Olutmies on myös innostunut Lada-mies

Kalle Hirvikoski reissasi Ladallaan Kroatiaan asti. Auto hajosi matkalla vain kerran.

Kalle Hirvikosken kotialbumi
Olutmies on myös innostunut Lada-mies

Maailman, tai ainakin Ladan katolla. Itä-Euroopan reissun varrella tuli nähtyä hienoja paikkoja, sanoo Kalle Hirvikoski.

Marja-Kristiina Vainela

Lada on täydellinen auto, jos Kalle Hirvikoskelta kysytään. Selkeä, yksinkertainen. Lämmin talvella ja kesällä.

Merikarvialta syntyisin oleva, nykyään Porissa asuva Hirvikoski pääsi ladailun makuun jo nuorella iällä. Kotona oli peltoautona Lada, jolla nuori Kalle pääsi sompailemaan jo kymmenkesäisenä.

Ihan silloin vielä ei syvin rakkaus kuitenkaan syttynyt. Hirvikosken Porin Lattomerellä asuva ukki ajeli myös Ladalla, ja kun ukista aika jätti, Lada jäi Kalle Hirvikoskelle ja tämän siskolle.

–Ukki oli ajellut Ladalla lähinnä vain Lattomeren ja Merikarvian väliä. Meille tuli ajatus, että nyt on aika näyttää Ladalle maailmaa.

Pahaksi onneksi ukin Lada oli päässyt jo niin huonoon kuntoon, että siitä ei ollut enää menopeliksi.

Kalle Hirvikoski päätti investoida. Hän osti tutulta mieheltä Merikarvialla toisen Ladan, 1500S-mallia olevan auton vuodelta 1991.

Kalle Hirvikosken kotialbumi
Lada hajosi kriittisellä hetkellä, eli 10 kilometrin pituisessa tunnelissa.

Lada hajosi kriittisellä hetkellä, eli 10 kilometrin pituisessa tunnelissa.

Kipinä Ladalla kiertämisestä maailmalla oli kuitenkin säilynyt hengissä, ja niinpä Kalle Hirvikoski päätti panna toimeksi. Sisarukset kahden ystävänsä kanssa starttasivat toissa kesänä 2015 Ladalla Itä-Euroopan-kiertueelle teemalla Ladalla Pulaan. Määränpäänä oli siis Kroatia, jonne matkatessa nähtiin myös Baltian maat ja Puola.

Reissu meni hyvin. Ainoastaan 50 kilometriä ennen matkan kulminaatiopistettä Pulaa auton jarruputki hajosi. Vääjäämättömyyden lakien mukaan tämä tapahtui 10 kilometriä pitkässä tunnelissa.

–Siitäkin selvittiin, sillä eräs kyläseppä korjasi auton parissa tunnissa. Varaosaa ei olisi siihen hätään saanut mistään, Kalle Hirvikoski tietää.

Ladoihin on turha etsiä uusia varaosia. Jos jokin osa menee rikki, kannattaa ottaa yhteyttä muihin alan harrastajiin. Tarvittavat osat rikkoutuneiden tilalle löytyvät muista vanhoista Ladoista.

Kalle Hirvikosken kotialbumi
Lada käyttäytyi salonkikelpoisesti tyyriinkin näköisissä paikoissa.

Lada käyttäytyi salonkikelpoisesti tyyriinkin näköisissä paikoissa.

Vaikka Ladoja on Itä-Euroopassa ollut takavuosikymmeninä ollut taatusti pilvin pimein, toissakesän reissulla Hirvikosken seurue näki yhteensä korkeintaan viisi Ladaa.

–Itä-Euroopassa auto taitaa olla vielä tärkeämpi statussymboli kuin meillä. Vaikka talo olisi ollut minkälainen rähjä hyvänsä, sen eteen oli parkkeerattu citymaasturi. Lada ei sinne muka sovi.

Tunteita ja muistoja Lada tuntui kuitenkin herättävän myös reissun päällä.

–Eräskin iäkäs pariskunta tuli puhumaan meille ihan selvästi autostamme. Yhteistä kieltä meillä ei ollut, mutta kyllä sen tajusi, mitä asiaa heillä oli. Niin moni tulee täällä Suomessakin Lada-muistojaan kertomaan.

Kalle Hirvikosken kotialbumi
Mahtavia maisemia ja hyvää seuraa. Niitä piti sisällään Lada-reissu Itä-Eurooppaan.

Mahtavia maisemia ja hyvää seuraa. Niitä piti sisällään Lada-reissu Itä-Eurooppaan.

Itä-Euroopan-reissu ei jäänyt Kalle Hirvikosken ainoaksi Lada-matkaksi. Toissakesänä hän kierteli Ladallaan eteläsuomalaisia pienpanimoita. Hän on käyttänyt Ladaa pitkään myös arkiseen liikkumiseensa työpaikan ja kodin välillä.

–Haaveena on myös lähteä Ladalla Monacoon. Olisi hauskaa ajella siellä Lamborghinien keskellä, Hirvikoski naureskelee.

Haave oli tarkoitus toteuttaa jo tänä kesänä, mutta niin ei tapahtunut. Siihen on kaksi hyvää syytä: Hirvikosken pienpanimo Moose on the Loose on päässyt hyvään vauhtiin ja työtä siinä riittää varsinkin, kun vielä toistaiseksi se on Hirvikosken sivutyö. Leipätyökseen Hirvikoski paiskii hommia sähkömiehenä Luvatalla.

Toinen syy kuluneen kesän vähäiseen ladailuun on se, että Hirvikoski ja hänen puolisonsa Minna Hirvikoski ovat saamassa perheenlisäystä ensi kuun aikana. Lapsi on perheen esikoinen.

Kalle Hirvikoski haluaa sääliä puolisoaan, sillä tämä ei sen kummemmin pidä Ladoista kuin oluestakaan, vaikka onkin ottanut hoitaakseen Moose on the Loosin paperityöt. Lada-reissut saavat siis toistaiseksi odottaa hamaa tulevaisuutta ja vanha luottopelikin on toistaiseksi otettu pois rekisteristä.

Mitäpä sitä mies ei tekisi perheensä eteen – on jopa valmis luopumaan hetkeksi Ladalla ajamisesta.

Kalle Hirvikoski

Omistaa porilaisen Moose on the Loose -pienpanimon yhdessä vaimonsa Minna Hirvikosken kanssa.

Moose on the Loosen panimo sijaitsee Porin Impolassa. Panimo sai toimiluvan kuluvan vuoden tammikuussa ja on lanseerannut sen jälkeen kolme omaa olutmerkkiä.

Panimon nimi tulee Hirvikosken nimestä (moose = hirvi).

Kalle Hirvikoski on syntyisin Merikarvialta, asunut viimeiset 10 vuotta Porissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio