Onnistuitko tallentamaan taivaan liekehdintöjä Pohjois-Satakunnasta tai lomamatkalta – julkaisemme kuvia upeasta yöstä

Joskus kannattaa valvoa ja jopa nukkua yö ulkona nähdäkseen taivaan leikillisyyden.

Revontulet loistivat sunnuntain ja maanantain välisenä yönä eri puolella Suomea– myös Suomen etelä- ja keskiosissa. Onnistuitko ikuistamaan? Tulevina öinä revontulien näkyvyysennuste on pienehkö.Tämä kuva on joulukuulta.

27.2. 12:04

Suomessa revontulia havaitaan tilastollisesti todennäköisimmin Lapissa keskiyön aikoihin. Havainnointia häiritsevät lähinnä pilvipeite ja muut sääilmiöt. Eteläisemmässä Suomessa asutuksen ja liikenteen valot haittaavat niin ikään liekehdinnän näkyvyyttä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä taivas jälleen näytti loistokkuuttaan eri puolella Suomea, eteläinen Suomi mukaan luettuna.

lähetä kuvasi revontulista sähköpostitse toimitus.kankaanpaanseutu@sanoma.fi. Merikarvia-lehden aluetta koskevat kuvat voi lähettää suoraan toimitus.merikarvia-lehti@sanoma.fi

Liitä mukaan kuvaajan tiedot ja paikan, josta kuva on otettu.

Yölennolla Oulusta Helsinkiin tallentui tämä taivaan liekehdintä.

Pohjois-Lapissa taivaan ollessa kirkkaana pimeään aikaan revontulia havaitaan jopa kolmena yönä neljästä (75 % öistä). Sadan prosentin esiintyvyys eli revontulia näkyminen joka yö saavutetaan Jäämeren rannikolla Pohjois-Norjassa.

Etelään päin mentäessä lukumäärä pienenee myös nopeasti. Sodankylän seuduilla keskimäärin joka toisena yönä nähdään revontulia, Oulun–Kuusamon alueella joka neljäntenä.

Aivan eteläisimmässä Suomessa Helsingin seuduilla ainoastaan yksi yö kuukaudessa on tilastollisesti mahdollinen revontulten havaitsemiseen. Pilvisinä öinä ei revontulia luonnollisestikaan nähdä.

Jos taivaalle ei pääse vilkaisemaan suoraan, sen voi tehdä myös revontulikameroiden välityksellä. Talvikaudella revontulikameroiden reaaliaikaisia kuvia on öisin esillä useammasta kohteesta Suomen ISES-avaruussääkeskuksen sivustolla.

Menetitkö tilaisuutesi? Ilmatieteen laitos tarjoaa ilmaisen automaattisen sähköpostihälytyksen tilanteista, jolloin eteläisessä Suomessa on huomattava mahdollisuus nähdä revontulia. Hälytyksen voi tilata lähettämällä tyhjän sähköpostiviestin osoitteeseen aurorasnow2-feed@posti.fmi.fi

Revontulten todennäköisyys tulevina öinä 27.–28. helmikuuta 2023 on Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan pienehkö.

Lähde: Ilmatieteenlaitos ja Suomen ISES-avaruussääkeskus

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos