Tunnelmia kirkkokierrokselta – Kotikirkon vaiheilla ja haudoilla monta tarinaa

Marjo Keski-Heikkilä
Tunnelmia kirkkokierrokselta – Kotikirkon vaiheilla ja haudoilla monta tarinaa

Merikarvia-seuran tilaisuudessa kirkkoon ja hautausmaahan tutustui yli 50 henkilöä. Katso myös video www.merikarvia-lehti.fi

Marjo Keski-Heikkilä

Monelle ikäihmiselle on yhä tärkeää tulla kotikirkkoon sisään tietystä ovesta. Ihan sama sitten, mistä poistutaan. Tiesitkö, että maailman suurimmassa puukirkossa – Merikarvialla – on penkkimetrejä 967. Ainakin 2 400 mahtuu kerralla istumaan.

Merikarvia-seuran järjestämään hautausmaakävelyyn osallistui keskiviikkona yli 50 kiinnostunutta. Nuoria paikalla ei nähty, mutta tilaisuus osoitti että kysyntää on.

Seuran puheenjohtaja Lauri Hakosalo yllytti joukkojaan tutustumaan lähemminkin sekä vanhaan että uuteen hautausmaahan. Puistomaisessa ympäristössä näkee paljon kaunista ja mielenkiinto eri vuosikymmeniin herää.

Merikarvian kirkon historiaa on koottu kansiin. Hyvin asiaansa perehtyneellä Hakosalolla oli monta tositarinaa kerrottavana. Alakyläläiset varmaan tietävät, mistä ovesta heidän aikaisemmat sukupolvet ovat kirkkoon astelleet. Enää ei tarvitse miettiä sitäkään, laitetaanko kirkon kello ala- vai ylikyläläisten aikaan.

Entä mistä Pyhän Birgitan puuveistos on päätynyt Merikarvian kirkkoon. Selitys löytyy katolisesta kirkkohistoriasta 1300-luvulta. Nykyinen kirkko valmistui 1899. Sofia Magdalenan kirkko jäi uuden sisään. Sitä käytettiin rakennustellinkeinä, että saatiin uuden ylähirret paikoilleen. Kiehtova historiansa on myös kalastajien kirkolla.

Urkujen polkijoiden aikakausi jäi niin kuin unilukkareidenkin, mutta tarinat heistä ja heräteltävistä elävät.

Sankarivainajia Merikarvialle on haudattu 216. Tapuli valmistui 1817. Sen tukitun "ryssäikkunan" Hakosalo palauttaisi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio