Lapset mukaan puutarhapuuhiin

Essi Kurkinen
Lapset mukaan puutarhapuuhiin

Riemu on suuri kun lapsi saa maistaa itse kasvattamiaan yrttejä.

Essi Kurkinen

Innosta lapsia pihapuuhiin. Etsi inspiraatiota lapsille suunnatuista kasvimaakirjoista. Havainnollista kiinnostavalla tavalla: Kerro, että itse kasvatetusta mintusta tehdään myöhemmin jäätelöä ja mansikkamaan sadosta mehua.

Kun pikkuväellä on mukavaa odotettavaa, kasvun seuraaminen ja kasvimaan pikkupuuhat tuntuvat mielekkäiltä.

Miettikää, mitä kaikkea haluatte kotipihalla kasvattaa. Lapsiperheessä kannattaa suosia syötäviä hyötykasveja. Niiden parissa touhutessa lasten tulee syötyä terveellinen välipala. Pidä puutarhassa aina kippoja, joihin herkkuja voi poimia.

Kun on käytännön töiden aika, anna lasten kokeilla monenlaista: kitkeä rikkaruohoja, möyhiä multaa ja kastella kukkia. Hanki lapsille sopivankokoiset puutarhavälineet. Ne tekevät pienten askareista mukavia ja helppoja.

Varaa tyhjää pöytätilaa ja tarvikkeita, joista lapset voivat keksiä kaikkea puutarhassa tarvittavaa.

Hyödynnä kierrätysmateriaaleja. Uuden käyttötarkoituksen keksiminen käy ajanvietteestä. Ideoiden toteuttamisessakin vierähtää tovi. Esimerkiksi käytetyistä jäätelötikuista lapset voivat askarrella nimikyltit yrteille.

Järjestä ulos pesupaikka, jossa voi huuhtaista multasormet. Vesipiste syntyy suuresta laakeasta astiasta ja hanallisesta säiliöstä, jossa on helppokäyttöinen vipu.

Ideoikaa levähdyspaikka, jossa voi loikoilla, lukea ja juoda virvokkeita. Levittäkää omenapuun alle räsymatto tai suuri pussilakana, jonka sisään on taiteltu viltistä tai parista pehmuste.

Juomille voi ideoida mehubaarin ja kesälukemiset, esimerkiksi suuren määrän sarjakuvia voi pinota kottikärryihin tai kesäkasseihin.

Laita lapset salaatintekoon. Puuha on mitä mainion pikkuväelle, sillä kesäinen salaatti valmistuu ilman veistä. Salaatinlehdet revitään, yrtistä napataan muutama lehti ja retiisit huuhtaistaan ja laitetaan salaattiin sellaisenaan.

Kun tekee mieli pelata, kaivakaa esiin peliaiheisia kirjoja. Ne palauttavat mieleen nostalgiset pihapelit ja -leikit, kuten kirkonrotan, kymmenen tikkua laudalla ja säkkihyppelyn.

Pienille puutarhureille sopivia kasveja ovat esimerkiksi kehäkukka, punakosmoskukka, lehtisalaatti, auringonkukka, herne ja ruiskaunokki.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio