Piispa iloitsi seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden sitoutuneisuudesta – myös seurakuntalaisilla oli tarve jutella

Piispa Mari Leppänen kokosi kirkkoon yli 100 kuulijaa. Messun jälkeen moni jäi juttelemaan iltateekupposen äärellä.

Piispa Mari Leppänen nautti, kun sai kohdata messun jälkeen myös seurakuntalaisia. Kun ihmisillä on tarve jutella kirkonmenojen jälkeen, silloin on piispan mielestä perusteltua järjestää myös kahvi- ja teetilaisuuksia kirkossa.

10.3. 14:12

Lempeä, lämminhenkinen, luonnikas ja helposti lähestyttävä. Soljuva puhetyyli ja helposti ymmärrettävä. Turun hiippakunnan piispa Mari Leppänen keräsi pelkkiä kehuja torstaisen iltamessun jälkeen kirkkokansalta.

Myös piispa itse oli vaikuttunut kohtaamisista ja yli 100 kuulijan joukostaan.

”Pitkiä päiviä, mutta uskomattoman hienoa. Saada liittyä yhteisöön ja laulantaan”, piispa kiteytti kiitoksena.

Tilaisuuteen osallistui yli 100 kuulijaa. Aina kirkon kynnys ei siis ole korkea. Piispa arveli, että kirkon työntekijöillä on siinä mietinnän paikka. Iltamessuista on muuallakin tullut rohkaisevaa palautetta.

”Tunne syntyy meistä yhdessä. Miten osaisimme kertoa oikein”, piispa mietti viestintätaitojen merkitystä.

Jo virallisessa osuudessa piispa Leppänen iloitsi kirkossa kuuluvista lasten äänistä. Haastattelua ennen puheille tulijoita riitti jonoksi asti.

Kohtaamisia. Piispa Mari Leppäsellä oli aikaa jutella messun jälkeen tunnin verran.

”Ihanaa, että paikalla oli mummoja lastenlasten kanssa”, piispa iloitsi sukupolvien välisestä ketjusta.

Henkilöstön ja luottamushenkilöiden kanssa keskustelujen perusteella piispa Leppänen nosti esiin muutamia huomioita. Muutokset ovat tulleet jäädäkseen ja itsenäisten seurakuntien talous asettaa haasteensa.

Merikarvian seurakunnan kaltaisen työhönsä sitoutuneen henkilökunnan ja yhteistyökykyisen luottamushenkilöstön kanssa paljon on vaikutusmahdollisuuksia luoda uutta.

”Aistin, että vaikka kirkko muuttuu ja rakenteet tutisevat, yhteisöllisyyden ja toisen kaipauksen tarve pysyvät. On paljon mihin tarttua eikä vain uhkia”, piispa kiteytti.

Ylpeydenaiheita Merikarvian seurakunnalla on useita sitoutuneen henkilökunnan ansiosta. Diakoniatyö vie viestiä kylille ja kolme ruokajakoa viikossa ovat jo kohtaamisten määrältään huikea suoritus diakonian piskuiselta väeltä.

Kun pienellä väellä toimitaan, nousee esihenkilöiden tärkeäksi rooliksi huolehtia työntekijöiden jaksamisesta. Paineet ovat aistittavissa juuri taloudellisen hädän lisääntyessä.

”Talous on tiukoilla, mutta myös luottamushenkilöt tuntevat vastuunsa.”

Perusviesti seurakunnan toimivuudesta jo ennakkokyselyn perusteella oli piispan mukaan hyvä.

”Vastanneet olivat iloisia, että saavat tehdä työtään juuri tässä seurakunnassa.”

Merikarvia oli piispa Leppäsen seurakuntakierroksella 35. kohde. Enää on kaksi jäljellä. Piispa ja hänen avustajansa Anna Hälli sekä hiippakuntadekaani Mika Nokelainen ovat saaneet todeta seurakunnissa olevan valtavasti osaamista.

”Ollaan usein turhankin vaatimattomia, kun oletetaan, että tästä kaikki tietävät ja kaikki tekevät samaa. En tiedä että muualla jaetaan ruokaa kolmena päivänä viikossa”, Hälli kiteytti.

Ensimmäistä kertaa Merikarvian kirkon suuruuden kokenut Hälli laskeskeli, että kirkossa olisi istuin jokaiselle noin 2400 seurakunnan jäsenelle.

Piispa Mari Leppänen toivoi kirkon olevan koti myös tuleville sukupolville.

Saarnassaan piispa Mari Leppänen puhui rukouksen voimasta. Lapsiltaan piispa kertoi oivaltaneensa, että vaikka rukouksen tarve on vaikeasti sanoitettavissa, sen voi osoittaa muuten. Vienona vinkkinä lapsilta se on pyyntö ”piirtää” selkään, kun siihen oli aina yhdistynyt hiljainen laulu ja rukous.

”Lauloin hiljaa lauluja, joita vanhempani ja sisarukseni olivat minulle aikoinaan laulaneet.”

Äitinä luotti siihen, että keho muistaa rukouksen iholla.

”Rukouksen voima on ihmeellinen, ei aina vaadi edes sanoja. Se voi olla kuiskauksissa, huudoissa, arjen huokauksissa. Tutut rukoukset antavat sanoja silloin, kun niitä ei itsellä ole.”

Piispaa rukous auttaa kiinnittymään tähän hetkeen ja suuntaamaan katsetta toisiin ja maailmaan – rehellisesti. Juuri rukouksen sosiaalinen ulottuvuus tarkoittaa mahdollisuuttamme olla maailmaa muuttava voima.

Päivän tapahtumiin viitaten piispa Leppänen toivoi, että kirkko voisi olla koti myös tuleville sukupolville.

Kirkossa lauloi Helena Känä. Tekstin luki Kirsi Mattila ja ehtoollisessa piispaa ja kirkkoherraa avustivat diakoni Helena Valli sekä Leena-Sisko Vanhatalo.

Yleisömäärää tarkennettu keskiviikkona 15.3. klo 9.52

Kirkkoherra Tom Broberg, piispa Mari Leppänen ja diakoni Helena Valli jakoivat ehtoollisen Leena-Sisko Vanhatalon avustamana.

Messun jälkeen kutsu kuului iltateelle. Kauppatien puoleisen oven nurkkauksessa sitä on kokeiltu ja piispa Mari Leppänen, vasemmalla, kannusti jatkamaan. Talouspäällikkö Soili Wallin, kirkkoherra Tom Broberg, Anita Rintamäki, Päivi Kunnasmaa-HIrvikoski ja piispan avustaja Anna Hälli iloitsivat, että tarjoilu otettiin hyvin vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos