Sirkka Iso-Ettala

Vuoden 2017 sieni lampaankääpä on koko Suomessa kasvava sienilaji. Vuoden sienen valitsi Arktiset Aromit ry.

Lampaankääpä viihtyy ryhminä tai renkaina havumetsissä, yleensä varttuneimmissa kuusikoissa ja usein sammaleen seassa. Ulkonäöltään lampaankääpä on kookas, lakki epäsäännöllisen muotoinen ja väriltään keltavivahteinen. Pillistö on valkoinen ja hyvin tiheä, eikä irtoa kuten tattien pillit. Lampaankäävän satoaika on elokuulta lokakuun puoliväliin.

Lampaankäävän maku nuoressa sienessä on mieto ja vanhassa hieman karvas. Tuoksu on heikko ja miellyttävän hedelmäinen. Lampaankääpä sopii paistettavaksi sekä säilöntään kaikin tavoin.

Sienen väri muuttuu kellertäväksi keitettäessä ja kuivattaessa. Lampaankääpä on kookas ja tiivismaltoinen, joten siitä voi valmistaa helposti lampaankääpäpihvejä leikkaamalla jalan pois.

Lampaankääpä on vientisieni. Markkinoita on enemmän kuin sientä saadaan ostettua. Tietoa ostajista saa Arktiset Aromit ry:stä.

Lampaankääpäkeitto

2-3 rkl öljyä, 4-5 dl tuoretta hienonnettua lampaankääpää, 1 1/2 dl hienonnettua purjoa, 1 l vettä, 1 lihaliemikuutio, 3-4 rkl vehnäjauhoja. suolaa, 1/2 dl kevytkermaa.

Hienonna tuoreet puhdistetut sienet ja hauduta öljyssä kattilassa purjon kanssa. Lisää suurin osa nesteestä ja anna keiton kiehua 20 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot jäljellä olevaan nesteeseen ja lisää keittoon.

Keitä pari minuuttia, mausta ja lisää kerma.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio