Merikarvian yritteliäisyys kumpuaa vuosisatojen takaa – historiateos valmis

Historiallisia paljastuksia: pirtun salakuljetusta, sisällissodan traumoja ja yrittäjähenkeä Ahlströmin tapaan.

Seija Väre
Merikarvian yritteliäisyys kumpuaa vuosisatojen takaa – historiateos valmis

Merikarvian historiateoksen valmistuminen osuu sopivasti Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksiin. Historiatoimikunnassa ovat vaikuttaneet muun muassa Anna Sivula, Pentti Ala-Luopa, Jorma Rinne, Anni Ruohomäki ja Reijo Ostamo.

Piritta Huhta

MERIKARVIA Uusi historiateos Kuunarin kryssi avaa vaiettuja teemoja Merikarvian menneisyydestä. Teos avartaa pirtun salakuljetusta ja sisällissodan traumoja sekä yrittäjähenkeä Ahlströmin tapaan.

Merikarvian kunnan ja Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen yhteisen, 5-vuotisen tutkimushankkeen historiateos: Kuunarin kryssi - Merikarvialaisten historiaa 1860-luvulta 2000-luvulle on valmistunut. Historiateos avaa Merikarvian juhlavuoden esittelemällä 150 vuotiaan kunnan historian kattavasti ja elävästi tarinoiden avulla.

Teos kuvaa satakuntalaisen rannikkoseudun yhteisön sopeutumista ympäristön, yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksiin.

–Teos tekee mikrohistorian tasolla ymmärrettäväksi uudella tavalla esimerkiksi vuoden 1918 sotaa ja erityisesti sisällissodan jälkeisen Merikarvian elämää 1920-luvulta aina 1930-luvun lopulle saakka. Tässä tapahtumia värittäneiden vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen eli paikallisen suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen toiminta ja merkitys on keskiössä, toteaa historiikin projektitutkija, FM Anni Ruohomäki Turun yliopistosta.

Merikarvialle ominaiset yritteliäisyys ja yrittäjähenki näkyvät myös teoksessa. Paikkakunta on elänyt sahatyöllä, kaupalla ja monenlaisesta merellisestä toimeliaisuudesta, jota teoksessa edustaa mm. teollisuusmies Antti Ahlströmin menestystarina.

–Itse pidän teosta merkittävänä senkin takia, että se nostaa paikallishistoriasta aikaisemmin vaiettuja teemoja. Teoksessa vilahtavat esimerkiksi yritteliäisyyden harmaan alueen aktiviteetit kuten pirtutrokaus ja pontikankeitto, joita ei ole aikaisemmin Merikarvian osalta tutkittu, kertoo kunnan sivistysjohtaja Jari Kosma.

Teos ei silti tyydy tarkastelemaan ainoastaan Merikarvian historiaa, vaan kertoo myös paikkakunnan nykytilasta ja avoimin mielin tulevaisuuteen ja merelle tähyävästä yhteisöstä: ”Lopulta Ouran kivinen kauneus ja luonnon monimuotoisuus ottaa ja vie mukanaan.” toteaa teoksen lopputeksti.

Kaikille avoin historiateoksen julkistamistilaisuus pidetään Merikarvian kunnanvirastolla tiistaina 12. joulukuuta kello 11 alkaen.

Historiateoksen julkistamistilaisuus tiistaina 12.12. klo 11 kunnanvirastolla


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio