Tällainen on Satakunnan koronatilanne lokakuun lopussa 2021 - Koronavirus - Merikarvia-lehti

Hoivakotiepidemiat huolestuttavia, kuolleita Satakunnassa jo 31 – Katso täältä mikä on maakunnan koronatilanne nyt

Korona-altistuksia ja tartuntoja on ollut viime viikolla erityisesti terveydenhuollon, kotihoidon ja hoivakotien piirissä.

Porin perusturvan Noormarkun toimipiste on yksi paikoista, joissa on tällä viikolla todettu koronatartuntoja. Kotiin kuntouttamisen osastolla kaksi potilasta oli saanut viruksen ja siitä on seurannut kymmenen jatkotartuntaa.

1.11. 11:06

Keräsimme jälleen olennaiset tiedot maakunnan koronatilanteesta viimeisen viikon ajalta (22.10.–29.10.). Satakunnan alueellinen tartuntatautien työryhmä (ATTR) ei syysloman takia kokoontunut, mutta infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä lähetti silti tiedotteen, jossa arvioitiin tilannetta.

Mikä on Satakunnan koronatilanne juuri nyt?

Satakunta on selkeästi leviämisvaiheessa. Ilmaantuvuus on edelleen korkea, joskin laskusuuntainen. Ilmaantuvuusluku on nyt 111, ja Satakunta sijoittuu maakuntien välisessä vertailussa noin puoleen väliin.

Perusterveydenhuollossa kuormitus on iso ja vanhustenhuollossa todetut epidemiat ovat hyvin huolestuttavia. Rokotuskattavuutta pitää edelleen saada nostetuksi, etenkin hoivatyössä toimivien osalta.

Alueellisesti ilmaantuvuus on suurinta Kankaanpäässä, Harjavallassa ja Raumalla. Ilmaantuvuus on korkea myös Huittisissa, Ulvilassa ja Jämijärvellä.

Mikä on sairaaloiden ja terveyskeskusten tilanne?

Koronapotilaiden erikoissairaanhoidon tarve Satakunnassa on tällä hetkellä vähäinen. Satasairaalassa on hoidossa vain kaksi eristyksessä olevaa covid-potilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Sen sijaan perusterveydenhuollossa kuormitus on korkea. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on nyt hoidossa yhteensä 20 koronapotilasta, joista 16 Porin perusturvan alueella. Tilanne selittyy Noormarkun kuntoutusosaston ja akuuttiosaston sekä Ulvilan terveyskeskuksen vuodeosastoilla viime päivinä todetuilla epidemioilla.

Porin perusturva on vahvistanut Noormarkun ja Ulvilan hoitoa niin, että lääkäri kiertää osastoilla myös viikonloppuisin ja myös näytteiden otto taataan.

Paljonko tartuntoja on ollut ja mistä niitä tulee?

Viime viikolla todettiin Satakunnassa 121 uutta tapausta (edellisellä viikolla 133 tapausta). Tartunnoista 32 prosenttia oli samasta taloudesta. Lisäksi tartuntoja saatiin työpaikalta, ystäviltä tai lähipiiriltä, jääkiekkoharrastuksesta ja turnausmatkailusta. Viime viikolla todettiin myös kuorolauluun liittynyt koronatartunta.

Tartunnan lähteissä korostuivat myös yksityiset juhlat ja joukolla mökkeily, jotka selittivät yhteensä 17 prosenttia tartunnoista. Jälkimmäiseen ryhmään kuului myös Kankaanpään kotihoidon työntekijöiden tartuntarypäs.

Lue lisää: PoSan kotihoidossa useita koronatartuntoja – hoidon turvaamiseksi jouduttu tekemään henkilöstösiirtoja

Montako henkilöä koronaan on tähän mennessä kuollut?

Epidemioiden leviämien iäkkäiden henkilöiden keskuuteen ja erityisesti hoivalaitoksissa näkyy lisääntyneinä koronakuolemina. Covid-19-infektioon on Satakunnassa kuollut yhteensä 31 potilasta. Viikko sitten luku oli vielä 26.

Viimeisen viikon aikana korona-altistuksia ja tartuntoja on ollut erityisen paljon terveydenhuollon piirissä. Millaisista tilanteista on ollut kyse?

Ulvilan terveysasemalla vuodeosaston potilaalla todettiin keskiviikkona tartunta, joka luultavasti oli saatu osastolta. Sen jälkeen muilla vuodeosaston potilailla on todettu neljä uutta tartuntaa.

Porin perusturvan Noormarkun yksikössä kotiin kuntouttamisen osastolla kahdella potilaalla todettiin korona. Torstaina kerrottiin, että tilanteesta on seurannut siellä kymmenen jatkotartuntaa. Toinen alkuperäisistä sairastuneista oli rokottamaton ja toinen rokotettu.

Porissa hoivakoti Attendo Kuninkaanhaan yksi asukas on sairastunut koronaan ja 17 muuta asukasta altistunut. Potilas oli kotiutunut Kuninkaanhakaan Noormarkun kuntoutusyksiköstä, jossa on todettu useita koronatartuntoja. Henkilökunnan jäseniä Kuninkaanhaassa on altistunut 16, joista neljällä on puutteellinen rokotesuoja.

Porissa Attendo Latokartanossa hoivakodin Tunturi-yksikön työntekijällä todettiin koronavirustartunta. Neljätoista yksikön asukasta asetettiin karanteeniin.

Kenties huolestuttavin tilanne on Pohjois-Satakunnassa, jossa PoSan kotihoidon työntekijä sairastui koronaan. Tästä on seurannut 16 jatkotartuntaa henkilön ystävä- ja perhepiirissä. Kotihoidon asiakkailla ei kuitenkaan ollut keskiviikkoon mennessä ilmennyt tartuntoja.

Eikö terveydenhuollossa tai vanhusten parissa työskenteleviltä voi vaatia rokotuksen ottamista?

Erikoissairaanhoidon henkilöstö on käytettävissä olevien tietojen mukaan rokotettu hyvin, mutta erityisesti sosiaalipuolen laitoksissa, vanhuspalveluissa ja valitettavasti myös perusterveydenhuollossa työskentelee henkilöitä, joiden rokotussuoja on puutteellinen, ATTR:n tiedotteessa sanotaan.

Nykyinen lainsäädäntö ei anna työnantajalle mahdollisuutta tarkastaa, onko henkilökunta rokotettua vai ei.

THL ehdotti perjantaina sosiaali- ja terveysministeriölle, että lakia muutettaisiin tilapäisesti niin, että koronapassia voitaisi käyttää hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamiseen. Idea on, että sote-alan työnantaja voisi passin avulla varmistaa, että työntekijä ei todennäköisesti aiheuta merkittävää tartuntariskiä hoidettavilleen tai kollegoilleen.

Joko Satakunnassa alkaa kolmas rokotuskierros yli 60-vuotiaille ja riskiryhmäläisille?

Porin perusturvassa suunnitellaan, että laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat saisivat kolmannen rokotteen marraskuun aikana. Riskiryhmäläisten ja yli 60-vuotiaiden osalta ei ole vielä tarkkaa tietoa, sillä perusturva etsii paikkaa massarokotuksille. Tietoja on luvassa marraskuun ensimmäisellä viikolla.

Raumalla voimakkaasti immuunipuutteiset 1. ja 2. riskiryhmään kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen torstaina 4. marraskuuta.

Ajanvaraukset tulee tehdä puhelimitse maanantaina 1.11. klo 16–20 numerosta 044 403 2687. Rokotukset järjestetään osastolla T0, osoitteessa Steniuksenkatu 2.

Yli 60-vuotiaat voivat varata kolmannen koronarokotuksen myös nettiajanvarauksella osoitteessa rauma.terveytesi.fi. Kolmannen rokotteen voi ottaa aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokotteen jälkeen.

Ovatko ravintolarajoitukset tai muut suositukset muuttuneet Satakunnassa?

Eivät, täällä eletään edelleen leviämisvaiheen rajoitusten mukaan. Ravintoloissa anniskelu loppuu klo 24 ja ovet suljetaan kello 1.

Mikäli ravintola ei halua noudattaa voimassa olevia ravintolarajoituksia, voi se vaihtoehtoisesti vaatia asiakkailtaan koronapassia.

Hallitus päätti tällä viikolla pitää nykyiset ravintolarajoitukset voimassa marraskuun 15. päivään asti.

Etätyösuositus on voimassa marraskuun puoleen väliin saakka ja laaja maskisuositus on edelleen voimassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos