Lasten ja nuorten adhd-tapaukset kasvavat nyt räjähdysmäisesti, onko yhtenä syynä ruutuaika? Lastenpsykiatri varoittaa etenkin yhdestä isosta riskistä

Kelan tuore lääketilasto paljastaa räjähdysmäisen kasvun lasten ja nuorten adhd-lääkkeiden korvausmäärissä. Varmuutta siitä, mistä kasvu johtuu, ei ole. Kelan erikoistutkija arvioi, että taustalla vaikuttaa parantunut diagnostiikka, lastenpsykiatri puolestaan pohtii, voiko kasvaneella ruutuajalla olla yhteys adhd-diagnoosien kasvuun.

Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten neuropsykiatrian yksikön apulaisylilääkäri Riikka Riihonen sanoo, että sosiaalisen median käytön, ahdistuneisuuden ja masennuksen yhteydestä on jonkin verran tutkimusnäyttöä.Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, käyttävätkö masentuneet ja ahdistuneet nuoret muita enemmän sosiaalista mediaa vai aiheuttaako sosiaalisen median käyttö heille masennusta.

7.3. 19:00

Millainen yhteys lasten ja nuorten jatkuvasti kasvavalla ruutuajalla on psykososiaaliseen kehitykseen? Voisiko räjähdysmäisessä kasvussa olevien adhd-diagnoosien määrään vaikuttaa vähentämällä ruutuaikaa ja kiinnittämällä enemmän huomiota arjen peruspilareihin ja kasvuympäristöön?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos