Väre nosti palvelun tason katolle asti –Kauppa tarvitsee yhä kohtaamisia

Kauppa aina kannattaa, mutta palvelun pitää pelata. Ensio Väre, 96, tietää alan ylä- ja alamäet.

Väreen kotialbumi
Väre nosti palvelun tason katolle asti –Kauppa tarvitsee yhä kohtaamisia

Lyyli Väre jäi miehensä Timmen kuoltua huolehtimaan yksin neljästä pienestä lapsestaan. Ensio oli tuolloin vuonna 1927 lapsista vanhin, mutta vasta 6-vuotias.

Marjo Keski-Heikkilä

Kun kerran kauppias ryhtyy palvelemaan, viedään se vaikka asiakkaan katolle asti. Merikarvialainen pitkän linjan yrittäjä Ensio Väre, 96, muistaa hyvin ajat jolloin televisiot yleistyivät. Näköradiot kävivät seudulla hyvin kaupaksi ja yrittäjä itse kiipeili katoilla asentamassa antennitkin.

Palvelu pelasi niin sanotusti loppuun asti, mutta uudistuakin on aina pitänyt. Jo 1970-luvulla Väreet testasivat elintarvikkeiden kotiinkuljetusta ja osamaksut otettiin käyttöön nopeasti.

–Hetekat kuljetettiin auton katolla asiakkaille, Väre huokaa vanhan ajan asiakaspalveluhenkeä.

Kaupanteon alkeet Ensio Väre otti haltuun jo 6-vuotiaana, kun leipuri-isä Timme Väre hukkui 1927 metsäretkellä jokijäihin Konihaan lähellä. Esikoisensa Ension lisäksi Lyylille jäi huollettavaksi vielä kolme pienempää lasta, joista nuorin oli isän kuollessa vain 8 kuukauden ikäinen.

Lapset oppivat vaivaamaan taikinaa äidin opissa, joten koulupäivien jälkeen oli aina tekemistä. Oli pakko, mutta oli myös halu toimia perheen hyväksi.

Leipuri Timme Väre oli aloittanut yritystoiminnan jo vuonna 1922 Merikarvialla. Väreen äidin isäkin oli ollut kauppias, joten ala lankesi Ensiolle luonnostaan.

–Torilla aloitin Virtaskan kanssa myymällä kahvia, limsaa ja munkkeja, Ensio Väre muistelee 90 vuoden takaisia kokemuksiaan kottikärryjen äärellä.

Lyyli-äiti nuorena leskenä opetti esimerkillään, että tulonlähteitä piti olla vaikeina aikoina useita. Äiti leipoi, ompeli ja olipa yhtenä elinkeinohaarana 1940-luvulla parturi-kampaamokin, johon palkattiin ammattilainen.

–Pari viikkoa sitten kävin torilla. Vaikea sanoa, miten toria voisi kehittää. Täytyy vain vastata asiakkaiden tarpeisiin, Väre toteaa.

Marjo Keski-Heikkilä
Minne sitä kotoaan muuttaisi. Ensio Väre, 96, asuu edelleen kotonaan entisen kauppansa yläkerrassa.

Minne sitä kotoaan muuttaisi. Ensio Väre, 96, asuu edelleen kotonaan entisen kauppansa yläkerrassa.

Leipomo muuttui lopulta sekatavarakaupaksi, josta asiakkaat saivat niin kodinkoneensa kuin isommatkin järjestelmät. Ensio ja Kaarina Väre ottivat kaupanpidon vastuulleen vuonna 1947.

Kauppa laajeni vuonna 1961 toiseen kiinteistöön, kun lupaa entisen laajentamiseen ei kunnalta herunut 1950-luvun puolella. Tontin halki tehtiin tie, ja kauppakiinteistö ajautui purettavaksi vuonna 1981.

–En olisi ikinä uskonut, että maantie tehdään tuosta. Oli se niin hullu suunnitelma, Väre ihmettelee yhä kotikulmansa liikennejärjestelyjä.

Väreen mielestä Merikarvian kunta ei ole ollut aina niin yrittäjäystävällinen kuin mainostetaan. Kauppiaalle kunnan linja tarkoitti silloin suuria tappioita.

–Siinä meni koti ja elinkeino. Korvaus miljoonavahingosta oli mitätön, Väre toteaa ja miettii miten asiat olisivat edenneet toisin.

Marjo Keski-Heikkilä
Ensio Väre laittoi kauppiasurallaan persoonansa likoon ja palveli asiakkaansa viimeistellen.

Ensio Väre laittoi kauppiasurallaan persoonansa likoon ja palveli asiakkaansa viimeistellen.

Kauppa kävi ja asiakkaiden tarpeet muuttuivat. 1960-luvulla otettiin käyttöön myös osamaksut. Televisiot alkoivat yleistyä 1960-luvulla. Oma hurja ajanjaksonsa oli öljylämmittimien tulo. Niillä lämpeni moni huusholli.

–Myin mopoja, pulsaattoripesukoneita ja radioita. Kiersin perheissä ja perheitä kävi meilläkin tutustumassa, Väre muistelee kohtaamisia eri laitteiden äärellä.

Jauhot myytiin laareista paperipusseihin punnittavaksi, sokerit topista, voit leikattiin asiakkaalle 25 kilon paloista ja tahkojuustot olivat kiekkoina. Kahvi jauhettiin itse, ja sen tuoksun moni muistaa yhä.

Bonus-ajatteluun Väre kehitteli omat järjestelmänsä. Joka joulu asiakkaille paketoitiin kattiloita, pöytäliinoja ja lautasia kotiinkuljetettaviksi.

Parhaina aikoina Väreen kauppa työllisti kahdeksan perheen ulkopuolista työntekijää. Väreen poika Tapio piti rautakauppaa samassa talossa vielä vuoteen 2007 asti.


Kommentit (3)

 • Aino Mäkilä o.s. Peltomäki

  Onnea Ensio ihan sydämen pohjasta asti. Muistan ne kesät Merikarvialla, ihania olivat. sain isompana vähän kaupassakin olla avuksi. kaupasta muistan, kun joku asiakas sanoi, että pistän maitoa tottuneesti, kiitin ja olihan meillä kotona tinkimaitolaisia. Väreet olivat oikein kauppiaita henkeen ja vereen. Jos joltain oli sunnuntaina joku asia loppu, niin kaupasta aina joku tuli antamaan ja ne matkat Ifalla,Tapio ja Tarja ja minä aina mukana tavaroita kotiin vietäessä. Siihen aikaan” heteka” oli kova sana ja Siikasten peräkylille lauantai illalla vietiin lasti. Me asuimme Pellonmäessä , kun olin vauva. Se oli lähellä Itäpuroa ja Siiri ja Saara olivat ystävyksiä siihen aikaan, muistan äidin kertoneen. Terveiset Kokemäeltä ja kiitos, että sain lehtileikkeen.

 • Hanski Ensio naapurista

  Muistan ne ajat ,kun minä ja Tapio ajoimme vielä klo 20 jälkeen tavaraa ihmisille Väremäeltä paketti autolla joka oli punavalkoinen Volvo.
  Olihan Ensiossa vähän pelle pelottavan vikaan, kun keksi aikoinaan Renlundin rantaan ilomoottosilla toimivan lumikiitäjän jota me lapset olimme tekemässä tai yritimme auttaa keksikää saamaan se veteen ja talvella jäälle sillä polkupyörän vanteiden sisälle oli laitettu styrox levyistä kelluvat polttoon ja ,kun tuli koe käyttö niin styroksit lentelevät taivaan tuuliin

  Ihanaa Eläkeläispäiviä Naapurini Toimeliaalle Kauppiaalle
  Terveisin HannuTuppurainen

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio