiset pari vuotta elänyt hiljaiseloa.

Janne Ojala ”ajautui” aikanaan reserviläistoimintaan ammunnan kautta. Arkistokuva vuodelta 2017.

”Korona lopetti toiminnan täysin. Aiemmin olemme olleet aktiivinen toimija erityisesti reserviläisammunnoissa, mutta korona aiheutti sen että kaikki toiminta loppui. Lähes kolme vuotta siinä meni ja nyt olemme jälleen käynnistelemässä ammuntatoimintaa uudelleen.”

Ojalan mukaan yhdistyksellä ei juurikaan ole ollut muuta toimintaa kuin reserviläisammunnat. Silloin tällöin puheenjohtaja saa kuitenkin tiedusteluja, olisiko jotain muutakin toimintaa kuin ammuntaa.

”Toiminnallisuus on se, mitä nykynuoret harrastukseltaan haluavat.”

”Olemme siitä onnellisessa asemassa, että Niinisalon varuskunta on tuossa aivan vieressä. Se tarkoittaa sitä, että pystymme hyödyntämään Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) kurssitarjontaa hyvinkin kattavasti. MPK järjestää monenlaisia kursseja Niinisalon varuskunnassa, joten olemme ohjanneet jäsenistöämme heidän kursseilleen. Kurssit ovat laadukkaita ja soveltuvat erinomaisesti jokaiselle reserviläiselle”, kertoo Ojala.

Puheenjohtaja ei kiellä jäsenistöään järjestämästä esimerkiksi jotoksia, mutta käytännön realiteetit tulevat nopeasti vastaan.

”Ensin pitää olla tekijät, sen jälkeen mietitään tuleeko tapahtumaan tarpeeksi väkeä, että se kannattaa edes järjestää. Kannustan jäsenistöä ideoimaan ja olen sanonutkin, että hyvälle idealle on aina käyttöä.”

Kankaanpään Reserviläiset panostaa erityisesti ammuntaan. Yhteistyö Porin prikaatin kanssa mahdollistaa monipuolisten ammuntojen suorittamisen.

Erityiseen suosioon on noussut sovellettu reserviläisammunta, eli SRA. SRA on monipuolista ja nimensäkin mukaisesti sovellettua toimintaa, missä ammutaan erilaisilla aseilla.

”Se on toiminnallista ammuntaa, mitä kautta itsekin ”ajauduin” mukaan reserviläistoimintaan yli vuosikymmen sitten. Toiminnallisuus on se, mitä nykynuoret harrastukseltaan haluavat. Ei heitä kiinnosta esimerkiksi ilmapistoolilla ampuminen, vaan nimenomaan toiminnallisempi aktiviteetti ja siihen SRA sopii erittäin hyvin.”

Ensi kesänä Kankaanpään Reserviläiset pääsevät vuosien tauon jälkeen taas järjestämään ampumakilpailun.

”Pääsemme järjestämään SRA SM-piirikarsinnat. Eli meidän kisojen kautta pääsee sitten loppukilpailuun.”

Tulevaisuuteen Janne Ojala katsoo luottavaisin mielin.

”Tällä hetkellä maanpuolustusasiat kiinnostavat ja reserviläistoiminnalla on kova noste. Uskon, että reserviläisperinteen ylläpitäminen on hyvissä kantimissa myös tulevaisuudessa. Maailma muuttuu, ja reserviläistoiminta muuttuu siinä mukana. Meidän pitää antaa nuorille mahdollisuus vaikuttaa toimintaan. Vain sillä tavoin estämme yhdistystoiminnan ukkoutumisen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos