Kansanlaulut soivat kirkossa – Tein minä pillin pajupuusta sai uuden sisällön

Heikki Westergård
Kansanlaulut soivat kirkossa – Tein minä pillin pajupuusta sai uuden sisällön

Laulupaja-kuoron laulajat kulkivat perjantaina komeana kulkueena kohti alttaria.

Eeva JärvenpääMerikarvia

Lasten ja nuorten kauniit lauluäänet soivat perjantaina pölyt pois Merikarvian kirkosta, kun koululaiset kajauttivat kansanlaulumelodiat uuteen uskoon. Taustanauhalta kuulunut rumpukomppi ja paikan päälle sadut iloiset viulunsoittajat säestivät reippaita laulajia.

Kansanlaulukirkossa melodiat ovat kaikille tuttuja kansanlaulujen sävelmiä, mutta sanat on vaihdettu Anna-Mari Kaskisen tekemiin virsien sanoihin.

–Usein jumalanpalvelukset voivat olla koululaisille vähän pitkäveteisiä, mutta nämä ovat aika mukaansatempaavia kappaleita ja sellaisia tuttuja sävelmiä, joita jokainen voi tunnistaa, iloitsee luokanopettaja ja Laulupaja-kuoron harjoittaja Maria Lindgren.

Heikki Westergård
Sävelet raikuvat, kun opettaja Maria Lindgren johtaa laulajiaan.

Sävelet raikuvat, kun opettaja Maria Lindgren johtaa laulajiaan.

Lindgrenin johdolla 25 laulupajalaista on treenannut kymmenkunta kansanlaulukirkon kappaletta esityskuntoon. Kappaleiden harjoittelu aloitettiin jo elokuussa, samalla kun koulut alkoivat. Laulupajaan kuuluu oppilaita aina pienistä ekaluokkalaisista isompiin yläkoululaisiin asti. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja iloisesti.

–Kyllä tämä on meidän syksyn kohokohta, sellainen pääesitys.

Lindgren kertoo, että idea kansanlaulukirkkoon tuli jo keväällä, kun kirkkoherra Tom Broberg ehdotti opettajille ideaa lastenkirkosta. Lindgren oli nähnyt muutama vuosi sitten Kankaanpäässä kansanmusiikkikirkon, ja elämys palasi välittömästi hänen mieleensä kun kirkkoesiintymisestä tuli puhetta. Kirkkoherrakin innostui kovasti ehdotuksesta.

Samalla päätettiin myös, että kansanlaulukirkko olisi myös oiva isänpäivälahja. Sunnuntaiseen uusintaesitykseen kutsuttiinkin isien lisäksi myös koululaisten perheet sekä mummut ja vaarit.

–Mielestäni kansanperinne, reippaat virret, isänpäivä ja Suomen juhlavuosi sopivat kaikki hyvin yhteen. Onhan niissä kaikissa jotakin lämminhenkistä ja perinteistä, sellaista isänmaallista, Lindgren pohtii.

Heikki Westergård
Kansanlaulukirkossa puhui myös kirkkoherra Tom Broberg.

Kansanlaulukirkossa puhui myös kirkkoherra Tom Broberg.

Ope-Lindgren kieltää itse jännittävänsä isänpäivän esiintymistä, mutta kertoo, että oppilaiden joukossa esiintyminen kotiväelle saattaa hieman hermostuttaa.

–Onhan tässä toki itselläkin sellaista virittäytymistä tunnelmaan aina ennen esitystä, että vähän kuuluukin kutkuttaa. Hienoa on kuitenkin tarjota monelle lapselle uusi kokemus. Kaikki eivät ole laulaneet tai esiintyneet ennen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio