Osaa reaaliaineiden yo-kokeista aikaistetaan - Koronavirus - Merikarvia-lehti

Osaa reaaliaineiden yo-kokeista aikaistetaan viikolla koronavirustilanteen takia myös Merikarvialla– vaikuttaa yli 40 000 kokelaan kirjoituksiin

13.3.2020 12:57 | Päivitetty 13.3.2020 14:28

Ylioppilastutkintolautakunta (Ytl) ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat päättäneet aikaistaa kevään kolmannelle tutkintoviikolle sijoitettujen reaaliaineiden koepäiviä.

Reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla eli tiistaina 17. maaliskuuta ja torstaina 19. maaliskuuta.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo, että ylioppilastutkinnon reaaliaineiden koepäivien aikaistamisella pyritään vahvistamaan, että kevään ylioppilastutkinnot saadaan suoritettua onnistuneesti kokelaiden turvallisuudesta huolehtien.

– Mikäli kevään kokeet keskeytyisivät kokonaan, merkittävä osa ylioppilasikäluokasta uhkaisi jäädä ilman kelpoisuutta hakea erityisesti yliopistoon, millä olisi merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan toiminnalle myös tulevaisuudessa, sanoo Andersson.

Tiistain 24. maaliskuuta kokeen siirto tiistaille 17. maaliskuuta koskee 19 788 kokelasta, torstain siirto viikkoa aiemmaksi koskee 23 319 kokelasta.

Koronavirustilannetta seurataan päivittäin ja Ylioppilastutkintolautakunta neuvoo lukioita järjestelyjen toteuttamisessa.

Merikarvian lukion rehtori Pasi Koski kertoo lähettäneensä parin viime viikon aikana viikoittain tiedotteen jokaiselle opiskelijalle, opettajall, ja huoltajille sekä muulle henkilökunnalle koronasta.

–  Seuraamme viranomaismääräyksiä ja valmistaudumme itse. Ensi tiistaina päätämme sen, mitä tehdään jos..

Kaikki yhteiskoulun ja lukion neljä hanketta ja niihin liittyvä matkustelu on toistaiseksi peruttu.

–  Yo-kirjoitusten aikataulumuutoksille emme mitään voi. Ei siinä reaktiot auta, rehtori Koski kiteyttää.

Tässä on uusi aikataulu:

ma 16.3 toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ti 17.3. (siirretty 24.3. päivästä) uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

ke 18.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

to 19.3. (siirretty 26.3.päivästä) psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

pe 20.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)

ma 23.3. saamen äidinkielen koe

Koeaikataulun muutos tiivistää koeviikkoa osalla kokelaista.

YTL:n mukaan noin 37 prosentilla kokelaista ei ole kokeita peräkkäisinä päivinä tiivistämisestä huolimatta. Yksi peräkkäinen koekerta olisi noin 32 prosentilla, kaksi peräkkäistä koekertaa 22 prosentilla ja kolme peräkkäistä 8 prosentilla kokelaista. Vain yhdellä prosentilla kokelaista olisi koe jokaisena viitenä koepäivänä.

Jos kokelas ei pysty osallistumaan kokeeseen koepäivän siirron takia, lukio ja lautakunta neuvovat eri vaihtoehdoissa, kuten ilmoittautumisen mitätöinnissä.

Uutiseen lisätty Merikarvian lukion Pasi Kosken kommentit pe 13.3.2020 kello 14.28

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset