Marjo Keski-Heikkilä

Sateesta on jaksoittain aina jotain hyötyä. Kalastaja Seppo Laine tietää maanviljelijöiden tuskan säiden ailahdellessa. Siksi hän iloitsee vain vienosti siitä, että joessa on riittänyt vettä.

–Nahkiaiset ovat päässeet nousemaan makean veden perässä, Laine toteaa alkaneesta sesongista.

Heti alkuunsa hän joutui kuitenkin pettymään, kun keskiviikkona saalis jäi suorastaan surkeaksi. Ensimmäisiä nahkiaisia saatiin jo elokuun puolella, mutta vasta nyt niitä piti olla suuremmissa määrissä. Jotain yllättävää oli tapahtunut.

Vuodesta toiseen on hyvä kerrata, montako nahkiaisista siihen kerppuun nyt mahtuikaan?

–31 kappaletta on kerpussa, mutta voi näitä ostaa pienempiäkin eriä. Yleensä ne miehet, jotka joka viikoksi ostavat kerpun, ostavat enää joulun alla kymmenen kappaletta kerralla. Sen verran rasvaisia annoksia ne ovat.

Tutkimusten mukaan nahkiainen säilyy paistettuna niin hyvin, että paikallisetkin ottavat niitä vaellusretkille mukaan.

–Huoneenlämmössäkin se säilyy paistettuna 9 vuorokautta

Laine itse syö kymmenkunta aina, kun hän nahkiaisia paistaa. Ja Alakylässä joka talossa ennen vanhaan paistettiin, nykyisin enää harvempi.

Nahkiaisia pyydystetään Merikarvianjoesta rysillä heti, kun laki sallii ja joki virtaa. Ilman virtausta nahkiainen ei nouse kutemaan. Elokuun puolivälissä nousu alkoi ja joulukuulle asti nahkiaisia pitäisi saada.

–Hiillostan halsterilla harmaalepällä, Laine toteaa.

Nahkiaisia on viime aikoina saanut ostaa – kuinka ollakaan – Nahkiaisentieltä kotimyynnistä ja Tuorilan Seolta.

–Helsingissä näitä myydään 3 eurolla, mutta täällä kahdella. Loppukaudesta saa jo eurolla, Laine toteaa.

Loppuviikosta tietää, minkä verran myytävää on. Koskaan ei voi etukäteen tietää, minkä verran nahkiaisia rysällä saa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio