Nämä ovat nyt puutarhojen ykköstrendejä: Syötävä metsäpuutarha, vihannekset ja kukat samaan laatikkoon – Porissa hankittiin pihan piristykseksi orvokkeja, tuijia ja kärhö

Hyötykasvien viljely on ykköstrendi Ukrainan sodan ja hinnan nousun takia. Suosiossa ovat muun muassa syötävä metsäpuutarha, yrtit ja biodiversiteettipuutarha. Kävimme Porin Prisma Raudan puutarhaosastolla kysymässä, millaisia suunnitelmia asiakkailla juuri nyt on.

Porin Leppäkorvessa asuva Sinikka Frisk osti pieniä sinisiä orvokkeja. ”Nämä kuuluvat joka kevääseen”, hän sanoo. Ilmat ovat vielä niin kylmät, että mitään muita kesäkukkia hän ei uskalla vielä hankkia. Myös orvokit hän aikoo laittaa pieneen kukkaruukkuun, jonka nostaa kylmiksi öiksi eteiseen tai tuulikaappiin. Hän kuuluu puutarhaseuraan, mutta ei seuraa trendejä vaan menee yleensä oman makunsa mukaan. ”Olen kuulunut seuraan 10 vuotta, ja teemme paljon retkiä. Retkillä pääsee käymään ihmisten puutarhoissa, sieltä saa myös ideoita”, Frisk kertoo. Yksi uusia oivalluksia on se, että viherliljapuu on tullut hänen kesäkukkiensa joukkoon. Se on pitkäikäinen. ”Meillä on lasiterassi ja se kestää siellä loppusyksystä melkein jouluun saakka”.

Kysyimme Puutarhaliiton toimitusjohtajalta Timo Taulavuorelta, mitkä ovat puutarhatrendit keväällä 2023. Löydätkö niiden joukosta ideoita omaan puutarhaasi tai parvekkeellesi?

1. Hyötykasvien viljely. Tämä on ehdoton ykköstrendi, myös nuorilla puutarhaharrastajilla. ”Hyötykasvien taimet ovat jo loppuneet monista myymälöistä. Hyötykasvien viljelyn ajatellaan olevan jonkinlainen kansalaistaito. Ukrainan sodan aiheuttama tilanne ja hintojen nousu ovat vaikuttaneet hyötykasvi-innostukseen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos