Tällainen on Satakunnan koronatilanne juuri nyt – Yläkoulut siirtyvät ensi viikolla lähiopetukseen - Koronavirus - Merikarvia-lehti

Tällainen on Satakunnan koronatilanne juuri nyt – Yläkoulut siirtyvät ensi viikolla lähiopetukseen

Kokonaisarvion perusteella Satakunta on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen, mutta eteläisen Satakunnan osalta tilanne on edelleen leviämisvaiheessa.

26.3. 16:45

Satakunta on siirtynyt koronan leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Uusien tapausten ilmaantuvuus on ollut jo pidempään laskussa ollen nyt 42,7 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon ajalta.

Edellisellä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 48,7. Merikarvialla tartuntoja on edelleen alle 6, joten niitä ei tilastoissa vielä näy.

Eteläinen Satakunta

Eteläinen Satakunta on edelleen leviämisvaiheessa. Viime päivinä tilanne on pahentunut Eurassa (ilmaantuvuusluku 139,1), Huittisissa (70,4) ja Säkylässä (60,1)). Myös Rauman ilmaantuvuusluku on edelleen korkea (84,5), mutta tilanne on siellä ollut koko ajan selkeästi parantumassa.

Porin ilmaantuvuusluku on 31,0.

Tartuntajäljitys tehokasta

Viime viikolla Satakunnassa todettiin 38 koronatausta, kun edellisellä viikolla luku oli 62.

Tartunnanlähde selvisi 77 prosentissa tapauksista. Epäselviksi jääneissä tapauksissa (9) tartuntalähde on seitsemässä todennäköisesti Satakunnassa.

Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä väheni selvästi. Tartunnoista 8 prosenttia on saatu suoraan tai välillisesti ulkomailta. Kolmesta tartunnasta yksi on peräisin Virosta, yksi Ukrainasta ja yksi tartunta on saatu ulkomailta tartunnan saaneelta henkilöltä.

Joukkoaltistustilanteita oli aiempaa vähemmän ja niistä on erikseen kerrottu ajantasaisesti. Joukkoaltistuksia on ollut Eurassa päiväkodissa, koulussa ja palvelutalossa sekä Säkylässä päiväkodissa. Suurin joukkoaltistus todettiin Kaarisillan koulussa. Merkittäviä jatko-tartuntoja näistä ei ole tiedossa.

Lisäksi alueen varuskunnissa Niinisalossa ja Säkylässä on ollut menossa epidemia, jonka hallinnasta ja tiedotuksesta vastaa Porin prikaati. Valtaosa tapauksista on muualta kuin Satakunnasta.

Uhkana muuntovirusten leviäminen

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä korostaa, että parantunut tilanne voi heikentyä nopeasti ellei varotoimia noudateta. Erityisenä huolena on Varsinais-Suomen vakava tilanne ja muuntovirusten leviäminen myös Satakuntaan.

Satakunnassa on toistaiseksi varmennettu kaksitoista Britanniasta lähtöisin olevaa UK-varianttikantaa, mutta uusien tartuntaketjujen perusteella sen muunnosvirusten laajempi leviäminen Satakuntaan näyttää todennäköiseltä.

Muuntovirukset tarttuvat herkästi. Torjuntatoimien (turvaetäisyydet, maskin käyttö julkisissa tiloissa ja käsihygienia) käyttö ovat keskeisessä asemassa leviämisen estämiseksi.

Satasairaala toimii normaalisti

Satasairaalassa on tällä hetkellä hoidossa kaksi koronapotilasta. Teho-osastolla ei ole koronapotilaita. Terveyskeskuksissa on hoidossa kolme koronapotilasta.

Sairaala toimii normaalisti, mutta on myös varautunut sairaalahoidon tarpeen kasvuun valmiussuunnitelman mukaisesti.

Suositukset ja rajoitukset

Yläkoululaiset siirtyvät Satakunnassa lähiopetukseen ensi maanantaina ja lukiot sekä toinen aste hallitusti pääsiäisen jälkeen hybridi- ja lähiopetukseen, mikäli tilanne ei heikkene.

Yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnan keskeytystä jatketaan vielä pääsiäisen ellei siinä voida noudattaa kaikkia annettuja turvallisen harrastamisen periaatteita, valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Mikäli tilanne edelleen paranee, pyritään Satakunnassa jatkossa lasten ja nuorten harrastusten vapauttamiseen.

Alle 12-vuotiaat saavat edelleen harrastaa ohjeiden mukaan.

Aikuisten harrastustoiminnan keskeytys -suositusta jatketaan 18. huhtikuuta asti.

Kokoontumisrajoitukset pysyvät ennallaan. Avin päätös julkisten kokoontumisten rajoituksesta kuuteen henkilöön on voimassa 26. huhtikuuta saakka.

Yksityiset kokoontumiset: suositellaan pidättäytymistä yli kuuden hengen kokoontumisista 18. huhtikuuta saakka.

Koronarokotukset

Rokotukset jatkuvat suunnitellusti. Tavoitteena on saada rokotettua yli 70-vuotiaiden ikäryhmä 12. huhtikuuta mennessä.

Pääsiäinen

Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa tilanne jatkuu vaikeana ja maassa on poikkeustila. Hallitus esittää alueellisia liikkumisrajoituksia ja mahdollisuudet lieventää rajoitustoimia ovat rajalliset. Tässä vaiheessa pyritään turvaamaan koulunkäynti ja pienten lasten harrastukset. Pääsiäisen suunnitelmissa koko maan tilanne on syytä huomioida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset