Seurayhteistyönä komea tapahtuma – Vuosikymmenet viilettävät vanhan ajan iltamissa

Vanhan ajan iltamat rakentuvat seurayhteistyönä. Melkoinen kattaus ohjelmaa koettavaksi.

Lauri Hakosalon arkistot
Seurayhteistyönä komea tapahtuma – Vuosikymmenet viilettävät vanhan ajan iltamissa

Ahltrömin puretussa koulussa järjestettiin aikoinaan upeita illallisia, joten perinteenä on hyvä jatkaa myös iltamien kaltaisia tapahtumia.

Marjo Keski-Heikkilä

"Vasta kun leijona valveutuu, loppuvi kärsimys Suomen". Näin "vähemmän vienosti" uhosi nuorisoseuran lehti Räiske vuonna 1901, eli reilu 15 vuotta ennen Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyteen johtaviin tekijöihin luotsaa merikarvialaisia myös Lauri Hakosalo Vanhan ajan iltamissa, joita Merikarvia-seura virittelee nuorisoseuran kanssa.

Kotkan katseen alla Suomi-neito sivistyi itselliseksi.

–Nuorisoseura-aatteella on merkittävä rooli itsetunnon kohottamisessa, Hakosalo tulkitse Räiske-lehtiä joissa isänmaallisuus räiskyi.

Iltamissa nähdään muun muassa nuorisoseuran näytelmä Kuuro Loviisa. Yhtä luonnollisesti tapahtumaan kuuluu tanhupiirin esitys Kaisa Saaren johdolla, Kirsi Mattilan lausuntaa, kansanlauluja sekä lukuisat muut ohjelmanumerot fanfaareineen.

–Löytyykö mistään 1900-luvun alun asuja luomaan tunnelmaa, Hakosalo pyytää kaivamaan vinttien kätköjä.

Nuorisoseura perustettiin Merikarvialle joulukuussa 1891 Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuran haaraosastona. Merikarvian raittiusseuran toiveesta nuorisoseura otti toimekseen myös raittiusaatteen edistämisen.

1900-luvun alku oli vilkasta yhdistystoiminnan aikaa. Mieslalaulajaintalon rakentaminen alkoi jo 1907. Suojeluskuntatalosta sen käyttö muuttui ensin palokunnantaloksi ja vasta sitten pitäjän hienoimpiin lukeutuvana talona kultturellimpaan käyttöön.

Nuorisoseura piti yllä urheilullisuutta enemmän tai vähemmän tietoisesti itsenäisyys tähtäimessään. Lukutuvat, puhujaklubit ja ompeluseurat ylläpitivät sivistystä ja kätten taitoja. "Annoksilla" käyntiä ja "päänpeittäjäisiä" sen sijaan paheksuttiin sakkouhan voimalla. Iltamillakin oli omat ohjeistuksensa, joissa kiellettiin kunnantalolla tanssiminen ja varmistettiin tiettyä vakavamielisyyttä.

–Puhujaklubi voisi olla oiva oppiaine meidänkin kunnan lukiossa, ideoi Hakosalo.

Tapahtumassa tarjoillaan nisukahvit. Iltamista vastuun kantavat nuorisoseura ja Merikarvia-seura, joiden historiaa ennen itsenäisyyttä ja itsenäisyyden vuosikymmeninä tulee tutuksi. Historiassa vilahtaa useita aktiivisia vaikuttajia, jotka ovat luoneet pohjaa toiminnalliselle Merikarvialle – sille Merikarvialle, jonka tunnemme tänä päivänä.

Vanhan ajan Iltamat Mieslaulajain talolla 11.11. klo 19-21


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio