Tämä koronaviruksesta tiedetään nyt – toimi näin - Koronavirus - Merikarvia-lehti

Satakunnassa todettu nyt seitsemän koronatartuntaa , jos epäilet sairastuneesi, toimi näin

Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus eli covid-19 on julistettu pandemiaksi, ja ensimmäiset tartunnat on todettu myös Satakunnassa. Satakunnan Kansa kokosi tähän juttuun olennaista tietoa tautitilanteesta. Juttu päivittyy sitä mukaa, kun uutta tietoa tulee.

Koronavirus leviää Suomessa. Kuvituskuva.

13.3.2020 15:52

Ensimmäiset koronatartunnat todettiin Satakunnassa keskiviikkona 11. maaliskuuta. Torstaina 12. maaliskuuta tartuntoja todettiin viisi lisää.

Tartunnan saaneet ovat matkustaneet Itävallassa ja Pohjois-Italiassa. Tartunnan saaneista yksi on Huittisista. Yksi tartunnan saanut on puolestaan työskennellyt Rauman telakalla. Muiden tartunnan saaneiden kotipaikka ei ole tiedossa.

Mistä apua ja neuvoja, jos epäilen koronatartuntaa?

Jos epäilee itsellään koronaa, ensisijainen ohje on soittaa omaan terveyskeskukseen.

Jos apua kaipaa virka-ajan kello 8–15 ulkopuolella, ei pidä lähteä päivystykseen, jossa on mahdollista tartuttaa muita, vaan pitää ottaa sinne ensin puhelinyhteys.

Satasairaalan päivystyksen puhelinneuvonnan numero on (02) 627 6868 ma–to kello 15–08 ja pe kello 15–ma kello 08.

Keskiviikkona 4.3.2020 avattiin kansallinen neuvontanumero 0295 535 535. Numerosta saa koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on nyt mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Ajantasaista tietoa on tarjolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirus-sivuilla.

Ainakin Porin perusturvassa on tehty ohjeistuksia ja toimintasuunnitelmia koronavirukseen varautumista varten. Ohjeistuksissa on opastettu esimerkiksi mitä koronavirukselle altistumiselle epäileviltä asiakkailta puhelinkeskusteluissa kysytään ja miten sosiaali- ja terveyspalveluissa toimitaan, mikäli paikalle saapuu asiakas, joka perustellusti epäilee itsellään koronavirusta.

Miten koronatesti otetaan?

Testi otetaan nenänäytteellä.

Porissa Satasairaalan päivystyksen edustalla on tällä hetkellä koronaviruksen drive-in-näytteenottopiste, jossa nenänäytteellä tehtävä koronatesti haetaan potilaasta hänen istuessaan autossa.

Näytteenotosta sovitaan etukäteen puhelimella. Toinen Satakunnan tartunnan saaneista testattiin juuri tällä menetelmällä.

– Tämä niin sanottu drive-in-testi soveltuu vain hyväkuntoisiin potilaisiin, joilla oireet ovat lieviä, sanoo Satasairaalan infektioyksikön vastuualuejohtaja Raija Uusitalo-Seppälä.

Kuinka kauan testituloksen valmistuminen kestää, jos epäillään koronavirusta?

Kun potilas testataan Satasairaalassa koronavirusepäilyksen varalta, testi lähtee Tykslabiin Turkuun tutkittavaksi. Testin valmistumisaikataulu riippuu Satasairaalan infektio-osaston ylilääkäri Tuomas Niemisen mukaan siitä, mihin aikaan päivästä testi on saatu otettua.

– Testiajot lähtevät kerran päivässä Tykslabiin. Jos testi on otettu aikaisin aamulla, saamme tulokset samana päivänä. Muuten tulosten valmistuminen menee seuraavaan päivään.

Mikäli koronavirusepäilys osoittautuu positiiviseksi, Satasairaala informoi asiasta mahdollisimman pian, lupaa Nieminen.

Moniko on Satakunnassa karanteenissa?

Kaikilla tartunnan saaneilla on todettu lähikontakteja. Kaikille ihmisille on välitetty tieto tuloksesta ja heidät määrätään kotikaranteeniin.

Erityksissä olevat tartunnan saaneet sekä karanteeniin joutuvat taudille altistuneet joutuvat nyt olemaan kaksi viikkoa kotonaan. He saavat poistua tarvittaessa ulos, esimerkiksi ulkoiluttamaan koiraansa, mutta toisten ihmisten läheisyyteen tai yleisiin sisätiloihin he eivät saa hakeutua.

Tuleeko Satakuntaan epidemia?

Koronaviruksen epidemian estäminen on tässä vaiheessa vaikeaa, mutta Satakunnassakin tehdään kaikki mahdollinen, että taudin leviäminen hidastuisi.

–  Koronaviruksen kohdalla on menossa sellainen vaihe, jossa yritämme voittaa mahdollisimman paljon aikaa. Kyllä realiteetti silti on, että epidemia tästä tulee, Raija Uusitalo-Seppälä arvioi.

Jos sairastun koronaan, mitä tapahtuu?

Jos sairastuu koronavirukseen, on mahdollista sairastaa kotieristyksessä, jos on hyväkuntoinen, ei tarvitse osastohoitoa ja asia saadaan järjestettyä.

Jos altistuu tartunnalle, mutta ei ole vielä sairastunut, tartuntatautilääkäri määrää tartuntatautilain perusteella karanteeniin kahdeksi viikoksi.

Kotona sairastavalla ei saa olla samassa taloudessa monisairaita tai huonokuntoisia henkilöitä, jotka voivat sairastua. Näin on myös karanteenissa.

– Se täytyy varmistaa, ettei sairastunut tai karanteenissa oleva liiku kotoaan pois, eikä sinne mene kukaan ulkopuolinen. Ruokahuollon järjestää tarvittaessa kunta lain mukaan näissä tapauksissa, sanoo Nieminen.

Kunnan tehtävä on myös järjestää majoitus karanteeniin joutuvalle, jos hän ei voi olla kotikaranteenissa.

Karanteeniin joutuville kirjoitetaan sairauslomaa vastaava todistus ja Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa karanteeniajalta.

Esimerkiksi Porin kaupunki on ohjeistanut, että mikäli koronavirusepäilyjä esiintyy kaupungin henkilöstöllä, koskee henkilöstöä sama ohje kuin Porin kaupungin asukkaitakin, eli yhteys terveydenhuoltopalveluihin tulee ottaa ensin puhelimitse.

Lisäksi Porin kaupungin henkilöstöllä on mahdollisuus hyödyntää kaupungin työterveyspalveluiden tuottajan, Terveystalon, koronavirusneuvontaa.

Miksi matkustamista pitäisi välttää?

Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Ulkoministeriö tiedotti torstaina 12. maaliskuuta, että yksittäisiä matkustustiedotteita ei enää muuteta. THL luopui epidemia-alueiden määrittämisestä

– Nyt ei ole syytä matkustaa. Suosittelemme noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla. Tilanne maailmalla muuttuu nopeasti ja on odotettavissa, että maahantulokieltoja tulee lisää muidenkin maiden osalta. Eräät aiemmin viisumivapaat maat ovat myös asettaneet Suomen kansalaisille viisumipakon. Matkailijoiden tulee seurata kohdemaan viranomaisten ohjeistuksia, UM tiedottaa.

Yhdysvallat rajoitti keskiviikkona eurooppalaisten saapumista maahan koronariskin takia.

Mikä on koronaviruksen taudinkuva?

Toistaiseksi saatavissa olevan tiedon mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti on useimmissa tapauksissa lievä.

Oireita ovat kuiva yskä, lihassärky, hengenahdistus, päänsärky ja yleinen sairaudentunne aivan kuten influenssassa. Pienellä osalla saattaa olla kurkkukipua ja nuhaa, mutta ne eivät ole hallitsevia oireita. Kuumettakin tulee vain joillekin.

Paraneminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, kuten influenssassa. Vakavammasta tautimuodosta paraneminen kestää pidempään.

Tähän mennessä koronavirus on tarttunut herkemmin yli 50-vuotiaisiin, joilla taudinkuva on myös ollut muita vaikeampi.

Lapsiin ja nuoriin korona näyttää toistaiseksi tarttuneen huonommin. He eivät myös ole sairastuneet niin herkästi ja jos ovat, tauti on ollut lieväoireinen.

Koronan jälkitaudeista on toistaiseksi vähän tietoa. Ne eivät kuitenkaan näytä olevan sen yleisempiä kuin tavallisessa influenssassa ja vaikuttavat kohdistuvan sairaalahoitoon päätyneisiin potilaisiin.

Miten voin suojautua tartunnalta?

Korona tarttuu tiettävästi pisara- ja kosketustartuntana, ei ilmateitse.

– Tavallisessa arjessa pystyy parhaiten suojautumaan, kun pesee käsiä riittävän monta kertaa päivässä ja huolellisesti. Silmien hierominen ja nenän kaivaminen ovat tehokkaimmat keinot saada virus elimistöön. Siispä jollain muulla kuin sormella, vaikka hiha tai nenäliina käyttöön, Nieminen sanoo.

– Junilla ja busseilla matkustaminen on tällä hetkellä turvallista. Voi yrittää välttää julkisissa tiloissa tai liikennevälineissä kahvojen ja kaiteiden koskettamista paljain käsin, niin torjuu kaikki viruksia. Tavalliset hanskat riittävät, Nieminen lisää.

Jos tuntee olonsa sairaaksi, oikeaoppinen yskiminen vaikkapa hihaan tai olkavarteen on suositeltavaa. Niistää tulisi kertakäyttönenäliinaan, joka laitetaan heti roskiin ja pestään kädet sen jälkeen.

Nieminen korostaa aikuisten käsihygieniaa, josta huolehtimien on ensiarvoisen tärkeää.

– Toivomme, että aikuiset opettaisivat sen merkitystä myös lapsilleen.

Miten koronavirus todetaan?

Altistumisen, oireiden ja testin perustella. Niemisen mukaan potilaita testataan nyt hyvin herkästi, jos on syytä epäillä koronatartuntaa epidemia-alueella matkustamisen tai sairastuneen kanssa tekemisissä olemisen perusteella.

Testi tehdään pyyhkäisemällä vanupuikolla nenänielua, ja näyte tutkitaan Tyksissä geenimonistustekniikalla. Tulos selviää noin vuorokauden kuluessa.

Mitä tapahtuu kouluissa ja päiväkodeissa?

Opetushallitus on pyytänyt kouluja varautumaan muun muassa siihen, että oppilaita tai opettajia on paljon pois kouluista koronaviruksen takia, kertoo Porin sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki.

Ainakin Porissa selvitetään nyt mahdollisia tapoja toteuttaa opetusta niille, jotka joutuvat mahdolliseen kotikaranteeniin virustapausten ilmetessä.

Kouluihin ja päiväkoteihin jaettua ohjeistusta päivitetään Kohtamäen mukaan tarpeen vaatiessa. Myös koulujen keittiöjärjestäjävuorojen hygieniaan on kiinnitetty tarkempaa huomiota.

Porin perusturvan kanssa yhdessä tehdyssä ohjeistuksessa keskeistä on hyvän käsi- ja yskimishygienian korostaminen. Ohjeistuksessa kehotetaan kaikkia yksiköitä käymään läpi asiaa yhdessä henkilökunnan ja oppilaiden kanssa. Oppilaille ja henkilökunnalle on korostettu, että sairaana tai flunssaoireisena ei saa tulla kouluun tai töihin.

Kesken päivän äkillisiin oireisiin sairastuvan epidemia-alueella matkustaneen oppilaan kohdalla opettajan tai päiväkodin työntekijän tulee siirtää hänet mahdollisuuksien mukaan erilliseen tilaan ja ottaa yhteys huoltajaan, joka hakee oppilaan ja hoitaa yhteydenoton terveyskeskuksen ajanvaraukseen.

Poikkeustoimet kuten karanteeni tehdään tarvittaessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n, sairaanhoitopiirin infektioyksikön ja perusturvan tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistamana. Poikkeustoimista tiedotetaan tarvittaessa erikseen.

Lisäksi kouluissa ollaan varauduttu huomioimaan koronauutisoinnin ja mahdollisten karanteenien vaikutusta oppilaiden mielialaan.

Miten varaudutaan mahdollisiin karanteeneihin ja eristykseen?

Esimerkiksi Porissa ollaan parhaillaan laatimassa koronasuunnitelmaa muun muassa siltä varalta, että tulee tapauksia, jotka vaativat erityisiä eristys- tai karanteenitoimia, kertoo perusturvan terveys- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto.

– Tapaamme vanhus-, sosiaali- ja perhepalvelujen kanssa tiiviisti ja laadimme suunnitelmaa sitä mukaa, kun tietoa saadaan ja sitä tulee, Koivisto sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt kehottanut kuntia selvittämään, millaisia tiloja on käytettävissä mahdollisiin karanteenitarpeisiin. Kunnan tehtävänä on myös huolehtia muun muassa karanteeniin määrätyn ruokahuollosta.

Kuntalaisille ollaan ainakin Porissa laatimassa toimintaohjeistusta koronan varalta. Ohjeet saataneen Koiviston mukaan kaupungin verkkosivuille viikon kuluessa.

Lähteet: THL, Satasairaalan infektioyksikön vastuualuejohtaja Raija Uusitalo-Seppälä, infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen, kuntien verkkosivut, valtioneuvoston kanslia, ulkoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö.

Uutinen päivittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset